Taliban nemen razendsnel Afghanistan in: ‘Strategische blunder van Biden’
Sinds het vertrek van de westerse militairen uit Afghanistan nemen de Taliban het ene na het andere gebied in bezit. Het is slechts een kwestie van maanden voor de Afghaanse regering valt, zo denken de Amerikanen. Volgens voormalig Commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif heeft de Amerikaanse president Joe Biden met het terugtrekken van de troepen een kapitale inschattingsfout gemaakt van de cultuur in Afghanistan. “Dit is een strategische blunder van Biden geweest.”
Wat dat betreft was de houding van zijn voorganger Donald Trump, die met de terreurorganisatie wilde overleggen, pragmatischer en eervoller, zegt De Kruif. “Trump zei heel duidelijk: zolang er vooruitgang is in het vredesproces en zolang Afghanistan vooruitgang boekt, dan blijven we daar ook.”
‘Het is een tijdloze afspraak’
De Kruif had in 2007 leiding over 45.000 NAVO-militairen in Afghanistan. Dat de Taliban zo razendsnel oprukt vindt hij pijnlijk om te horen, en bovendien onnodig. “Als je in de Pashtunwali, de Afghaanse cultuur, zegt: wij komen jullie helpen het land weer op te bouwen en te bevrijden van de Taliban, is dat een tijdloze afspraak”, legt de voormalig Commandant uit. “Op het moment dat jij publiekelijk zegt dat je je terugtrekt, schendt jij de eer en keer je eigenlijk alle Afghanen van je af. Dat is in mijn ogen een enorm gebrek aan inzicht in de Afghaanse cultuur en de Afghaanse geest. De prijs die je daarvoor betaald is enorm hoog.”
Daar sluit Seweta Zirak zich bij aan. Zij vluchtte zelf op 16-jarige leeftijd van Afghanistan naar Nederland. “Hoe kan het dat de Taliban twintig jaar geleden een gemeenschappelijke vijand was, en is het nu ineens het probleem van de Afghanen en laten ze de hele bevolking stikken?”
Deze ochtend belde Zirak met haar neven, die nog in Afghanistan wonen. Waar in het land zij precies zitten kan ze niet zeggen, in verband met hun veiligheid, zo vertelt ze. “Mijn neef zij zei tegen mij: op vijftig meter afstand is er oorlog hier, en wij weten niet of het gaan halen.”
‘Ook strategisch oliedom’
Naast dat de Afghanen zich in de steek gelaten voelen is het ook strategisch ‘oliedom’, zegt De Kruif, omdat het land beschikt over enorme grondstofvoorraden. Het is volgens de oud-commandant wrang dat dit economische belang onderschat wordt, zegt hij. “Maar het meeste pijn doet mij het dat ik de Afghanen heb leren kennen als mensen die niets anders willen dan vrijheid.”
‘Daar laten wij ze in de steek”
Hoelang hadden de militairen dan moeten blijven, als twintig jaar niet genoeg was om de weerbaarheid op te bouwen? “Volgens mij zitten we al zestig jaar in Korea, en zeventig jaar in Duitsland”, zegt De Kruif daarover. “Als je zo’n operatie ingaat moet je als politiek heel duidelijk zijn. Je moet het land ook willen opbouwen. Je gaat een verbinding aan om ook verschillende generaties, weliswaar in steeds andere vorm, steun te geven in dat land. Zo hebben de Afghanen dat ook opgevat, en daar laten wij ze in de steek.”
Hij verwacht niet dat Biden besluit om de vredesmissie toch weer te herstarten. “Dat is een no-go voor Biden”, zegt hij. “Het is strategisch heel onwijs om dat te doen, nadat je gezegd hebt dat de Afghanen het zelf moeten uitzoeken.” Bovendien is dat ook nagenoeg onmogelijk, zegt De Kruif. “Grote delen van het land die je nodig hebt om toegang te krijgen zijn niet meer in handen van de regering. Dus je komt er ook niet meer in”, legt hij uit. “En de operatie die je moet opbouwen om dit te gaan doen is zo enorm, dat vereist inspanning van de VS en heel veel bondgenoten. Die deur is echt dicht.”
‘Bloederige burgeroorlog’
De Kruif vermoedt dat de Afghanen een “bloederige burgeroorlog” te wachten staat. “Dat doet me heel erg pijn voor de Afghanen zelf, want het zijn trouwe en eervolle mensen”, zegt hij. Volgens Zirak moet Nederland dan ook humanitaire hulp bieden in haar geboorteland. “Dat is erg noodzakelijk”, beklemtoont ze. “En er moet ingegrepen worden. Afghanistan is de hel op aarde op dit moment, maar de gevolgen voor het westen zijn op de langere termijn ook desastreus.”
LEES OOK: Taliban veroveren hoofdstad Uruzgan, ook Kamp Holland ingenomen
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Van Wilders die opriep tot het ontslag van burgemeester Femke Halsema tot PVV-staatssecretaris Chris Jansen die nog achter de minder Marokkanen-uitspraak staat. Dit zijn de…
Lees meerHet verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meerTussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meerGroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft de voorgenomen reis van buitenlandminister Caspar Veldkamp naar Israël niet gelekt om het debat te laten escaleren. Dat denkt politiek commentator…
Lees meerIn Zeeland groeit het wantrouwen in Den Haag met de dag. Van beloofde compensatiemaatregelen voor de marinierskazerne die niet kwam, komt in de praktijk weinig…
Lees meerAmsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meer