main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP
22 juli 2021 — 19:44

EU-landen doneren nog weinig vaccins aan armere landen

Landen van de Europese Unie hebben tot nu toe 4 miljoen vaccins tegen corona gedoneerd aan arme landen. Dat is minder dan 3 procent van de 160 miljoen coronavaccins die zouden worden gedoneerd om de pandemie in te dammen. Dat blijkt uit stukken van de EU. Het gaat vooral om doses AstraZeneca.

De Europese Unie heeft zichzelf verplicht om kwetsbare mensen over de wereld te helpen vaccineren, maar tot nu toe zijn er vooral vaccins aangeschaft om de eigen bevolking te helpen. In totaal hebben de landen binnen de unie nu zo’n 500 miljoen doses ontvangen van verschillende farmaceuten. Dat zijn genoeg vaccins om 70 procent van alle volwassenen volledig te kunnen vaccineren. Buiten de EU ligt dat percentage veel lager. Zuid-Afrika heeft tot nu toe 7 procent van de bevolking één keer kunnen vaccineren en Nigeria maar 1 procent.

Brussel heeft eerder gezegd dat tegen het einde van dit jaar zeker 100 miljoen vaccins moeten zijn gedoneerd, maar beloofde juist donderdag een verdubbeling. De EU-instellingen en -lidstaten samen “zijn op weg om dat aanvankelijke doel te overschrijden, met een voorziene 200 miljoen doses”, zegt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. Ze verzekert dat de toegezegde vaccins “voor het eind van het jaar hun landen van bestemming zullen bereiken”.

Voormalige kolonies

De doses die tot nu toe al wel hun weg naar armere landen hebben gevonden, zijn voornamelijk gegaan naar voormalige kolonies. Nederland heeft bijvoorbeeld zo’n 250.000 AstraZeneca-vaccins naar Suriname gestuurd. Uiteindelijk zullen dat er 500.000 tot 750.000 worden.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft westerse landen opgeroepen hun vaccins met armere landen te delen via het internationale Covax-programma, maar ondanks aandringen van de Europese Commissie om haast te maken met de donaties zit er nog niet veel schot in. De vaccins die wel worden gedoneerd zijn AstraZeneca-vaccins en in mindere mate Janssen. In veel EU-landen wordt nog maar heel weinig met deze vaccins geprikt vanwege het risico op zeldzame, maar gevaarlijke bijwerkingen.

Verenigde Staten stuurt 15 miljoen vaccins

De donaties van de Europese Unie steken schril af bij die van de Verenigde Staten. Die stuurden de afgelopen maand meer dan 15 miljoen vaccins naar landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. De VS hebben beloofd in totaal 80 miljoen vaccins te zullen weggeven, grotendeels via Covax.

De Europese Commissie tekent aan dat de EU werk maakt van het opzetten van vaccinfabrieken in de Derde Wereld zelf. In eigen productie in Afrika steken de EU-instellingen samen 1 miljard euro, onderstreept Von der Leyen.

Uit documenten van de EU blijkt dat Duitsland van plan is om vanaf augustus 33 miljoen vaccins te doneren, waarvan 30 miljoen AstraZeneca. Frankrijk heeft beloofd om 60 miljoen vaccins te doneren, voornamelijk aan Covax. Tot nu toe heeft dat land 800.000 doses gedoneerd, voornamelijk aan oud-kolonies als Senegal, Mauritanië en Burkina Faso. Maar volgens een woordvoerder van het Franse ministerie van Financiën zijn inmiddels bijna 5 miljoen AstraZeneca-vaccins aan Covax gegeven. Aan het eind van de zomer komen daar nog vaccins van Janssen en Pfizer bij.

LEES OOK: Tienduizenden AstraZeneca-vaccins worden ongebruikt weggegooid

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Stand van Nederland: Generatie Next

Welke gevolgen hebben de extreem gestegen bouwkosten voor millennials die net een huis hebben gekocht of op zoek zijn naar een huis? Presentatrice en millennial Jill Bleiksloot heeft na tweeënhalf jaar zoeken eindelijk haar droomhuis kunnen kopen. Welke invloed hebben de stijgende bouwprijzen op haar koopcontract? En wat betekent de gestegen rente voor de jonge generatie op de woningmarkt? Jill Bleiksloot zocht het uit.

