Huisartsenpraktijk bomvol: ‘Het is een structureel probleem’
Rinkelende telefoons, overvolle wachtkamers. Nu het vaccinatieproces op stoom is, melden patiënten zich weer in de spreekkamer van hun huisarts. Een pijntje hier, een plekje daar. Maar ook veel administratieve taken, zoals het stempelen van het vaccinatieboekje. Huisartsen trekken aan de noodbel.
Zo ook Mieke Wolffs, huisarts in Maarssen. Binnen haar praktijk is het 'volle bak'. Na anderhalf jaar ziet ze weer patiënten die lange tijd thuis zijn gebleven. Vaak met klachten waarvan ze dachten: dat kan wel wachten. Maar nu veel maatregelen van tafel zijn, melden ze zich weer, zegt Wolffs in Op1. "Dat maakt de druk op dit moment wel heel hoog."
Dat geldt niet alleen voor de arts zelf. Ook assistenten hebben nauwelijks tijd om op adem te komen. De poortwachters van de praktijk krijgen aan de lopende band telefoontjes over vaccinatiepaspoorten of het verzoek om een stempel in het gele boekje te drukken.
Buffelen
"Het mooie is in Nederland dat de huisarts heel laagdrempelig bereikbaar is," zegt voorzitter van de landelijke Huisartsen Vereniging Mirjam van 't Veld. Maar die vertrouwensband zorgt er ook voor dat mensen met al hun vragen bij de huisarts komen. En dat bereikt nu echt een grens. "Huisartsen hebben ook anderhalf jaar gebuffeld."
Even was er de hoop dat met de vaccinaties de druk bij zorgmedewerkers wegneemt. Maar nu ook administratieve zaken zoals vaccinatiestempels erbij komen, is er van rust geen sprake. "Eerst waren we de verwijsautomaten, nu zijn we de QR-code automaten geworden," aldus huisarts Shakib Sana.
Tekst gaat verder onder de tweet.
Huisartsen trekken aan de bel over de werkdruk. @mirjamvantveld: "Het mooie in Nederland is dat de huisarts heel laagdrempelig bereikbaar is, maar dat betekent ook dat iedereen denkt dat die met al zijn vragen bij de huisarts terecht kan. Dat komt nu aan zijn grens. #Op1 pic.twitter.com/Ii4kBQYm9q
— Café Kockelmann (@CafeKockelmann) July 22, 2021
Oplossingen
Weliswaar zijn al die telefoontjes gerelateerd aan de pandemie en daarmee waarschijnlijk van tijdelijke aard, het probleem is structureel. Al langere tijd zijn er wachttijden bij jeugdzorg, in het ziekenhuis, bij de GGZ. Wanneer patiënten daar niet meer terecht kunnen, zoeken ze hun heil bij de huisarts. "We kunnen wel zeggen, de patiënt heeft meer zorgen, maar dat is niet zo. De patiënt staat met zijn rug tegen de muur, ze hebben geen enkele plek om naar toe te gaan."
Op de korte termijn helpt het wanneer patiënten even een pas op de plaats maken.Blijf bij klachten wel naar de huisarts gaan, zegt Van 't Veld van de LHV. "Maar denk even na bij administratieve zaken, kijk op de website voordat je naar de huisarts gaat." Maar voor een structurele oplossing moet er meer samenwerking komen tussen zorginstellingen en gemeente, zodat patiënten weten waar ze terecht kunnen. "Goede samenwerking is nodig, anders centreert alles zich in de spreekkamer van de huisarts."
LEES OOK: Grapperhaus: zorgen om druk huisartsen en langdurige covid