main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 21 juli 2021 — 15:05

‘Stimuleren en motiveren van jonge vrouwen betekent niet dat er geen plek is voor mannen’

Stand van Nederland: Generatie Next is het economisch onderzoeksprogramma van WNL, gemaakt door drie jonge televisiemakers die een bovenmatige interesse hebben in economie en geld. Elen Demir, Jill Bleiksloot en Raquel Schilder gaan op zoek naar opvallende ontwikkelingen op elk economisch niveau in ons land. Deze zomer blikt WNL terug op de verhalen uit het eerste seizoen.

Het eerste vrouwenkantoor stamt uit de jaren 70, maar tegenwoordig zijn ze overal te vinden. En hoewel zo’n kantoor misschien anders doet vermoeden, betekent het “stimuleren en motiveren” van jonge vrouwen niet dat er ineens geen plek meer voor mannen, zegt Emilie Sobels, zelf oprichter van een vrouwenkantoor. “Dat zijn twee losse dingen”, zegt ze in het economisch onderzoeksprogramma van WNL, Stand van Nederland: Generatie Next.

Sobels richtte haar Amsterdamse kantoor zes jaar geleden op. In eerste instantie was het helemaal niet de bedoeling om enkel vrouwen te verwelkomen. “Ik wilde gewoon graag een plek waar ik kon werken en geïnspireerd kon raken door gelijkgestemden”, vertelt ze. “Dat trok heel veel vrouwen aan, en toen merkte ik: wauw, dit werkt zo goed.”

Sommige mannen vragen zich wel eens gekscherend af of ze bij een afspraak wel op het kantoor mogen komen, vertelt Chief Marketing Officer van het vrouwenkantoor, Stephanie Knoors. “Dat is helemaal het issue niet. Mannen zijn meer dan welkom, alleen we verhuren de werkplekken aan vrouwen.”

De nieuwe generatie vrouwen moet veel zichtbaarder gemaakt worden op de arbeidsmarkt, vindt Sobels. “Er is zo veel vrouwelijk talent in Nederland, en hoe kan het dan dat de line up op grote congressen en grote podia toch veelal mannen zijn?”

Vaak onderschat

Marketing manager Rosa Veenbaas werkt in het vrouwenkantoor, wat haar veel inspiratie brengt. “Ik krijg daar heel veel positieve energie van”, zegt ze. Zelf maakte ze tijdens haar technische studie mee dat ze vaak onderschat werd. “Dat de docent bijvoorbeeld iets aan het uitleggen was, en die schreef dan iets op wat buiten de examenstof viel. Dan keek hij mij aan en zei hij: als je het niet helemaal snapt, dat maakt niet uit, want het wordt toch niet op het tentamen gevraagd”, vertelt ze. “Dat was dan echt bewust aan mij gericht. Dat heeft mij juist gemotiveerd om te laten zien dat ik het wel kan, en dat ik net zo goed mee kan doen met de jongens.”

Een van de andere vrouwen op het kantoor, business coach Aranka van Voorden, benadrukt dat ze niet denkt dat het verschil tussen man en vrouw met opzet in stand gehouden wordt. “Ik geloof er echt niet in dat mannen tegen vrouwen zijn, of dat ze het allemaal niet willen”, zegt zij. “Ik geloof er heel erg in dat wat je gewend bent, dat dat is wat je aantrekt, en dat we het daarom moeten forceren. Als we gaan voor wat de mannen gewend zijn, is dat heel erg zonde. Want daardoor mis je gewoon een hele mooie balans die dingen veel beter maakt.”

Millennial Elen Demir vraag zich af hoe anno 2021 haar maatschappelijke positie ervoor staat. Haar moeder heeft haar verteld over de vrouwenemancipatie in de jaren zeventig en dat zij nu dezelfde rechten heeft als de man. Is die strijd wel gestreden? Vrouwen verdienen nog steeds minder en worden nog steeds achtergesteld bij het bereiken van de gewenste maatschappelijke positie. Het kost ze dus gewoon geld. Maar kunnen ze daar zelf ook iets aan doen?

Je kunt deze aflevering nu hier terugkijken. 

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

32-jarige man aangehouden voor fatale steekpartij in Rotterdam

De politie heeft zaterdagavond een 32-jarige man uit Hendrik-Ido-Ambacht aangehouden voor de fatale steekpartij woensdagavond in Rotterdam, waarbij een 22-jarige Rotterdammer om het leven kwam….

Lees meer

T-Mobile stopt met sponsoring The Voice of Holland

Telecombedrijf T-Mobile stopt met de sponsoring van het tv-programma The Voice of Holland. Dat bevestigt het bedrijf na berichtgeving van RTL Boulevard. Ook supermarktketen Lidl,…

Lees meer

Hoogste aantal nieuwe coronagevallen ooit: 36.308 positieve tests

Nog nooit zijn zo veel nieuwe coronagevallen vastgesteld als in de afgelopen dag. Tussen zaterdagochtend en zondagochtend kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)…

Lees meer

KLM-vlucht naar Miami vertraagd na bommelding

Een KLM-vlucht naar Miami is zondagochtend vertraagd door een 22-jarige Duister die zei dat hij een bom bij zich had. De Koninklijke Marechaussee doorzocht het…

Lees meer

Opnieuw minder coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is opnieuw licht gedaald. In totaal liggen er zondag met 1217 mensen 2 coronapatiënten minder in de ziekenhuizen…

Lees meer

Amsterdamse Museumplein stroomt vol met demonstranten

Het Amsterdamse Museumplein stroomt zondagmiddag vol met demonstranten. Duizenden betogers vertrokken eerder vanaf het Oosterpark, het Olympisch Stadion en het Westerpark naar het plein voor…

Lees meer

Hoogleraar geneeskunde Marcel Levi: tijd voor nieuw soort OMT

Het is tijd voor een breder ingericht en nieuw adviesorgaan van de regering voor de coronapandemie. Dat zegt hoogleraar geneeskunde Marcel Levi in WNL Op…

Lees meer

JA21 stemt niet in met ontkoppeling AOW: ‘Echt een no-go’

JA21 gaat niet instemmen met de ontkoppeling van de AOW van het minimumloon. “Dat is echt een no-go”, zegt fractievoorzitter van die partij Joost Eerdmans…

Lees meer

Directeur Yoeri Albrecht gaat van De Balie een kerk maken

Directeur van Debatcentrum De Balie in Amsterdam Yoeri Albrecht gaat met De Balie een levensbeschouwend genootschap oprichten, zodat het debatcentrum onder de huidige coronamaatregelen weer…

Lees meer

Oud-VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen: vertrek uit politiek niet gelopen zoals ik me had voorgesteld

Voormalig VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen had niet voorzien dat er zo veel ophef zou ontstaan na haar overstap van het ministerschap naar de lobbyorganisatie ‘Energie-Nederland’….

Lees meer

Directeur KHN: meer acties horeca zullen volgen

Er zullen “zeker meer acties” van de horeca volgen. Dat zei Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland, zaterdagavond tegen Nieuwsuur. Gisteren openden verschillende horecaondernemers…

Lees meer

Duizenden betogers bij Gronings fakkelprotest tegen gaswinning

Naar schatting hebben zo’n 8000 tot 10.000 mensen in Groningen meegelopen in een fakkeltocht tegen de gaswinning in de provincie. De gemeente is tevreden over…

Lees meer

Lichaam gevonden in water in Den Haag, politie doet onderzoek

In Den Haag is afgelopen nacht in het water een lichaam van een overleden persoon gevonden, meldt de politie op Twitter. Er wordt onderzoek gedaan…

Lees meer