Wild steeds vaker slachtoffer van loslopende honden: ‘De baasjes vinden het prima’
Reeën met bijtwonden in de hals en honden die tijdens het apporteren terugkomen met een reekalf je in de bek: in natuurgebieden rondom Nijmegen komen het aantal bijtincidenten met honden steeds vaker voor. Daarvoor waarschuwen jachtopzichters in het AD. "Die beesten doen alles wat God verboden heeft en de baasjes vinden het prima. Die denken dat hun hond achter een ree moet aanrennen om de conditie op peil te houden", zegt Marcel Kamps, jachtopzichter in de regio Nijmegen.
Kamps spreekt van een schrikbarende toename. "De afgelopen maanden alleen al zijn er zes heftige bijtincidenten in de natuurgebieden rondom Nijmegen geweest", vertelt hij aan de krant. Het aantal incidenten ligt vermoedelijk echter nog veel hoger, omdat baasjes maar zelden zelf melden wanneer hun hond een dier heeft aangevallen.
Vrijwel alle incidenten worden veroorzaakt door honden die loslopen in gebieden waar dat niet mag. Tegen dat probleem lopen boswachters van Staatsbosbeheer vaak aan. Uit cijfers van Staatsbosbeheer blijkt dat in de periode van januari 2020 tot mei 2021 in totaal 42 meldingen zijn gemaakt van dergelijke voorvallen in deze regio. Daarvan kwam het 34 keer tot een boete.
Dood reekalfje
Vooral reeën moeten het ontgelden, zo vertelt Kamps. "In mindere mate biggen en zwijnen, en ook geiten zijn wel eens de pineut. Die lopen er in deze tijd tonnetje rond bij waardoor ze moeilijk kunnen rennen."
Volgens de jachtopzichter komt de toename door een gebrek aan handhaving én de coronacrisis. Veel mensen hebben in coronatijd een hond genomen, maar hebben geen puppycursus gevolgd waardoor de hond niet gesocilaiseerd is.
In de meeste gevallen krijgt Kamps een melding binnen van wandelaars die toevallig op een stervend dier stuiten. Het is dan aan Kamps om het gehavende dier zo snel mogelijk uit zijn lijden te verlossen. Afgelopen zondagmiddag ontving Kamps opnieuw een melding van voorbijgangers die per toeval een dood reekalf vonden op Heumensoord. De dader was nergens meer te bekennen.
In het WNL-programma Stand van Nederland: Generatie Next waarschuwde hoogleraar diergedrag Saskia Arndt voor een mogelijke toename van het aantal bijtincidenten.