main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 21 juli 2021 — 15:05

‘Stimuleren en motiveren van jonge vrouwen betekent niet dat er geen plek is voor mannen’

Stand van Nederland: Generatie Next is het economisch onderzoeksprogramma van WNL, gemaakt door drie jonge televisiemakers die een bovenmatige interesse hebben in economie en geld. Elen Demir, Jill Bleiksloot en Raquel Schilder gaan op zoek naar opvallende ontwikkelingen op elk economisch niveau in ons land. Deze zomer blikt WNL terug op de verhalen uit het eerste seizoen.

Het eerste vrouwenkantoor stamt uit de jaren 70, maar tegenwoordig zijn ze overal te vinden. En hoewel zo’n kantoor misschien anders doet vermoeden, betekent het “stimuleren en motiveren” van jonge vrouwen niet dat er ineens geen plek meer voor mannen, zegt Emilie Sobels, zelf oprichter van een vrouwenkantoor. “Dat zijn twee losse dingen”, zegt ze in het economisch onderzoeksprogramma van WNL, Stand van Nederland: Generatie Next.

Sobels richtte haar Amsterdamse kantoor zes jaar geleden op. In eerste instantie was het helemaal niet de bedoeling om enkel vrouwen te verwelkomen. “Ik wilde gewoon graag een plek waar ik kon werken en geïnspireerd kon raken door gelijkgestemden”, vertelt ze. “Dat trok heel veel vrouwen aan, en toen merkte ik: wauw, dit werkt zo goed.”

Sommige mannen vragen zich wel eens gekscherend af of ze bij een afspraak wel op het kantoor mogen komen, vertelt Chief Marketing Officer van het vrouwenkantoor, Stephanie Knoors. “Dat is helemaal het issue niet. Mannen zijn meer dan welkom, alleen we verhuren de werkplekken aan vrouwen.”

De nieuwe generatie vrouwen moet veel zichtbaarder gemaakt worden op de arbeidsmarkt, vindt Sobels. “Er is zo veel vrouwelijk talent in Nederland, en hoe kan het dan dat de line up op grote congressen en grote podia toch veelal mannen zijn?”

Vaak onderschat

Marketing manager Rosa Veenbaas werkt in het vrouwenkantoor, wat haar veel inspiratie brengt. “Ik krijg daar heel veel positieve energie van”, zegt ze. Zelf maakte ze tijdens haar technische studie mee dat ze vaak onderschat werd. “Dat de docent bijvoorbeeld iets aan het uitleggen was, en die schreef dan iets op wat buiten de examenstof viel. Dan keek hij mij aan en zei hij: als je het niet helemaal snapt, dat maakt niet uit, want het wordt toch niet op het tentamen gevraagd”, vertelt ze. “Dat was dan echt bewust aan mij gericht. Dat heeft mij juist gemotiveerd om te laten zien dat ik het wel kan, en dat ik net zo goed mee kan doen met de jongens.”

Een van de andere vrouwen op het kantoor, business coach Aranka van Voorden, benadrukt dat ze niet denkt dat het verschil tussen man en vrouw met opzet in stand gehouden wordt. “Ik geloof er echt niet in dat mannen tegen vrouwen zijn, of dat ze het allemaal niet willen”, zegt zij. “Ik geloof er heel erg in dat wat je gewend bent, dat dat is wat je aantrekt, en dat we het daarom moeten forceren. Als we gaan voor wat de mannen gewend zijn, is dat heel erg zonde. Want daardoor mis je gewoon een hele mooie balans die dingen veel beter maakt.”

Millennial Elen Demir vraag zich af hoe anno 2021 haar maatschappelijke positie ervoor staat. Haar moeder heeft haar verteld over de vrouwenemancipatie in de jaren zeventig en dat zij nu dezelfde rechten heeft als de man. Is die strijd wel gestreden? Vrouwen verdienen nog steeds minder en worden nog steeds achtergesteld bij het bereiken van de gewenste maatschappelijke positie. Het kost ze dus gewoon geld. Maar kunnen ze daar zelf ook iets aan doen?

Je kunt deze aflevering nu hier terugkijken. 

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Het Onderzoeksbureau

Het Onderzoeksbureau is een podcast van Omroep WNL, waarin journalisten Sandra van den Heuvel en Bram Endedijk elke twee weken duiken in een wereld van misdaad of misstanden. Het halfjaaroverzicht van Het Onderzoeksbureau is nu te beluisteren via Spotify, Apple of de podcast-app van de NPO.

Wateroverlast door zware regenbuien

In sommige plaatsen is wateroverlast ontstaan door buien die zondag over het land trokken. Volgens Weer.nl viel er tot wel 110 millimeter neerslag in een…

Lees meer

Pfizer en Moderna verhogen prijzen voor hun coronavaccins, meldt zakenkrant

Farmaceuten Pfizer en Moderna hebben de prijzen voor hun coronavaccins verhoogd in een nieuwe deal met de Europese Unie. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial…

Lees meer

Inbrekers rijden in op agent op de fiets

Vier mannen die vermoedelijk even daarvoor een woninginbraak hadden gepleegd, zijn zondagochtend vroeg in het Zuid-Hollandse Koudekerk aan den Rijn ingereden op een agent op…

Lees meer

Nederland blijft langer rood op Europese coronakaart

Nederland blijft ook komende week hoogstwaarschijnlijk een rode vlek op de coronakaart van Europa. Dat kan betekenen dat de beperkingen die Duitsland, Frankrijk, Noorwegen en…

Lees meer

Politie: geen verband tussen schietpartijen in Rotterdam-Zuid

De twee schietincidenten van zaterdagnacht in Rotterdam-Zuid lijken volledig los van elkaar te staan. Ze baren de politie echter wel zorgen, meldt ze zondag. Op…

Lees meer

Oud-bewaker (100) van concentratiekamp moet alsnog voor Duitse rechter verschijnen

Een voormalige bewaker van een concentratiekamp moet in Duitsland 76 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog alsnog voor de rechter verschijnen. Het proces…

Lees meer

Dode na aanrijding met gestolen auto in Den Bosch, gevluchte bestuurder opgepakt

Bij een aanrijding op de Hervensebaan in Den Bosch zondagochtend is een 50-jarige automobilist uit de Brabantse stad om het leven gekomen. Het ongeluk werd…

Lees meer

Vader opgepakt na ernstige verwondingen bij baby

De vader van een baby is aangehouden nadat bij het kind ernstige verwondingen zijn vastgesteld. Vanwege de omstandigheden is een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar wat…

Lees meer

Opnieuw vakantiedrukte op Europese wegen

Zondag is het weer druk op verschillende wegen in Europa. In Oostenrijk is er volgens de ANWB bijvoorbeeld sprake van flink wat vertraging op de…

Lees meer

Feestgangers laten band politieauto leeglopen

Bij een op verzoek van de politie beëindigd feest in het Brabantse Vessem hebben een of meerdere personen een band van de politieauto leeg laten…

Lees meer

Huis en auto beschoten in Rotterdam, politie lost waarschuwingsschoten in park

Op meerdere plekken in Rotterdam is zaterdagnacht geschoten. Zo hield de politie twee mannen aan na een schietincident op de Rose-Spoorstraat. Rond 01.50 uur werd…

Lees meer

Schietpartij in Amsterdam: man (35) zwaargewond

Bij een schietpartij in Amsterdam is een 35-jarige inwoner van de stad zwaargewond geraakt. Het incident vond zondag rond 06.00 uur plaats in een bedrijfspand…

Lees meer

Seksuele straatintimidatie loopt de spuigaten uit: ‘Vrouwen zijn loslopend wild geworden’

‘Pssst, meisje.’ Sissen, schelden, een handkusje, nageroepen worden, vrouwen die een extra blokje omlopen uit angst dat achtervolgers weten waar ze wonen. Bijna iedere vrouw…

Lees meer