Kabinet: meer dan 21.500 Afghanen willen naar Nederland komen
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft meer dan 21.500 aanvragen ontvangen van mensen uit Afghanistan die aanspraak willen doen op de regeling voor mensen die voor de Nederlandse missie hebben gewerkt. Niet alle aanvragen zijn gedaan voor individuen, maar sommige ook voor groepen. Daarom kan het daadwerkelijke aantal uiteindelijk hoger uitvallen. Dat schrijven de demissionaire ministers Kaag en Bijleveld en staatssecretaris Broekers-Knol in een 'feitenrelaas' aan de Tweede Kamer.
Er moet nog worden beoordeeld of de aanvragers in aanmerking komen voor asiel, laat een ministeriewoordvoerder weten aan persbureau ANP. Het gaat hier om de speciale regeling die ook voor Afghaanse tolken geldt.
Het aantal aanvragen is fors hoger dan het ministerie eerder meldde. Eerder ging het naar verluidt om 15.000 tot 16.000 meldingen.
Zeshonderd mensen 'in beeld' bij ministerie
Het ministerie meldde vorige week dat het ruim zeshonderd mensen "in beeld" heeft voor hulp bij het verlaten van Afghanistan. De groep bestaat voornamelijk uit Nederlanders, statushouders, en familieleden die voor gezinshereniging in aanmerking komen.
Van de zeshonderd vallen 56 mensen onder de motie van D66-Kamerlid Salima Belhaj. Die motie regelt dat niet alleen tolken maar ook anderen die de Nederlandse missie hielpen in aanmerking komen voor hulp. Het gaat dan bijvoorbeeld om bewakers, juristen, koks of chauffeurs.
In totaal zijn er nu 1.673 mensen uit Kaboel geëvacueerd die Nederland als eindbestemming hadden. Deze groep bestaat uit 708 Nederlanders, 371 tolken en andere medewerkers in dienst van internationale missies, 211 lokale ambassademedewerkers en verder overig NAVO- en EU-personeel. De cijfers zijn inclusief familieleden van medewerkers.
EES OOK: Taliban nemen razendsnel Afghanistan in: ‘Strategische blunder van Biden’