main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 21 juli 2021 — 15:05

‘Stimuleren en motiveren van jonge vrouwen betekent niet dat er geen plek is voor mannen’

Stand van Nederland: Generatie Next is het economisch onderzoeksprogramma van WNL, gemaakt door drie jonge televisiemakers die een bovenmatige interesse hebben in economie en geld. Elen Demir, Jill Bleiksloot en Raquel Schilder gaan op zoek naar opvallende ontwikkelingen op elk economisch niveau in ons land. Deze zomer blikt WNL terug op de verhalen uit het eerste seizoen.

Het eerste vrouwenkantoor stamt uit de jaren 70, maar tegenwoordig zijn ze overal te vinden. En hoewel zo’n kantoor misschien anders doet vermoeden, betekent het “stimuleren en motiveren” van jonge vrouwen niet dat er ineens geen plek meer voor mannen, zegt Emilie Sobels, zelf oprichter van een vrouwenkantoor. “Dat zijn twee losse dingen”, zegt ze in het economisch onderzoeksprogramma van WNL, Stand van Nederland: Generatie Next.

Sobels richtte haar Amsterdamse kantoor zes jaar geleden op. In eerste instantie was het helemaal niet de bedoeling om enkel vrouwen te verwelkomen. “Ik wilde gewoon graag een plek waar ik kon werken en geïnspireerd kon raken door gelijkgestemden”, vertelt ze. “Dat trok heel veel vrouwen aan, en toen merkte ik: wauw, dit werkt zo goed.”

Sommige mannen vragen zich wel eens gekscherend af of ze bij een afspraak wel op het kantoor mogen komen, vertelt Chief Marketing Officer van het vrouwenkantoor, Stephanie Knoors. “Dat is helemaal het issue niet. Mannen zijn meer dan welkom, alleen we verhuren de werkplekken aan vrouwen.”

De nieuwe generatie vrouwen moet veel zichtbaarder gemaakt worden op de arbeidsmarkt, vindt Sobels. “Er is zo veel vrouwelijk talent in Nederland, en hoe kan het dan dat de line up op grote congressen en grote podia toch veelal mannen zijn?”

Vaak onderschat

Marketing manager Rosa Veenbaas werkt in het vrouwenkantoor, wat haar veel inspiratie brengt. “Ik krijg daar heel veel positieve energie van”, zegt ze. Zelf maakte ze tijdens haar technische studie mee dat ze vaak onderschat werd. “Dat de docent bijvoorbeeld iets aan het uitleggen was, en die schreef dan iets op wat buiten de examenstof viel. Dan keek hij mij aan en zei hij: als je het niet helemaal snapt, dat maakt niet uit, want het wordt toch niet op het tentamen gevraagd”, vertelt ze. “Dat was dan echt bewust aan mij gericht. Dat heeft mij juist gemotiveerd om te laten zien dat ik het wel kan, en dat ik net zo goed mee kan doen met de jongens.”

Een van de andere vrouwen op het kantoor, business coach Aranka van Voorden, benadrukt dat ze niet denkt dat het verschil tussen man en vrouw met opzet in stand gehouden wordt. “Ik geloof er echt niet in dat mannen tegen vrouwen zijn, of dat ze het allemaal niet willen”, zegt zij. “Ik geloof er heel erg in dat wat je gewend bent, dat dat is wat je aantrekt, en dat we het daarom moeten forceren. Als we gaan voor wat de mannen gewend zijn, is dat heel erg zonde. Want daardoor mis je gewoon een hele mooie balans die dingen veel beter maakt.”

Millennial Elen Demir vraag zich af hoe anno 2021 haar maatschappelijke positie ervoor staat. Haar moeder heeft haar verteld over de vrouwenemancipatie in de jaren zeventig en dat zij nu dezelfde rechten heeft als de man. Is die strijd wel gestreden? Vrouwen verdienen nog steeds minder en worden nog steeds achtergesteld bij het bereiken van de gewenste maatschappelijke positie. Het kost ze dus gewoon geld. Maar kunnen ze daar zelf ook iets aan doen?

Je kunt deze aflevering nu hier terugkijken. 

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

De komende jaren komt er veel geld vrij door erfenissen en schenkingen. Stand van Nederland: Generatie Next zoomt in op ouderwetse filantropie en op de nieuwe generatie. Millennials willen ook geven, maar willen er ook iets voor terug.

Donderdag 22.10
RIVM: 1400 nieuwe coronagevallen erbij

Het gemiddelde aantal nieuwe coronagevallen is maandag heel licht gestegen, na zestien achtereenvolgende dagen waarop het gemiddelde daalde. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)…

Lees meer

COA: opvanglocaties voor asielzoekers overvol

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is met spoed op zoek naar extra opvangplekken. Alle opvanglocaties zouden vol zitten, zo schrijft De Telegraaf. Het COA…

Lees meer

Coronatoegangsbewijs wordt over vijf weken geëvalueerd

Over vijf weken gaat het kabinet het coronatoegangsbewijs evalueren en beslist dan of het bewijs moet blijven of niet. De effecten van het bewijs zijn…

Lees meer

Afgelopen weekend drie keer zoveel coronatesten afgenomen

Vanaf 25 september is de coronapas ingegaan en dat betekent dat iedereen een QR-code moet laten zien onder meer aan de deur van een horecagelegenheid….

Lees meer

Rutte wilde beslist geen zichtbare beveiliging

Rutte wilde absoluut geen zichtbare beveiliging, dat schrijft het AD. Er zouden spotters in de buurt van de demissionair premier zijn gesignaleerd die op hun…

Lees meer

Olie- en benzineprijzen stijgen nog verder

De gekte aan de pomp is nog lang niet voorbij. De prijs van Brentolie is maandag met nog eens 1,3% gestegen en gaat richting $80…

Lees meer

Mona Keijzer verlaat landelijke politiek

Mona Keijzer heeft aangekondigd haar zetel op te geven en daarmee stapt ze uit de landelijke politiek. Afgelopen weekend werd ze ontslagen door demissionair premier…

Lees meer

D66 heft blokkade tegen ChristenUnie op

D66 heft haar blokkade tegen een kabinet met de ChristenUnie op. Dat zei partijleider Sigrid Kaag zondag tijdens een ontmoeting met partijleden in Amsterdam. De…

Lees meer

Vrouw onder ‘verdachte omstandigheden’ overleden, man aangehouden

Een 51-jarige vrouw is zaterdag onder ‘verdachte omstandigheden’ overleden in een woning aan de Swingstraat in Almere, meldt de politie. Er is een man aangehouden….

Lees meer

RIVM: aantal nieuwe positieve coronatests stabiel

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 1624 positieve coronatests vastgesteld, iets meer dan het recent bijgestelde aantal (1614)…

Lees meer