Aantal coronagevallen stijgt sneller, risiconiveaus in enkele regio’s mogelijk omhoog
Het coronavirus verspreidt zich sneller dan vorige week. Daardoor gaan de risiconiveaus in enkele regio’s waarschijnlijk omhoog en mogelijk kleurt Nederland ook iets roder op de Europese coronakaart. Als de stijging aanhoudt, zou dit gevolgen kunnen hebben voor de versoepelingen die het kabinet in de loop van september wil doorvoeren.
In de laatste zeven dagen zijn 18.104 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is een stijging van ruim 8 procent ten opzichte van de week ervoor. Toen werden er in zeven dagen tijd 16.732 positieve tests geregistreerd. Dat was 3,5 procent meer dan de week daarvoor. Het is de grootste toename op weekbasis sinds de piek van de vierde golf in juli.
De stijging is het grootst in de regio Zaanstreek-Waterland. Daar zijn afgelopen week 514 mensen positief getest, tegen 361 in de week ervoor. Dat is een toename van ruim 42 procent. In Friesland steeg het aantal nieuwe gevallen van 567 naar 765, een verschil van bijna 35 procent. In Gelderland-Midden, Kennemerland, Gooi en Vechtstreek en Hollands Midden steeg het aantal positieve tests met meer dan 20 procent. In totaal kwamen in 18 van de 25 veiligheidsregio’s meer nieuwe gevallen aan het licht.
Risiconiveaus omhoog
Mede daardoor gaan ook de risiconiveaus waarschijnlijk omhoog. Die worden elke woensdag vastgesteld op basis van het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames. Momenteel staan vijf regio’s op het hoogste niveau, zeer ernstig. Dat zouden er acht worden als de kaart nu zou worden vastgesteld.
Flevoland, Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond en Haaglanden zouden op het hoogste niveau blijven. Drenthe en Gooi en Vechtstreek gaan mogelijk in één keer twee stappen omhoog, van zorgelijk naar zeer ernstig. Zaanstreek-Waterland en Zuid-Holland-Zuid, die nu op ernstig staan, kunnen ook naar zeer ernstig gaan. Twente zakt wellicht van zeer ernstig naar ernstig, doordat het aantal ziekenhuisopnames er daalt.
Europese coronakaart
Ook de Europese coronakaart verandert voor Nederland mogelijk. Die kaart, die donderdag weer komt, kent vier kleuren: groen, oranje, rood en donkerrood. De provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland blijven rood. Overijssel en Friesland dreigen komende week van oranje naar rood te gaan. De rest van het land blijft nu vermoedelijk nog oranje.
Toen Nederland in juli donkerrood werd op de kaart van de Europese dienst ECDC, was dat voor landen als Duitsland en Frankrijk aanleiding om strengere regels in te voeren voor Nederlanders die de grens wilden passeren.
LEES OOK: Helft van ex-coronapatiënten heeft na een jaar nog klachten
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Door de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meerDe manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…
Lees meerVan Wilders die opriep tot het ontslag van burgemeester Femke Halsema tot PVV-staatssecretaris Chris Jansen die nog achter de minder Marokkanen-uitspraak staat. Dit zijn de…
Lees meerHet verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meerTussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meerGroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft de voorgenomen reis van buitenlandminister Caspar Veldkamp naar Israël niet gelekt om het debat te laten escaleren. Dat denkt politiek commentator…
Lees meerIn Zeeland groeit het wantrouwen in Den Haag met de dag. Van beloofde compensatiemaatregelen voor de marinierskazerne die niet kwam, komt in de praktijk weinig…
Lees meer