PODCAST Iedere Steen heeft een Gezicht: ‘Bij ons thuis heerste altijd de oorlog’
Het Holocaust Namenmonument wordt aankomend weekend onthuld door koning Willem-Alexander. Een monument dat herinnert aan de ruim 102.000 Nederlandse Joden, Sinti en Roma die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen en vermoord. Jacques Grishaver, voorzitter van het Auschwitz-comité, is de drijvende kracht achter dit monument aan de Weesperstraat in Amsterdam. “In de hele wereld is niet zo’n monument, met 102.000 namen”, vertelt hij in de podcastserie Iedere Steen heeft een Gezicht. “Veel mensen die nu met me meegaan om het te bekijken zijn verbijsterd en onder de indruk.”
Het monument moet een belangrijke rol gaan spelen bij de jeugd, benadrukt hij. “We hebben ook een educatief programma. We nodigen klassen uit om ’s ochtends het monument te bezoeken, en ’s middags naar het Verzetsmuseum, Joods Historisch Museum of de Portugese Synagoge te gaan.” Glunderend vertelt hij dat binnen enkele weken meer dan 3300 leerlingen zich hebben aangemeld.
‘Bij ons thuis heerste altijd de oorlog’
Toen Jacques één jaar oud was, in 1943, zat hij met zijn opa ondergedoken op de Linnaeusdwarsstraat in Amsterdam. Zijn ouders komen uiteindelijk terecht in de Hollandse Schouwburg, een plek die toen door de Duitse bezetter gebruikt werd als plaats waar joden zich moesten melden. Tienduizenden vrouwen, mannen werden vanaf hier naar concentratie- en vernietigingskampen gedeporteerd.
Zijn ouders wisten te ontsnappen, wat betekende dat Jacques in het laatste jaar van de oorlog weer kon terugkeren naar zijn ouders. Dat hield echter niet automatisch in dat hij een gelukkige jeugd had. Aan vaderskant van de familie waren veel mensen gespaard, maar aan moederskant was dat absoluut niet het geval.
“Bij ons thuis heerste altijd de oorlog. Je leeft in een traumatische omgeving”, vertelt hij. “Iedere keer als er iets fout ging, als mijn ouders bijvoorbeeld ruzie hadden, zei mijn moeder: Jacques, als jij er niet was geweest, was ik lekker met mijn ouders meegegaan naar Polen.” Daarmee bedoelde ze: dan had ik niet zo’n traumatisch leven gehad. “Dat geeft een enorme druk op een kind.”
Maar Jacques is er nog het best vanaf gekomen, zo zegt hij zelf. “Zowel mijn broer als mijn zus, inmiddels overleden, hebben al heel jong in een psychiatrische inrichting gezeten. Ze hebben altijd te lijden gehad van hun achtergrond.”
Oorlogsjournalist Hans Jaap Melissen spreekt in de WNL-podcastserie Iedere Steen heeft een Gezicht met familieleden, in verschillende generaties, van mensen die op het nieuwe Holocaust Namenmonument vermeld staan.
In de tweede aflevering spreekt Melissen ook met de zoon van Jacques, Mischa Grishaver, over het effect dat de oorlog op hem heeft gehad. Ook werpt hij de vraag op: hoe zit hetnu met antisemitisme in Nederland, en in de wereld?
Geen enkele aflevering missen? Neem nu een abonnement via Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts, of een andere podcast-app.
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Stand van Nederland: Generatie Next
Zeker 34.145 mensen hebben afgelopen week ontdekt dat ze het coronavirus hebben opgelopen. Dat zijn de besmettingen die via de teststraten van de GGD aan…
Lees meerHet Openbaar Ministerie heeft dinsdag een levenslange gevangenisstraf geëist tegen Ridouan Taghi. Volgens het OM is de 44-jarige Taghi onder meer verantwoordelijk voor zes moorden…
Lees meerPvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken vindt dat het kabinet de regie in handen moet nemen in de aanpak van corona. Zorgminister Ernst Kuipers legt de verantwoordelijkheid voor…
Lees meerFractievoorzitter van de BoerBurgerBeweging (BBB) Caroline van der Plas is blij dat premier Rutte in zijn reactie op de boerenprotesten begrip heeft getoond voor de…
Lees meerDe eerste boeren zijn dinsdag rond 11.30 uur met hun tractor aangekomen bij het gebouw van de Tweede Kamer. Vooralsnog zijn ongeveer dertig tractoren gezien….
Lees meerDe politie heeft twee mensen aangehouden na de gewapende overval op de internationale kunstbeurs TEFAF in Maastricht. Dat meldt de politie. Twee anderen zijn nog…
Lees meerOp de NAVO-top, die vanaf vandaag gehouden wordt in Madrid, moet er een antwoord komen op de vraag hoe de Russische agressie in te tomen….
Lees meerBoerenacties die tot gevaarlijke situaties leiden voor weggebruikers, ambtenaren of politici zijn “onacceptabel”, zegt premier Mark Rutte. Demonstreren mag, zei de premier dinsdag tijdens een…
Lees meerEen windhoos in Zierikzee heeft maandag erg veel schade aangericht. Diverse woningen raakten flink beschadigd en een 73-jarige vrouw uit Wassenaar is om het leven…
Lees meerBoeren zijn van plan om vanaf 12:00 uur vanmiddag naar Den Haag te komen, zo blijkt uit een verklaring die Farmers Defence Force-woordvoerster Sieta van…
Lees meerAgressie-expert Caroline Koetsenruijter pleit ervoor om een bemiddelaar in te schakelen om het gesprek tussen de politiek en de boeren gaande te houden. “Volgens mij…
Lees meerDe vermeende topcrimineel Ridouan Taghi en zijn medeverdachten krijgen vandaag te horen welke straffen het Openbaar Ministerie wil opleggen. “Het zit er dik in dat…
Lees meerBoeren voeren vandaag opnieuw actie en rijden wederom met trekkers over de snelweg. Langs sommige snelwegen zijn hooibalen in brand gestoken of liggen en hooibalen…
Lees meerVoormalig minister van Financiën Onno Ruding vindt dat de overheid meer geld moet vrijmaken voor de afhandeling van aardbevingsschade in Groningen door aardgaswinning. Hij bespeurt…
Lees meerDe boeren hebben aan het einde van maandagmiddag nieuwe acties gestart op drie snelwegen. Op de A12 tussen Arnhem en Utrecht rijden boeren in beide…
Lees meer