VVD-Kamerlid wil ‘vorm van erkenning van Staat’ voor Julio Poch: ‘Acht jaar vastgezeten’
De VVD wil dat er erkenning komt voor Julio Poch, de Nederlands-Argentijnse piloot die jarenlang onterecht vastzat in Argentinië. De Tweede Kamer debatteert dinsdagavond over de kwestie.
Volgens VVD-Kamerlid Ulysse Ellian is het belangrijk om stil te staan het leed van Poch en zijn familie. “Er valt heel veel te zeggen over wel of geen stukken die naar de Kamer zijn gestuurd, maar hij heeft acht jaar onterecht vastgezeten. Voor mij is het van belang dat we ook stilstaan bij hem en zijn familie en hoe zij verder kunnen”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Poch en zijn familie hebben niks aan eventuele politieke consequenties, zegt Ellian. Hij hoopt op “een vorm van erkenning van de Staat”. “En in ieder geval een blijk dat er niet juist gehandeld is. Hij is uitgeleverd op een manier die niet deugt en heeft onterecht vastgezeten. Het debat zou daarover moeten gaan.”
‘Schandvlek’
Poch werd in Argentinië verdacht van betrokkenheid bij de zogenoemde dodenvluchten, waarbij tegenstanders van de militaire dictatuur in de jaren tachtig uit vliegtuigen werden gegooid. Dankzij Nederlandse informatie werd hij in 2009 tijdens de laatste vlucht voor zijn pensioen gearresteerd. Na jaren in voorarrest te hebben gezeten werd Poch in 2017 door Argentijnse rechters vrijgesproken.
Nederland kon Poch niet uitleveren omdat hij ook de Nederlandse nationaliteit had, maar voorzag Spanje en Argentinië wel van informatie over een vlucht die Poch maakte naar Valencia waar hij werd opgepakt door de Spaanse autoriteiten. Een commissie deed onderzoek naar de zaak van Poch en oordeelde eerder dit jaar dat de overheid rechtmatig heeft gehandeld.
Strafrechtadvocaat Jillis Roelse noemt de zaak “een behoorlijke schandvlek in de Nederlandse rechtspleging”. “De Nederlandse Staat heeft op een hele dubieuze manier informatie uitgewisseld met de Spaanse autoriteiten, die gewoon aantoonbaar onjuist was. Dus het is goed dat er een debat over komt.”
D66 en SP willen gesprek over vergoeding
D66 en de SP willen dat minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) in gesprek gaat over een vergoeding met Poch. De Nederlands-Argentijnse piloot heeft nog een zaak tegen de Staat lopen, en D66 en de SP willen dat de overheid zich coulanter opstelt. Het geld dat de Staat nu uitgeeft om de verdediging in de civiele zaak te voeren, kan beter aan Poch worden gegeven, vindt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma.
Ook Michiel van Nispen van de SP wil dat Nederland iets doet om “het goed te maken”. “Jaag die man niet een civiele procedure in, maar ga met hem in gesprek”, zegt het Kamerlid.
‘Poch hoeft niet te rekenen op gebaar’
De commissie concludeerde ook dat er in 2007 een “vruchteloze poging” werd gedaan om te “interveniëren in het onderzoek”, uit de hoek van het Koninklijk Huis. De persoon die deze poging deed, zou hebben gezegd dat de situatie pijnlijk was voor prinses Máxima, wier vader deel uitmaakte van het regime in de jaren tachtig.
De Kamer vroeg eerder al om opheldering. Het OM stelde dat als er al sprake was geweest van een strafbaar feit, dat is verjaard, en dat er daarom geen onderzoek wordt gedaan door de rijksrecherche. Volgens de NOS heeft de inmiddels gepensioneerde piloot eind vorige maand via een brief van de landsadvocaat te horen gekregen dat hij niet op enig gebaar van minister Grapperhaus kan rekenen.
Pochs advocaat, Geert-Jan Knoops, begint nu ook een bodemprocedure tegen de staat. Hij wil dat de rechter alsnog vaststelt dat Nederland wel degelijk medeverantwoordelijk is voor de door Poch geleden schade. Knoops vindt dat Nederland dan ook aansprakelijk is, aldus de NOS. Poch had eerder dit jaar een gesprek met de minister over de slepende kwestie, in de hoop op erkenning.
Ook SP en D66 nemen geen genoegen met de gegeven uitleg en willen opheldering van minister Grapperhaus.
