main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 september 2021 — 09:57

Greenpeace voert actie op tijdelijk pand Tweede Kamer: ‘Gevaarlijke manier om punt te maken’

Activisten van Greenpeace hebben dinsdagochtend het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag beklommen om aandacht te vragen voor natuurschade die wordt veroorzaakt door stikstof. De organisatie vindt dat de politiek daar snel meer actie tegen moet ondernemen en dreigt een rechtszaak tegen de Staat door te zetten. “Ons geduld is op”, zegt directeur Andy Palmen.

Rond de twintig actievoerders gingen dinsdagochtend vroeg met ladders naar boven om de boodschap van Greenpeace kracht bij te zetten. Voor de glazen pui van het tijdelijke onderkomen van de Kamer hangt een groot spandoek met de tekst ‘Bla bla bla, stikstofcrisisis… Politiek: pak NU de natuurcrisis aan’. ‘Te veel stikstof is natuur weg’, staat op een ander spandoek.

Een aantal activisten werd tegengehouden door de politie, die de hoofdingang van het gebouw bewaakt. Rond 8.30 uur zaten de actievoerders nog op de daken bij de hoofdingang. De politie liet ze daar zitten, maar vloog er wel overheen met een helikopter. “Ze willen vast laten zien dat ze er bovenop zitten”, zegt Palmen. “Wij zitten er ook bovenop.” Die tekst staat ook op een van de spandoeken die Greenpeace heeft opgehangen.

Greenpeace vindt dat er uiterlijk volgende week, tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, duidelijkheid moet komen over de stikstofaanpak. “Nederland schendt al jaren de Europese natuurbeschermingswetten door de extreem hoge uitstoot van stikstof die neerslaat in de natuur.”

‘Punt maak je aan tafel’

“Er waren in het begin zorgen over de veiligheid. Dit lijkt mij een vrij gevaarlijke manier om je punt te maken”, zegt staatssecretaris van Sociale Zaken in het demissionaire kabinet Dennis Wiersma in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Dat doet Greenpeace misschien wel vaker, dus dat zijn we deels gewend. Maar het is volgens mij gevaarlijk, ook voor mensen die naar binnen willen.”

Hij roept Greenpeace op om in gesprek te gaan. “Volgens mij moet je aan tafel zitten als je een punt wilt maken en daar is ook alle gelegenheid voor”, aldus Wiersma.

Juridische procedure

In mei zette Greenpeace al een eerste stap in een juridische procedure tegen de overheid. In een zogeheten sommatie eiste de organisatie onder meer dat de stikstofuitstoot uiterlijk in 2025 moet zijn gehalveerd. Van de stikstofgevoelige natuurgebieden moet in dat jaar 74 procent voldoende zijn beschermd, vindt de milieuorganisatie. In de stikstofwet die vorig jaar werd aangenomen, staat dat dit percentage pas tien jaar later hoeft te worden bereikt, in 2035.

LEES OOK: Bernard Wientjes: ‘Bouw stilleggen vanwege stikstof is waanzin’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
Vanaf volgende maand mogen alleen gevaccineerden de VS binnenreizen

De reisrestricties om de VS binnen te komen worden vanaf volgende maand weer strenger. Alleen mensen die volledig zijn gevaccineerd tegen corona mogen in het…

Lees meer

Het blijft rommelen in Groningen, NAM betaalt maar deel versterkingsoperatie

De situatie in Groningen blijft irritatie opwekken bij alle betrokken partijen. De NAM blijkt nu maar een deel van de kosten van de versterkingsoperatie op…

Lees meer

Landelijke ophokplicht pluimvee door vogelgriep

Vanaf dinsdagmiddag geldt in heel Nederland een ophokplicht voor alle bedrijven die pluimvee houden. Dat komt door een uitbraak van vogelgriep in Zeewolde. De aangetroffen…

Lees meer

RIVM: aantal positieve tests, opnames en doden stijgt razendsnel

Het coronavirus grijpt sneller en sneller om zich heen. Het aantal positieve tests is afgelopen week met 50 procent gestegen. Het aantal ziekenhuisopnames nam met…

Lees meer

Hoogste aantal nieuwe covidopnames verpleegafdelingen sinds mei

Op de verpleegafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen zijn afgelopen etmaal 122 nieuwe coronapatiënten opgenomen, zo staat in de recentste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding…

Lees meer