Toename aantal klachten over overlastgevende jongeren, verdubbeling in coronajaar
De politie krijgt steeds meer klachten over jongeren die overlast veroorzaken sinds het uitbreken van de coronacrisis. Dat meldt datajournalistiek persbureau LocalFocus op basis van politiecijfers. In de eerste helft van dit jaar ging het om ruim 70.000 meldingen. In dezelfde periode in 2019 waren dat er bijna 40.000.
Het gaat hierbij met name over kleine incidenten zoals het laten rondslingeren van afval, hangen in een park of herrie maken. Zwaardere delicten zoals vandalisme, geweldpleging en baldadigheid zijn niet meegeteld.
Verdubbeling
De coronacrisis lijkt voor een flinke piek aan jeugdoverlastmeldingen te zorgen, aldus LocalFocus. In 2020, het eerste 'coronajaar', verdubbelde het totaal aantal meldingen ten opzichte van het jaar ervoor tot recordhoogte. Ook in de eerste zes maanden van dit jaar werd dus fors meer geklaagd.
Tot en met mei was de horeca als gevolg van de lockdownmaatregelen gesloten. Ook konden jongeren niet op stap, en was thuis afspreken moeilijk doordat er een beperkt aantal gasten was toegestaan. Volgens de politie hoeft de stijging in klachten echter niet direct te betekenen dat jongeren ook echt fors meer overlast veroorzaken. Als mensen thuis zijn zien ze immers meer en melden ze mogelijk ook sneller overlast.
Verschillen per provincie
Het aantal meldingen steeg in alle twaalf provincies, maar vooral in Zeeland, Noord-Brabant en Overijssel werd het afgelopen halfjaar flink meer over jeugdoverlast geklaagd. In Zeeland lag dit aantal bijna tweeënhalf keer zo hoog als in het eerste halfjaar van 2019. In Brabant en Overijssel steeg het aantal klachten respectievelijk 128 en 114 procent.
In Utrecht bleef de stijging van het aantal meldingen - ten opzichte van de situatie van voor corona - met 65 procent het meest beperkt. Toch werd in die provincie het afgelopen halfjaar relatief het meest geklaagd: 63 meldingen per 10.000 inwoners. Het landelijk gemiddelde is zo'n 40 klachten per 10.000 inwoners.
Flinke stijgers
Van de twintig grootste gemeenten vallen onder meer Arnhem, Eindhoven, Haarlemmermeer en Enschede op door een flinke stijging van het aantal overlastmeldingen ten opzichte van de eerste zes maanden van 2019. Van die groep werd in de gemeente Utrecht en in Amersfoort relatief het meest geklaagd.
LEES OOK: Groepen jongeren zorgen voor grote overlast: ‘Dit is heel kenmerkend’