Donderdag om 21:05

Terugkijken: De Bodyguard

De kandidaten zien zich opgesloten in een donkere kamer in een verlaten loods tezamen met een man die ze irritant lastigvalt. Alleen als ze via een porto helder kunnen communiceren met hun partner kunnen ze bevrijd worden. Dat betekent wel dat ze, zoals geleerd, zichzelf moeten afschermen van de vervelende man. Een tweede opdracht speelt zich af op een boot.

De kandidaten moeten een belangrijke Amerikaanse CEO beveiligen tijdens een tocht door de grachten. Maar wat als hij ineens van de boot wil en de schipper nergens kan aanmeren? Welmoed Sijtsma volgt en ondersteunt de kandidaten in alle opdrachten.

Kijk deze aflevering van De Bodyguard nu terug!

Woensdag vanaf 20.25 uur
Rutte wimpelt kritiek op Europa-top af: wél sterk signaal Moskou

De leiders van bijna alle Europese landen hebben met hun nieuwe top wel degelijk een krachtige afwijzing aan Moskou gestuurd, bezweert premier Mark Rutte. Ook…

Lees meer

Van der Burg: 1700 extra plekken minderjarige asielzoekers nodig

Voor 1 januari zijn er 1700 extra opvangplekken nodig voor minderjarige vreemdelingen (amv), schrijft staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) aan gemeenten. Als dat niet…

Lees meer

NS vreest meer verschraling dienstregeling door personeelstekort

De Nederlandse Spoorwegen zijn bang dat de dienstregeling nog verder afgeschaald wordt als er niet op tijd extra personeel gevonden wordt, bevestigt de NS na…

Lees meer

Dode gevonden in Amsterdams centrum, politie gaat uit van misdrijf

De politie heeft in het centrum van Amsterdam een lichaam gevonden van een persoon die door een misdrijf om het leven is gekomen. Vermoedelijk gaat…

Lees meer

Kaag denkt niet direct aan bezuinigen om prijsplafond te betalen

Minister Sigrid Kaag (Financiën) denkt niet in de eerste plaats aan bezuinigingen als oplossing voor het in potentie gigantische gat in de begroting dat het…

Lees meer

Mallorcaverdachte heeft spijt van video en uitdelen eerste klap

De 20-jarige Lars van den H. uit Hilversum heeft spijt van het uitdelen van een van de eerste klappen tijdens de gewelddadige uitgaansnacht op Mallorca…

Lees meer

Man woest dat hij nummertje moet trekken in apotheek: rijdt met auto pui aan gort

Een patiënt die donderdag zijn medicijnen kwam ophalen bij een apotheek in Culemborg werd zo boos toen hij een nummertje moest trekken, dat hij zijn…

Lees meer

Schiphol komt met toeslag van 2,50 euro per uur voor beveiligers

Schiphol geeft beveiligers nog eens een toeslag van 2,50 euro per uur om de personeelstekorten op de luchthaven tegen te gaan. De nieuwe toeslag komt…

Lees meer

Tarieven netbeheerders vallen buiten prijsplafond: kosten stijgen gemiddeld met 120 euro

Huishoudens zijn volgend jaar gemiddeld bijna 120 euro extra kwijt aan tarieven voor netbeheerders. Ook bedrijven die veel energie verbruiken moeten straks veel meer gaan…

Lees meer

Poetin wil massale uittocht tegengaan door meer Russen vrij te stellen

De Russische president Vladimir Poetin heeft, vanwege de paniek onder jonge mannen in Rusland door de gedeeltelijke mobilisatie voor de oorlog in Oekraïne, meer groepen…

Lees meer

Gemeenten regelen tijdelijke opvanglocaties voor vluchtelingen

Op verschillende locaties in het land worden op korte termijn tijdelijke opvanglocaties ingericht om de druk op Ter Apel en de reguliere asielzoekerscentra verder te…

Lees meer

Tijgermug in september drie keer aangetroffen in Amsterdam

De tijgermug is in september drie keer gevonden in Amsterdam, zo komt naar voren uit de gegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het…

Lees meer

Gert-Jan Segers sprak ook buiten ChristenUnie met kandidaat-landbouwministers

In de zoektocht naar een nieuwe minister van Landbouw, heeft Gert-Jan Segers ook gepraat met kandidaten van buiten de ChristenUnie. Er was in de zoektocht…

Lees meer

OM verwijt Mallorcaverdachte meineed, verdachte aangehouden

Het Openbaar Ministerie verwijt Martijn T., een van de verdachten in de Mallorcazaak, meineed. T. is op de derde zittingsdag in de rechtbank aangehouden. Martijn…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier