main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 8 september 2021 — 11:08

Nieuw kabinet een stap dichterbij? ‘Daar is heel veel twijfel over’

De Tweede Kamer steunt de zoektocht van informateur Johan Remkes naar een minderheidskabinet, zo bleek gisteravond tijdens het debat. Is een nieuw kabinet daarmee een stapje dichterbij gekomen? “Daar is heel veel twijfel over”, zegt parlementair journalist Marieke Smits in Goedemorgen Nederland.

Rutte sprak tijdens het debat zijn hoop uit dat het zou lukken om een minderheidskabinet te vormen. “Kees van der Staaij (SGP) vroeg zich ook af waar die hoop op gebaseerd is. Eigenlijk zijn alle opties tot nu toe van tafel geveegd. De partijen die meededen, zagen een minderheidskabinet niet zitten. Dat het nu wel als optie wordt gezien, is ook een soort draai.” Een minderheidskabinet is nu de enige optie die nog over is.

Kaag

Tijdens het debat ging het gisteren veel over de HJ Schoo-lezing van D66-leider Sigrid Kaag. Daarin maakte ze subtiel duidelijk dat ze het niet meer ziet zitten met VVD-leider Mark Rutte. Tijdens het debat leek ze daar op terug te komen. “Er werd aan Rutte en Kaag meerdere keren gevraagd hoe het zit met het vertrouwen tussen hun partijen. Elke keer trokken ze het naar het persoonlijk vertrouwen. Terwijl het gaat om het politieke vertrouwen, dat moet er zijn.” Er lijkt vooralsnog weinig chemie te zijn tussen Rutte en Kaag, zegt Smits. De VVD-fractie wil volgens haar geen commentaar geven op de lezing.

Opnieuw naar de stembus?

Kaag gooide met haar lezing “olie op het vuur”, zegt rechtsgeleerde Afshin Ellian. “Dat is niet verstandig. Het is begrijpelijk dat de VVD-fractie geen commentaar wil geven. Als zij commentaar geven, dan moeten we over een paar weken naar de stembus.”

Ellian vraagt zich af of Kaag zich bewust is van haar “populistische gedrag”. De lezing is een “misplaatste zelfoverschatting”. “Er zat niet zoveel inhoud in, behalve een campagne die al zes maanden wordt gevoerd. Er zat niets diepzinnigs of nieuws in”, aldus Ellian.

LEES OOK: Sigrid Kaag (D66) legt bom onder formatie: ‘Er is nu onderling zo veel kapotgemaakt’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
KNMI: Zeespiegel stijgt 1 tot 2 meter voor Nederlandse kust

Het KNMI heeft zijn voorspellingen naar boven bijgesteld wat betreft de zeespiegelstijging. Het instituut gaat ervanuit dat de zeespiegel voor de Nederlandse kust eind deze…

Lees meer

Poolse man niet met opzet voor de tram geduwd volgens advocaat verdachte

Het is nog steeds onduidelijk of de Poolse man vorige week met opzet voor de tram werd geduwd of niet. De advocaat van een van…

Lees meer

RIVM: 5331 positieve coronatests

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5331 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1003 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve…

Lees meer

Kabinet beraadt zich op aanvullende coronamaatregelen, vraagt eerder advies OMT

Het kabinet beraadt zich op aanvullende maatregelen om de oplaaiende uitbraak van het coronavirus een halt toe te roepen. Het Outbreak Management Team (OMT) is…

Lees meer

Robert Alblas gaat WNL verlaten

WNL directeur Robert Alblas gaat per 1 februari de publieke omroep verlaten. Hij was een van de grondleggers van WNL. Hij heeft 12 jaar bij…

Lees meer