main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 21 juli 2021 — 15:05

‘Stimuleren en motiveren van jonge vrouwen betekent niet dat er geen plek is voor mannen’

Stand van Nederland: Generatie Next is het economisch onderzoeksprogramma van WNL, gemaakt door drie jonge televisiemakers die een bovenmatige interesse hebben in economie en geld. Elen Demir, Jill Bleiksloot en Raquel Schilder gaan op zoek naar opvallende ontwikkelingen op elk economisch niveau in ons land. Deze zomer blikt WNL terug op de verhalen uit het eerste seizoen.

Het eerste vrouwenkantoor stamt uit de jaren 70, maar tegenwoordig zijn ze overal te vinden. En hoewel zo’n kantoor misschien anders doet vermoeden, betekent het “stimuleren en motiveren” van jonge vrouwen niet dat er ineens geen plek meer voor mannen, zegt Emilie Sobels, zelf oprichter van een vrouwenkantoor. “Dat zijn twee losse dingen”, zegt ze in het economisch onderzoeksprogramma van WNL, Stand van Nederland: Generatie Next.

Sobels richtte haar Amsterdamse kantoor zes jaar geleden op. In eerste instantie was het helemaal niet de bedoeling om enkel vrouwen te verwelkomen. “Ik wilde gewoon graag een plek waar ik kon werken en geïnspireerd kon raken door gelijkgestemden”, vertelt ze. “Dat trok heel veel vrouwen aan, en toen merkte ik: wauw, dit werkt zo goed.”

Sommige mannen vragen zich wel eens gekscherend af of ze bij een afspraak wel op het kantoor mogen komen, vertelt Chief Marketing Officer van het vrouwenkantoor, Stephanie Knoors. “Dat is helemaal het issue niet. Mannen zijn meer dan welkom, alleen we verhuren de werkplekken aan vrouwen.”

De nieuwe generatie vrouwen moet veel zichtbaarder gemaakt worden op de arbeidsmarkt, vindt Sobels. “Er is zo veel vrouwelijk talent in Nederland, en hoe kan het dan dat de line up op grote congressen en grote podia toch veelal mannen zijn?”

Vaak onderschat

Marketing manager Rosa Veenbaas werkt in het vrouwenkantoor, wat haar veel inspiratie brengt. “Ik krijg daar heel veel positieve energie van”, zegt ze. Zelf maakte ze tijdens haar technische studie mee dat ze vaak onderschat werd. “Dat de docent bijvoorbeeld iets aan het uitleggen was, en die schreef dan iets op wat buiten de examenstof viel. Dan keek hij mij aan en zei hij: als je het niet helemaal snapt, dat maakt niet uit, want het wordt toch niet op het tentamen gevraagd”, vertelt ze. “Dat was dan echt bewust aan mij gericht. Dat heeft mij juist gemotiveerd om te laten zien dat ik het wel kan, en dat ik net zo goed mee kan doen met de jongens.”

Een van de andere vrouwen op het kantoor, business coach Aranka van Voorden, benadrukt dat ze niet denkt dat het verschil tussen man en vrouw met opzet in stand gehouden wordt. “Ik geloof er echt niet in dat mannen tegen vrouwen zijn, of dat ze het allemaal niet willen”, zegt zij. “Ik geloof er heel erg in dat wat je gewend bent, dat dat is wat je aantrekt, en dat we het daarom moeten forceren. Als we gaan voor wat de mannen gewend zijn, is dat heel erg zonde. Want daardoor mis je gewoon een hele mooie balans die dingen veel beter maakt.”

Millennial Elen Demir vraag zich af hoe anno 2021 haar maatschappelijke positie ervoor staat. Haar moeder heeft haar verteld over de vrouwenemancipatie in de jaren zeventig en dat zij nu dezelfde rechten heeft als de man. Is die strijd wel gestreden? Vrouwen verdienen nog steeds minder en worden nog steeds achtergesteld bij het bereiken van de gewenste maatschappelijke positie. Het kost ze dus gewoon geld. Maar kunnen ze daar zelf ook iets aan doen?

Je kunt deze aflevering nu hier terugkijken. 

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
Vanaf volgende maand mogen alleen gevaccineerden de VS binnenreizen

De reisrestricties om de VS binnen te komen worden vanaf volgende maand weer strenger. Alleen mensen die volledig zijn gevaccineerd tegen corona mogen in het…

Lees meer

Het blijft rommelen in Groningen, NAM betaalt maar deel versterkingsoperatie

De situatie in Groningen blijft irritatie opwekken bij alle betrokken partijen. De NAM blijkt nu maar een deel van de kosten van de versterkingsoperatie op…

Lees meer

Landelijke ophokplicht pluimvee door vogelgriep

Vanaf dinsdagmiddag geldt in heel Nederland een ophokplicht voor alle bedrijven die pluimvee houden. Dat komt door een uitbraak van vogelgriep in Zeewolde. De aangetroffen…

Lees meer

RIVM: aantal positieve tests, opnames en doden stijgt razendsnel

Het coronavirus grijpt sneller en sneller om zich heen. Het aantal positieve tests is afgelopen week met 50 procent gestegen. Het aantal ziekenhuisopnames nam met…

Lees meer

Hoogste aantal nieuwe covidopnames verpleegafdelingen sinds mei

Op de verpleegafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen zijn afgelopen etmaal 122 nieuwe coronapatiënten opgenomen, zo staat in de recentste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding…

Lees meer