Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

WNL Misdaadarchief: Voormalig eigenaar van beschoten nachtclub: ‘Gemeente helpt door sluiting de onderwereld’

Redactie

Eigenaren van beschoten ondernemingen worden door de gemeente soms als criminelen behandeld. Dat zegt voormalig clubeigenaar Marcel Norbart in de NPO Radio 1-podcast Het Onderzoeksbureau. “Wij zijn slachtoffer, geen dader.”

Norbart was jarenlang eigenaar van Club ABE aan het Rembrandtplein. De deuren van de club werden in 2016 voor het eerst beschoten. Achter de deur stond een bewaker die aan het werk was. Het pand moest daarna op last van de gemeente tijdelijk sluiten.

In 2017 moest de club opnieuw sluiten, nadat er een handgranaat aan de deur was gehangen. Norbart denkt dat boze bezoekers verantwoordelijk zijn voor de incidenten. De club voerde namelijk een streng deurbeleid.

‘Dit is absurd’

De sluitingen op last van de gemeente zorgden voor grote financiële problemen. “Je huur loopt door, je personeelskosten lopen de eerste maanden door. Bij de eerste sluiting kostte dat 300.000 euro. Bij de tweede sluiting was dat bijna 340.000 euro.” Uiteindelijk kwam de club op het randje van een faillissement, waarna Norbart zijn zaak moest verkopen. “We hebben het tegen kostprijs verkocht aan iemand die daar nog wel fiducie in zag.”

Norbart vindt dat het beleid van gemeenten moet veranderen. “Het is absurd. Je wordt door de gemeente behandeld als dader. Je zaak wordt gesloten. Je krijgt een crimineel antecedentenonderzoek als eigenaar. De gemeente speelt voor politie en justitie.”

‘Gemeente helpt de onderwereld’

De gemeente helpt door een sluiting de crimineel, en niet de ondernemer, zegt Norbart. “Het wordt in een kwaad daglicht gebracht, alsof je aan de onderwereld gelieerd bent. Je wordt er moedeloos van. Het is vreemd dat de gemeente de onderwereld helpt door je zaak te sluiten.”

Norbart voelt nog altijd frustratie. “Ik kan er nog steeds boos om worden. Ik heb mijn hele leven nooit iets fout gedaan. Je wordt weggezet als crimineel en moet dat uitleggen aan je ouders. Die lezen ook een krant.”

Trauma

Voor de medewerkers heeft een beschieting soms grote traumatische gevolgen. “Het vreemde is, er komt geeneens slachtofferhulp aan te pas”, zegt Norbart. De portier die de avond van de beschieting aan het werk was, heeft daarna nooit meer gewerkt, vertelt Norbart. “Die is nog steeds overspannen. Hij is beschoten met vijf kogels, en dan is er niemand die erover nadenkt dat hij daar geestelijk schade aan over kan houden. Dat is toch bizar.”

WNL duikt deze zomer in het WNL Misdaadarchief. Deze geruchtmakende zaken kwamen de afgelopen jaren langs in de misdaadprogramma’s zoals Misdaadcollege, Zaak van je Leven en Het Onderzoeksbureau is te beluisteren via Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts of andere podcast-apps.

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau