main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
20 juli 2021 — 14:00

Regels voor Franse vakantieparken en campings eindelijk bekendgemaakt

De regels voor vakantiegangers op campings en vakantieparken in Frankrijk deze zomer zijn eindelijk duidelijk. Het test- of vaccinatiebewijs, in Frankrijk ‘de pass sanitaire’, is enkel nodig om het terrein op te komen. Daarna kunnen toeristen doen wat ze willen, zo melden Franse media. Dat betekent dat je dus gewoon naar het zwembad of restaurant kunt gaan op je vakantieoord zonder een pas te laten zien. Die regels gaan woensdag in.

Eerder werd nog gezegd dat deze pass sanitaire — wat inhoudt dat je als Nederlander je CoronaCheckApp of een papieren document laat zien niet nodig zou zijn om het terrein op te komen. Het Franse beleid zorgt überhaupt voor verwarring. De overheid kondigde vorige week een aanscherping van de coronaregels aan vanwege de naderende vierde golf, maar kwam daar een aantal dagen later op terug.

Gasten van campings en vakantieparken moeten nu kunnen bewijzen dat ze volledig gevaccineerd zijn. De laatste prik van Pfizer, Moderna of AstraZeneca moet dan minimaal een week geleden zijn gezet. Voor Janssen geldt vier weken.

Testen

Als je je laat testen moet je negatieve antigeen- of PCR-test maximaal 48 uur oud zijn. Of je moet onlangs hersteld zijn voor corona. In dat geval moet je een testbewijs kunnen overleggen van minimaal twee weken en maximaal zes maanden oud.

Dat betekent goed nieuws voor de ongevaccineerde of nog niet volledig gevaccineerde Nederlandse vakantieganger, die vreesde iedere 48 uur een test te moeten doen.

De test waarmee je het land in wil komen mag overigens niet langer dan 24 uur geleden afgenomen zijn, dat werd zaterdag bekend. De tweede vaccinatie van Pfizer, Moderna of AstraZeneca moet je minimaal twee weken geleden gehad hebben om Frankrijk in te komen.

Waar is de pas nog meer verplicht?

Wanneer je het vakantiepark of de camping af wil, zul je de de pass sanitaire wel vaker moeten laten zien. Deze is namelijk vanaf augustus verplicht in openbare ruimtes zoals cafés, restaurants, pretparken en museau. Dat geldt niet voor kinderen tot en met zeventien jaar. Daarvoor worden deze regels tot 30 augustus opgeschort.

In eerste instantie zou men de pas ook moeten overleggen om winkelcentra binnen te komen. Na massale protesten is besloten die maatregel wat te versoepelen. De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire zei in een interview met de krant JDD dat de pas niet nodig is voor winkelcentra met een omvang van minder dan 20.000 vierkante meter.

LEES OOK: Nederland kleurt roder op coronakaart, wat betekent dat voor de zomervakantie?

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De Podcast Het Misdaadbureau

Wildwesttaferelen in de Nederlandse natuur: stropers maken de buitengebieden onveilig door met vuurwapens te schieten op hazen, reeën en konijnen. Mensen die melding maken van wildstroperij moeten dat soms bekopen met bedreigingen en intimidaties.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Rolf Overdiep, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht, groene boa Wim Kutterik uit Almelo en Bjorn van der Veen, regiomanager in Overijssel en Drenthe van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging. Onderzoeksjournalist Berend Jansen is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Luister nu naar de podcast!

NS waarschuwt honderdduizenden klanten voor datalek

Nederlandse Spoorwegen heeft ongeveer 780.000 klanten gewaarschuwd dat hun persoonsgegevens mogelijk zijn betrokken bij een datalek. Het vervoersbedrijf werkt samen met marktonderzoeker Blauw, en bij…

Lees meer

Rusland straft vader van meisje dat antioorlogstekening maakt

Rusland heeft een man gestraft die bekend is omdat zijn dochter een tekening maakte tegen de Russische oorlog in Oekraïne. Aleksej Moskaljova is tot twee…

Lees meer

Kinderen spannen kort geding aan omdat ze geen afscheid mogen nemen van vader

De rechtbank in Almelo heeft onlangs bepaald dat twee kinderen die niet bij de uitvaart van hun vader mochten zijn, toch afscheid van hem mochten nemen….

Lees meer

Drie puppy’s achtergelaten in natuurgebied Venlo

In het natuurgebied Jammerdal in Venlo zijn maandagavond drie achtergelaten puppy’s gevonden. Het gaat om drie jonge reutjes van ongeveer zes maanden oud, zo meldt…

Lees meer

Treinverkeer Den Bosch – Boxtel hervat na overlast door dassen

Het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel in Noord-Brabant wordt woensdag hervat. Sinds vorige week dinsdag reden geen treinen op het traject omdat dassen bij…

Lees meer

Minister Dijkgraaf (D66) over crisisberaad kabinet: ‘Vastgestelde stikstofdoelen zijn erg belangrijk’

Het kabinet houdt vandaag een topoverleg over de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) en de gevolgen hiervan voor de geloofwaardigheid van de huidige koers die…

Lees meer

Zelfscankassa blijkt duurkoop te zijn: er wordt steeds meer gestolen in supermarkten

Uit politiecijfers blijkt dat het aantal winkeldiefstallen in supermarkten fors is gestegen. In 2021 ging het om 30 duizend, in 2022 om 40 duizend en…

Lees meer