Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Duitsland vergroot druk: niet-gevaccineerden moeten dokken voor coronatests

Redactie

Inwoners van Duitsland die niet gevaccineerd zijn moeten vanaf medio oktober betalen voor coronatests als ze willen deelnemen aan het openbare leven. Dat komt bovenop de testplicht die er voor hen gaat gelden onder bepaalde omstandigheden vanaf 23 augustus. Daarover zijn bondskanselier Angela Merkel en de leiders van de zestien deelstaten het dinsdagmiddag eens geworden, schrijft het AD naar aanleiding van berichtgeving in Duitse media.

Vooralsnog konden alle inwoners zich gratis laten testen, maar dat stopt met ingang van maandag 11 oktober. "Iedereen heeft vanaf nu dan acht weken de tijd om zich te laten inenten’" lichtte burgemeester van Berlijn Michael Müller (SPD) voorafgaand aan de door hem geleide vergadering toe bij het voorstel.

Aanbieders van particuliere testcentra bepalen hoeveel de tests gaan kosten. De prijzen schommelden in het verleden tussen de 20 en 30 euro.

Belastingbetalers moeten niet langer opdraaien voor kosten

Een uitzondering geldt voor mensen die om gezondheidsredenen niet gevaccineerd kunnen worden en voor wie geen vaccinatieadvies bestaat. Dan gaat het om zwangere vrouwen, kinderen en adolescenten. De redenering achter de afschaffing is dat de belastingbetalers, niet langer kunnen blijven opdraaien voor de kosten van gratis tests als iedereen de kans heeft gehad zich te laten inenten.

Deze maatregel moet de druk op niet-gevaccineerden vergroten. Duitsland wil geen vaccinatieplicht invoeren, maar iedereen die niet gevaccineerd of genezen is van covid-19 en vanaf 23 augustus openbare binnenruimtes wil bezoeken, moet wel een negatieve testuitslag overleggen. Dan gaat het om horeca, bioscopen, fitnessstudio’s, zwembaden, kerkdiensten, kappers en andere diensten met lichaamscontact.

Vaccinatiecijfers

In Duitsland hebben inmiddels 52 miljoen inwoners (van de 83,7 miljoen) minstens één prik gekregen (62,5%) en zijn 45,8 miljoen volledig gevaccineerd (55,1%). Bij de 12- tot 17-jarigen heeft ruim een miljoen (22,5%) een eerste prik gehad, meldde minister van Volksgezondheid Jens Spahn (CDU) dinsdag op Twitter.

LEES OOK: Weer zijn honderden mensen besmet geraakt op vakantie


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'
1:19

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken
1:43

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'
1:34

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'
1:28

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau