main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
De Britse prins Andrew. Foto: ANP
Goedemorgen Nederland - 10 augustus 2021 — 10:34

Prins Andrew aangeklaagd voor seksueel misbruik minderjarige

De 38-jarige Virginia Roberts Giuffre uit de VS klaagt de Britse prins Andrew aan wegens herhaaldelijk seksueel misbruik. Dat gebeurde volgens haar toen ze minderjarig was, op aansturen van zakenman Jeffrey Epstein.

Giuffre beschuldigt hem ervan haar te hebben misbruikt in Epsteins huis in New York en op andere plekken toen ze jonger was dan achttien jaar. Dat zou volgens de Amerikaanse nieuwszender ABC News blijken uit rechtbankdocumenten.

Wet vervalt

Het slachtoffer spande de zaak aan bij een rechtbank in New York, bijna twee jaar nadat de 66-jarige financier Epstein in afwachting van zijn proces zelfmoord pleegde in zijn cel. Daar zat hij vast op verdenking van kindermisbruik en het opzetten van een netwerk voor het seksueel misbruiken van tienermeisjes. Giuffre is naar eigen zeggen een van die slachtoffers.

Ze koos ervoor de kwestie nu aanhangig te maken, omdat over enkele dagen een wet in New York vervalt die het slachtoffers van kindermisbruik mogelijk maakt een civiele zaak aan te spannen, ondanks dat de verjaringstermijn is verstreken.

“Als ze het nu niet doet, zou ze hem toestaan ​​te ontsnappen aan elke verantwoordelijkheid voor zijn daden”, vertelde Giuffre’s advocaat, David Boies, aan ABC News. “En Virginia zet zich in om situaties te vermijden waarin rijke en machtige mensen aan elke verantwoordelijkheid voor hun daden ontsnappen.”

Twintig jaar geleden

Het misbruik zou ongeveer twintig jaar geleden hebben plaatsgevonden. “Twintig jaar geleden stelden prins Andrews rijkdom, macht, positie en connecties hem in staat een bang, kwetsbaar kind te misbruiken zonder dat er iemand was om haar te beschermen. Het is hoog tijd dat hij ter verantwoording wordt geroepen”, staat volgens de nieuwszender in de rechtbankstukken.

Een woordvoerder van de 61-jarige prins Andrew wilde volgens ABC News geen commentaar geven op de rechtszaak.

De prins gold lange tijd als een vriend van Epstein. Giuffre beschuldigde Andrew al eerder van misbruik toen ze zeventien jaar was, maar hij heeft altijd ontkend seks met haar te hebben gehad. Volgens het vermeende slachtoffer zou dat onder meer in Londen zijn gebeurd.

Prins ontkent

Andrew zei in 2019 in een interview dat hij niet op de hoogte was van de seksueel grensoverschrijdende praktijken van zijn steenrijke vriend. Ook ontkende hij zelf seks te hebben gehad met een minderjarige. Hij zei zich niet te herinneren haar ooit te hebben ontmoet. Wel zijn er foto’s waarop hij samen met het vermeende slachtoffer te zien is. Nadat de BBC het interview uitzond, ontstond veel commotie rondom de al weinig geliefde Andrew. De prins legde daarop zijn koninklijke taken neer.

Zaak Epstein

Het onderzoek naar de omvangrijke misbruikzaak tegen Epstein loopt nog altijd. Zijn vertrouweling Ghislaine Maxwell moet in november opnieuw voor de rechter in New York verschijnen. Zij wordt gezien als de rechterhand van Epstein, maar zelf ontkent ze de aanklachten die tegen haar zijn ingediend.

LEES OOK: Justitie wil €77 miljoen aan privé-eilanden Epstein vorderen

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer