main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP
Goedemorgen Nederland - 21 juli 2021 — 09:41

Viroloog Marion Koopmans: laat je testen, ook als je gevaccineerd bent

Ook mensen die volledig zijn gevaccineerd moeten zich blijven testen als ze in contact zijn geweest met een coronapatiënt. Dat zegt viroloog Marion Koopmans van het Erasmus MC in Rotterdam. Van alle mensen die afgelopen week positief testten op covid-19 was 9 procent volledig gevaccineerd, zo blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Koopmans raadt mensen die op vakantie zijn geweest of op een feest waar besmettingen zijn vastgesteld, aan om zich alsnog te laten testen, ook als ze zelf geen klachten hebben. “Mensen vinden testen vervelend. Dat begrijp ik, maar het helpt ons om zicht te hebben op het virus.”

‘Het virus is nog niet klaar met ons’

“We zijn allemaal klaar met het virus, maar omgekeerd is het virus dat nog niet met ons. Het is heel vervelend, maar het hoort bij de fase waar we nu in zitten”,  legt Koopmans uit op Radio Rijnmond. “De terrassen zitten vol, mensen kunnen uiteten; maar dat moet nog wel met beperkingen. Als we dat met z’n allen volhouden, gaat het goedkomen.”

Dat de huidige coronavaccins niet 100 procent beschermen tegen infectie was al bekend. Uit klinische onderzoeken bleek eerder al dat Pfizer en Moderna de kans op een infectie zo’n 95 procent omlaag brachten, AstraZeneca en Janssen doen dat met ongeveer 70 procent. Ook moest in de praktijk nog maar blijken in hoeverre de vaccins de overdracht van het virus volledig zouden stoppen.

Deltavariant

In de Volkskrant sloegen virologen dinsdag alarm over de besmettelijkheid van de deltavariant. Wie geïnfecteerd raakt met de deltavariant, maakt tot wel duizend keer zoveel virusdeeltjes aan als bij de ‘originele’ variant. Dat blijkt uit een net verschenen analyse. Dat betekent dat ook mensen die al volledig gevaccineerd zijn het virus kunnen doorgeven.

Ook bij de deltavariant beschermen vaccins nog altijd tegen een ernstig ziekteverloop, zo beklemtoont Koopmans. Maar ze verminderen de verspreiding niet volledig. “Dat wisten we al, maar voor de deltavariant is dat zelfs nog iets minder.” Tegen de Nieuws en Co zegt ze dat er “geen reden is tot paniek”, maar het is wel iets waar rekening mee gehouden moet worden. “We willen het aantal besmettingen omlaag hebben. De oproep is dan ook: laat je testen bij twijfel, ook als je gevaccineerd bent.”

LEES OOK: Aantal positieve coronatesten stabiliseert voorzichtig, reproductiegetal daalt fors

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
Vanaf volgende maand mogen alleen gevaccineerden de VS binnenreizen

De reisrestricties om de VS binnen te komen worden vanaf volgende maand weer strenger. Alleen mensen die volledig zijn gevaccineerd tegen corona mogen in het…

Lees meer

Het blijft rommelen in Groningen, NAM betaalt maar deel versterkingsoperatie

De situatie in Groningen blijft irritatie opwekken bij alle betrokken partijen. De NAM blijkt nu maar een deel van de kosten van de versterkingsoperatie op…

Lees meer

Landelijke ophokplicht pluimvee door vogelgriep

Vanaf dinsdagmiddag geldt in heel Nederland een ophokplicht voor alle bedrijven die pluimvee houden. Dat komt door een uitbraak van vogelgriep in Zeewolde. De aangetroffen…

Lees meer

RIVM: aantal positieve tests, opnames en doden stijgt razendsnel

Het coronavirus grijpt sneller en sneller om zich heen. Het aantal positieve tests is afgelopen week met 50 procent gestegen. Het aantal ziekenhuisopnames nam met…

Lees meer

Hoogste aantal nieuwe covidopnames verpleegafdelingen sinds mei

Op de verpleegafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen zijn afgelopen etmaal 122 nieuwe coronapatiënten opgenomen, zo staat in de recentste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding…

Lees meer