Legale metaalbedrijven geronseld door drugscriminelen
Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Legale metaalbedrijven geronseld door drugscriminelen

Redactie

Ketelbouwers, lassers en metaalbedrijven worden actief geronseld door drugscriminelen. Ketels in drugslabs worden steeds geavanceerder en daarom worden legale bedrijven benaderd om de ketels of onderdelen van ketels voor criminelen te produceren. Dat zeggen politiemannen Carlos Bertens, programmaleider drugs bij de Landelijke Eenheid, en Freek Pecht, coördinator synthetische drugs bij de politie Zeeland-West-Brabant, tegen de NPO Radio 1-podcast Het Onderzoeksbureau. Volgens Bertens en Pecht vervaagt daardoor de grens tussen de onderwereld en bovenwereld.

Goede ketels zijn voor drugscriminelen essentieel. In 2020 ontdekte de politie 108 drugslabs, volgens Carlos Bertens zijn er soms wel vijf of zes ketels per lab aanwezig, en moeten ze soms ook vervangen worden. "Het gaat soms om legale metaalbedrijven die volledig in dienst staan van drugscriminelen. Maar we zien ook lassers die hand-en-spandiensten verrichten, of ketels ombouwen." Bertens zegt dat er daardoor criminele geldstromen naar de bovenwereld gaan. "We maken ons zorgen dat niet-criminele de criminele wereld worden ingetrokken."

De kwaliteit van de ketels in drugslabs wordt steeds hoger, ziet de politie. Daardoor moeten criminelen meer gebruik maken van specialisten. Volgens Bertens werd een aantal jaar geleden nog omgebouwde biervaten gevonden in drugslabs, nu gaat het om ketels waar in het criminele milieu 60.000 of 70.000 euro voor wordt betaald. "We zien steeds vaker zelffabricerende ketels, dat betekent dat de ketel zelf mengt. Alles in drugslabs wordt professioneler, de criminele wereld gaat richting computergestuurd. Daarom willen we duidelijk maken aan metaalbedrijven: ga er niet in mee."

Strafbaar

De politie heeft in Zeeland en West-Brabant de afgelopen maanden een tiental gesprekken gevoerd met ondernemers in de metaalbranche om ze te waarschuwen voor criminelen die hen proberen te ronselen. Freek Pecht, coördinator synthetische drugs, zegt dat er bedrijven zijn die bewust criminelen faciliteren. "Het gaat om bewustwording bij metaalbedrijven. Als iemand cash wil betalen voor een ketel die eigenlijk alleen maar voor drugs gebruikt kan worden, ben je strafbaar als je daar aan meewerkt. Daarom gaan we de hele provincie door om de branche te waarschuwen."

Want volgens programmaleider Carlos Bertens is het goed mogelijk om 'nee' te zeggen op een aanbod van drugscriminelen. "Maar als je een keer ja zegt, ben je de klos. Dan word je gechanteerd, of zit je gevangen in het criminele web. Daarom is het heel belangrijk dat ketelbouwers, lassers en metaalbedrijven het gevaar zien van ronselende drugsfabrikanten."

Het Onderzoeksbureau is een podcast van Omroep WNL, waarin journalisten Sandra van den Heuvel en Bram Endedijk elke twee weken duiken in een wereld van misdaad of misstanden. De dertiende aflevering van Het Onderzoeksbureau over drugsketels is te beluisteren via Spotify, Apple of de podcast-app van de NPO.

Abonneer je nu via Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts of andere podcast-apps.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'
1:28

'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'

'Het was heel erg spannend voor coalitie'
1:13

'Het was heel erg spannend voor coalitie'

'Verdachte geweld Amsterdam weet dondersgoed dat hij mensen héél veel pijn heeft gedaan'
1:06

'Verdachte geweld Amsterdam weet dondersgoed dat hij mensen héél veel pijn heeft gedaan'

'De huurwet van Hugo de Jonge werkt averechts'
0:53

'De huurwet van Hugo de Jonge werkt averechts'

'Mijn trainer noemde mij een skippybal met benen'
1:44

'Mijn trainer noemde mij een skippybal met benen'

'Russische dreiging wordt mogelijk groter bij vrede'
1:35

'Russische dreiging wordt mogelijk groter bij vrede'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau