main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 9 september 2021 — 10:59

Stichting voor Werkende Ouders: ‘Laat de coronamaatregelen op school los’

Het schooljaar is pas net begonnen en toch zitten al weer duizenden kinderen thuis door coronabesmettingen in de klas. Als er sprake is van één coronabesmetting, dan moet al de hele klas in thuisquarantaine. Stichting voor Werkende Ouders wil dat dat onder meer deze maatregel er per direct afgaat.

“We zijn net twee weken bezig en ik ga nu al aan een klas vertellen dat ze naar huis moeten. Je ziet gewoon de moed in de schoenen zakken bij de leerlingen”, verzucht Marijke van Amersfoort, directeur van basisschool Samenspel, in Goedemorgen Nederland op NPO 1. En zo zijn er dus nog honderden scholen waar de afgelopen twee weken hetzelfde is gebeurd. “Wij zijn voorstander van de versoepelingen van de coronamaatregelen. Ik kan me voorstellen dat een besmette leerlingen echt naar huis moet, maar de hele klas? Nee dat vind ik echt onzin”, zegt Marjet Winsemius, directeur van Stichting voor Werkende Ouders, in Goedemorgen Nederland als reactie op Van Amersfoort.

“De impact is groot op leerlingen en ook op de ouders die weer werk en zorg moeten combineren. Daarnaast heeft het ook een impact op werkgevers en als gevolg daarvan weer op de economie.” Kortom, volgens Winsemius moet er echt snel iets gaan gebeuren.

Naar Den Haag

Winsemius ging daarom naar Den Haag om te praten of in ieder geval het quarantaine-advies er niet eerder af kan. Het OMT is het erover eens dat het kabinet rond 20 september verantwoord kan afkondigen dat voortaan leerlingen alleen nog moeten thuisblijven als ze in nauw contact zijn geweest met een besmet kind, maar Winsemius wil dat deze datum vervroegd wordt. Kinderarts en OMT-lid Károly Illy heeft al laten weten dat het advies kan vervallen. “Het is nu afwachten op het nieuwe advies van het OMT, maar we hebben hoop”, aldus Winsemius.

Wel of niet vaccineren en zwakke gezondheid

Op de achtergrond spelen er nog een andere discussies. Eén daarvan gaat over vaccineren. “Het is en blijft een vrije keuze voor leerkrachten om zich te laten vaccineren. Sommigen voelen zich niet veilig als het thuisquarantaine-advies komt te vervallen. Daarnaast speelt ook voor een groot aantal ouders mee dat zij zelf kampen met een zwakke gezondheid. Zij zijn op hun beurt bang dat kinderen nu sneller corona mee naar huis nemen”, zegt Winsemius.

LEES OOK: Is er straks sprake van vaccinatiedwang? ‘Maakt het leven van ongevaccineerde steeds moeilijker en zuurder’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

Nog eens ruim twintig mensen opgepakt om fraude met coronasteun

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft de afgelopen dagen meer dan twintig ondernemers aangehouden in een zaak die draait om fraude met coronasteun, zo…

Lees meer

Oud-ambassadeur Ed Kronenburg: toetreding Zweden en Finland tot de NAVO ‘verandert geopolitieke landschap in één klap’

De op handen zijnde toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO “verandert het geopolitieke landschap in één klap”. Dat zei oud-ambassadeur, en voormalig directeur…

Lees meer

Zweedse regering besluit NAVO-lidmaatschap definitief aan te vragen

De Zweedse regering heeft “formeel besloten” om het lidmaatschap van de NAVO aan te vragen, meldt premier Magdalena Andersson. De aanvraag zal zo spoedig mogelijk…

Lees meer

Vorig jaar minder politiemedewerkers ontslagen

Het aantal politiemedewerkers dat een disciplinaire maatregel opgelegd kreeg of werd ontslagen is vorig jaar licht gedaald, zo meldt de politie maandag vooruitlopend op de…

Lees meer

Horeca herstelt in razendsnel tempo: maar pas in 2023 op oude niveau

De Nederlandse horeca is bezig aan een opmars. In een razendsnel tempo zelfs, schrijft ING in een rapport. Er wordt dit jaar in de horecasector…

Lees meer

Gewonde door schietpartij bij speeltuin in Zoetermeer

In Zoetermeer is zondag een gewonde gevallen door een schietpartij iets na 14.30 uur bij een speeltuin op de Paganinirode. Na het schietincident zijn meerdere…

Lees meer