LEES OOK: Poch werd op ‘laffe manier’ uitgeleverd: ‘Beeld van nazi-regime speelde ook bij Maxima’
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Terugkijken: minister Robbert Dijkgraaf bij Rick Nieman
- Minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het Herdenkingsjaar Slavernijverleden
- Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Pieter-Jaap Aalbersberg over terreurdreiging en extremisme
- Amerikanist en politicoloog Koen Petersen over Joe Biden, Donald Trump en andere presidentskandidaten
- Voormalig staatssecretaris Mona Keijzer en media-ondernemer Sjuul Paradijs beschouwen de Haagse politiek.
Kijk de laatste aflevering van het seizoen nu terug!
Podcast: WNL Haagse Lobby
Deze twee dagen ligt de provincie Groningen wederom onder een vergrootglas: de Tweede Kamer debatteert over de ereschuld aan de Groningers. Hoe wordt Groningen nou dé provincie waar men wil werken, wonen en ondernemen? En kan zij het waarmaken om de waterstofprovincie van het land te worden?
Te gast zijn:
- Meiltje de Groot, CEO van Groningen Airport en voorzitter Economic Board Noord-Nederland
- Mirjam Wulfse, VVD-gedeputeerde in de provincie Groningen
- Sieger Dijkstra, voorzitter van VNO-NCW Noord
Luister nu terug als podcast!
Uit alle cijfers blijkt dat criminaliteit een mannenzaak is. Toch zijn er wel degelijk vrouwen die tot gruwelijke zaken in staat zijn. Komen ze er…
Lees meerNu bekend is dat het kabinet 22 miljoen uitrekt voor de ereschuld aan Groningen, wordt het tijd om de invulling te bepalen. Voorzitter van VNO-NCW…
Lees meerGisteravond vond er een grote storing plaats op het spoor. Hierdoor sliepen 1500 reizigers noodgedwongen op het station en zochten mensen een andere oplossing, zoals…
Lees meerDe Immigratie- en Naturalisatiedienst IND gaat intensiever onderzoek doen naar open bronnen om erachter te komen of een asielzoeker of een nareiziger mogelijk betrokken is…
Lees meerSchiphol test een nieuwe robot die in de bagagehal koffers kan tillen en daarmee het werk voor het personeel kan verlichten. Ook wordt een robot…
Lees meerDe treinen rondom Amsterdam worden voorlopig vanuit Utrecht aangestuurd. Mocht het nodig zijn dan kan ProRail de uitwijklocatie maandenlang openhouden. Hier zal voor de reiziger…
Lees meerDe wettelijke thuisbrengplicht van de NS blijkt niet van toepassing op een grote treinstoring zoals die van zondagavond. “Er zitten maakbaarheidsvoorwaarden aan deze verplichting”, verklaart…
Lees meerHet begin van het haringseizoen wordt verplaatst van 14 juni naar 22 juni, zo heeft de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging maandag besloten. Reden hiervoor is dat de…
Lees meerHet Openbaar Ministerie handhaaft de strafeis van twee jaar cel tegen de 31-jarige profvoetballer Quincy Promes, die wordt verdacht van het mishandelen van zijn neef….
Lees meerGroningers kunnen dinsdag en woensdag gratis met de bus naar Den Haag om het debat in de Tweede Kamer over het parlementaire enquêterapport over de…
Lees meerEen radiotoespraak waarin de Russische president Vladimir Poetin zijn landgenoten waarschuwt voor een Oekraïense invasie van Rusland, is nep. Dat zegt het Kremlin, dat hackers…
Lees meerDriekwart van de ondernemers in Nederland zegt hogere kosten niet of slechts voor een deel te kunnen doorberekenen aan klanten. Dat komt vooral doordat ze…
Lees meerDe NS belooft ervoor te zorgen dat gedupeerden van de storing in het treinverkeer rond Amsterdam een “ruimhartige compensatie” krijgen. Een woordvoerder zegt dat reizigers…
Lees meerJongeren hebben steeds vaker een mes op zak, met enorme gevolgen. Daarom slaan de politie, jongerenwerkers en de burgemeester van Vlaardingen de handen ineen. Zij…
Lees meerDe komende twee dagen ligt de provincie Groningen wederom onder een vergrootglas: de Tweede Kamer debatteert over de ereschuld aan de Groningers. 22 miljard heeft…
Lees meer