Shell gaat in hoger beroep tegen vonnis in klimaatzaak
Shell gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechter in de klimaatzaak. Het bedrijf vindt een rechterlijke uitspraak tegen één bedrijf "niet effectief", legt CEO Ben van Beurden uit.
De rechtbank in Den Haag bepaalde eind mei dat Shell verplicht is de CO2-uitstoot die het veroorzaakt drastisch te verminderen. In 2030 moet die uitstoot met 45 procent zijn afgenomen ten opzichte van 2019. De zaak was aangespannen door Milieudefensie en andere organisaties en werd gesteund door zo'n 17.000 burgers.
Het olie- en gasbedrijf stelt dat het "de handschoen oppakt" en uiterlijk in 2050 een energiebedrijf wil zijn "met netto nul uitstoot". Maar daar hoeft geen rechter aan te pas te komen, stelt de CEO. "Er is duidelijk, ambitieus beleid nodig dat fundamentele verandering in het hele energiesysteem stimuleert", zegt Van Beurden. "Klimaatverandering is een uitdaging die zowel dringende als mondiale actie vereist; actie die de samenwerking bevordert en de coördinatie tussen alle partijen aanmoedigt."
Gevolgen veroordeling Shell
Een veroordeling van Shell zou veel economische gevolgen kunnen hebben, en dan vooral voor de belastingbetaler, zo zei politiek commentator Syp Wynia eerder in Goedemorgen Nederland. Wanneer Shell moet verduurzamen zal het bedrijf hier waarschijnlijk meer subsidie voor krijgen van de overheid, denkt hij. "Misschien gaat het ons juist meer geld kosten.”