Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Onderzoekers en nabestaanden MH17 roepen Russische militairen op informatie te delen

Redactie

Het team dat de ramp met vlucht MH17 onderzoekt roept Russische militairen op informatie te delen over de inzet van de Buk-raket, waarmee het toestel op 17 juli 2014 boven Oost-Oekraïne werd neergeschoten. De Nederlandse politie, die de actie coördineert, doet deze oproep in een brief aan inwoners van de Russische stad Koersk in kader van het vervolgonderzoek.

Volgens het onderzoeksteam, Joint Investigation Team (JIT), komt de zogeheten Buk-TELAR uit die stad. Bij de MH17-ramp kwamen alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, om het leven.

'Onderzoek is vergevorderd maar nog niet compleet'

Het JIT vraagt Russische militairen om foto’s, video’s, e-mails en officiële documenten die het onderzoek verder kunnen helpen. Het vervolgonderzoek naar de bemanning en de besluitvorming rond de inzet van de Buk-raket is "vergevorderd, maar nog niet compleet".

Naast de brief verspreidt het JIT ook twee video's waarin een Nederlandse oud-militair en Australische nabestaanden met Sovjet-roots vertellen hoe belangrijk het is dat sommige vragen beantwoord worden. "Alle onbeantwoorde vragen zullen ons de rest van ons leven blijven achtervolgen", zegt Vera Oreshkin. Zij verloor haar 29-jarige zoon Victor bij de ramp. "Deze tragedie heeft een gat in mijn hart geslagen. We roepen iedereen op die er meer over weet, alstublieft, vertel het aan hen die het moeten weten."

Het JIT hoopt met deze oproep de nog ontbrekende informatie te verkrijgen. "Hoe kon het gebeuren dat er 298 onschuldige burgers uit de lucht werden geschoten?", zegt Andy Kraag, hoofd Landelijke Recherche van de Nederlandse politie. "Daar kunnen we pas met zekerheid iets over zeggen als de direct betrokkenen duidelijkheid geven."

Rechtszaak

De rechtbank hervat maandag het proces tegen de vier verdachten die volgens het Openbaar Ministerie verantwoordelijk zijn voor het verkrijgen van de Buk-raket. De nieuwe oproep om informatie van het JIT is niet gedaan in het kader van deze zaak. Tijdens de rechtszaak staat de vraag wie de opdracht gaf het wapensysteem in Oekraïne in te zetten en wie de bemanning was centraal.

De rechtbank heeft drie weken gereserveerd voor het spreekrecht van nabestaanden. Ongeveer negentig van hen zullen daarvan gebruik maken.

LEES OOK: Rutte: ‘Ramp met MH17 wordt nog elke dag gevoeld’

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau