Nieuwe generaties zijn duurzamer geworden: ‘Duizenden platen in een telefoon’
Stand van Nederland: Generatie Next is het economisch onderzoeksprogramma van WNL, gemaakt door drie jonge televisiemakers die een bovenmatige interesse hebben in economie en geld. Elen Demir, Jill Bleiksloot en Raquel Schilder gaan op zoek naar opvallende ontwikkelingen op elk economisch niveau in ons land. Deze zomer blikt WNL terug op de verhalen uit het eerste seizoen.
Meer consumeren leidt tot een duurzamere wereld. Dat denkt journalist en filosoof Ralf Bodelier. Opvallend, want volgens velen moeten we juist 'consuminderen' in het belang van ons milieu. Maar, zegt Bodelier: "Per product gebruiken we minder grondstoffen en minder energie."
Tien tot twintig jaar geleden ging ons koopgedrag een op een gepaard met het aanboren van steeds meer grondstoffen en energie. "Maar sinds twintig tot vijfentwintig jaar is er een omslag", zegt Bodelier in het economisch onderzoeksprogramma van WNL, Stand van Nederland: Generatie Next.
En daar heeft Bodelier een punt. Terwijl we in de Europese Unie meer produceren, gaat het aantal grondstoffen per product omlaag. Sinds 2000 groeide de Europese economie met 20 procent, maar in diezelfde periode daalde het gebruik van grondstoffen met 5 procent. Daarbij steeg de hulpbronnenproductiviteit met 36 procent, wat betekent dat er met dezelfde hoeveelheid grondstoffen 36 procent meer producten gemaakt worden.
'We zijn minimalistischer geworden'
''Twintig jaar terug had ik een platenspeler, platen, een fotocamera, een cassetterecorder en cassettes. Bij elkaar stonden er honderden kilo's aan grondstoffen in mijn kamer", zegt hij. "Nu zit alles in één apparaatje, een telefoon. Daarop zijn duizenden platen voorhanden."
Door de economie door te laten draaien op een "hele goede manier" worden we dus volgens Bodelier veel minimalistischer. ''Niet omdat we dat per se willen, maar omdat de producent daarvoor kiest en hierdoor uiteindelijk een hogere winst boekt.''
Te veel downcycling
Waar volgens de filosoof wel nog veel te halen valt, is op het gebied van recycling. ''We doen op dit moment nog heel veel aan downcycling, dus minder grondstoffen in hetzelfde product. Waar we eigenlijk naartoe moeten, is het werkelijke upcycling.''
We moeten ons uit de 'crisis kopen' volgens verschillende economen en politici, maar wat betekent dit voor ons milieu en de maatschappelijke verhoudingen in de wereld?
Je kunt deze aflevering terugkijken. Oude afleveringen bekijk je hier.