Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

‘Openbaar Ministerie heeft felle kritiek op euthanasieregels’

Redactie

Het blijft voor artsen, patiënten en naasten onduidelijk wat precies is toegestaan als het gaat over euthanasie bij mensen die zelf hun belangen niet meer kunnen afwegen. Het Openbaar Ministerie (OM) en de euthanasiecommissies zijn in een conflict verwikkeld over de uitleg van de euthanasieregels.

OM-topman Rinus Otte en de euthanasiecommissies verschillen hierover fel van mening. Daarom wil Otte, die als procureur-generaal belast is met het strafrechtelijke toezicht op euthanasie, een onafhankelijk onderzoek naar het werk van de commissies. Dat blijkt uit één van de brieven die hij naar demissionair minister Grapperhaus (Justitie) stuurde. Deze brieven zijn in het bezit van Trouw.

Marinou Arends

Het conflict is ontstaan nadat de Hoge Raad vorig jaar uitspraak deed in de zaak tegen verpleeghuisarts Marinou Arends. Volgens het OM leggen de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE) deze uitspraak verkeerd uit in hun artsenrichtlijn, de euthanasiecode. Daardoor zouden er meer patiënten voor euthanasie in aanmerking komen dan wettelijk is toegestaan.

Arends werd vervolgd na euthanasie bij een patiënte met vergevorderde dementie, die hier zelf niet meer om kon vragen. Arends verleende die euthanasie op basis van een euthanasiewens op schrift. De Hoge Raad oordeelde dat zij zorgvuldig handelde.

Het conflict tussen het OM en de euthanasiecommissies draait volgens Trouw voornamelijk om de vragen: wie heeft het laatste woord over euthanasie, de toetsingscommissie of de strafrechter? En: hoever mogen artsen gaan bij het verlenen van euthanasie aan mensen die daar zelf niet meer om kunnen vragen?

Verandering richtlijn

Die uitspraak kwam er op neer dat artsen meer ruimte moeten krijgen voor eigen interpretatie voor euthanasie bij dementie. Eerder moest de wilsverklaring duidelijk zijn en "onmiskenbaar van toepassing zijn op de ontstane situatie".

In de nieuwe code staat onder meer dat artsen zelf een schriftelijke wilsverklaring mogen interpreteren als die niet helemaal duidelijk is. En dat artsen in de eerste plaats mogen oordelen of aan de wet is voldaan.

'Hellend vlak'

Dat is volgens Otte niet in lijn met de wet. Het kan ertoe leiden dat een arts die volgens de commissies zorgvuldig heeft gehandeld toch door het OM van moord kan worden beschuldigd. Ook benadrukt het OM dat de wet er is om mensen te beschermen die wilsonbekwaam zijn. Critici van een ruime euthanasiepraktijk waarschuwen voor "een hellend vlak", waarbij patiënten vanaf het moment dat ze eenmaal als wilsonbekwaam worden gezien, geen invloed meer kunnen uitoefenen op hun einde, zo schrijft Trouw.

RTE en OM zijn volgens Trouw in gesprek over de euthanasiecode. Volgens RTE wordt die voor het eind van het jaar opnieuw herzien.

LEES OOK: Verkoop euthanasiepoeder vertienvoudigd in week tijd

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau