main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
De CoronaCheck-app op een telefoon.
24 juli 2021 — 15:16

Problemen met CoronaCheck-app raakten mogelijk honderdduizenden mensen

Problemen met de CoronaCheck-app kunnen problemen hebben opgeleverd voor enkele honderdduizenden mensen. GGD GHOR, de landelijke organisatie van de gezondheidsdiensten, erkent dat het op meerdere punten is misgegaan, zowel door menselijke als door technische fouten. “We hebben verschillende herstelacties uitgevoerd. Het is nog niet voor iedereen opgelost, maar er wordt keihard aan gewerkt”, laat een woordvoerster van GGD GHOR weten aan persbureau ANP.

Het was zaterdag nog niet duidelijk of de registratieproblemen alleen zijn opgelost voor mensen die een van de helpdesknummers van de overheid hebben gebeld, of ook voor degenen die dat niet hebben gedaan.

Geen QR-code

De Telegraaf meldde zaterdag dat bij zo’n 153.000 mensen ten onrechte niet in het systeem was aangevinkt dat ze volledig waren gevaccineerd. Daardoor konden deze mensen in de app niet de QR-code genereren die nodig is voor buitenlandse reizen en binnenlandse uitjes. Met die code kan iemand laten zien dat hij is gevaccineerd, hersteld van een coronabesmetting of negatief is getest.

Het probleem was in dit geval dat het voor de medewerkers op vaccinatielocaties die het moesten aanklikken geen verplichte stap in het proces was. “Daardoor is het soms over het hoofd gezien”, legt de woordvoerster uit. Inmiddels is het systeem aangepast, waardoor deze stap niet meer kan worden overgeslagen. GGD GHOR spreekt overigens van “ruim 150.000 mensen”.

Er zijn ook andere groepen die tegen problemen aanliepen. Zo dacht het systeem door een technische fout dat ruim 80.000 mensen twee prikken op dezelfde dag hadden gekregen. Zij konden ook geen QR-code krijgen.

‘Problemen spelen absoluut niet meer op deze schaal’

“Deze getallen zijn van vorige week. De problemen spelen nu absoluut niet meer op deze schaal”, zegt de GGD-woordvoerster. Ze benadrukt dat het op een totaal van zo’n 15 miljoen door de GGD gezette prikken om relatief kleine aantallen gaat. “Maar als je behoort tot die groep is het heel vervelend.”

Een andere groep die de verlangde QR-code niet kon krijgen, vormden mensen van wie de geboortedatum niet volledig bekend is in de overheidsregistraties. Het gaat hier mogelijk om zo’n 70.000 personen, bevestigt het ministerie van Volksgezondheid. Onder hen zijn veel asielzoekers.

Verder heeft een onbekend aantal mensen problemen met de app als ze eerder besmet zijn geweest met het virus. Zij krijgen een QR-code na één prik prik, en een positieve test van tussen de 12 en 180 dagen oud. Maar, zo legt VWS uit aan De Telegraaf, alleen als dat een PCR-test was bij de GGD.

LEES OOK: Reizen met coronapas mogelijk binnenkort ook buiten EU

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer