main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
20 juli 2021 — 16:00

Nederlander van 18 veilig terug na toeristische ruimtevlucht: ‘Bedankt, dat was geweldig’

De toeristische ruimtereis van de 18-jarige Nederlander Oliver Daemen is voorbij. De capsule waar hij in zat, landde ruim 10 minuten na de lancering veilig in Texas, hangend aan parachutes. De Brabander is nu de jongste astronaut ooit. “Heel erg bedankt, dat was geweldig”, was zijn eerste reactie bij de terugkeer op aarde.

Het vaartuig kwam tot een hoogte van 107 kilometer boven de aarde. Daarmee heeft Daemen de dampkring verlaten. Naast de jongste astronaut ooit is Daemen ook de vierde geboren Nederlander die in de ruimte is geweest.

Tekst gaat verder onder de tweet.

André Kuipers, die tot vandaag de laatste Nederlander was die in de ruimte is geweest, vindt het mooi om te zien hoe Daemen “na zo’n tien jaar dromen van de ruimte (heel herkenbaar) heeft genoten van het uitzicht en het zweven”. Dat laat hij weten op Twitter.

Kuipers was zelf twee keer in de ruimte. In 2004 en van 2011 tot 2012 verbleef hij in het ruimtestation ISS, zo’n 400 kilometer boven het oppervlak van de aarde. Hij heeft Daemen ook eens ontmoet, zo is te zien op de foto’s die hij deelt in zijn tweet.

Oudste persoon ooit in de ruimte

In het ruimtevaartuig zaten ook de rijkste mens op aarde, Jeff Bezos, zijn broer Mark, en de 82-jarige Wally Funk. Zij is de oudste persoon die ooit in de ruimte is geweest. Funk maakte in de jaren zestig deel uit van de eerste lichting vrouwelijke astronauten van de Verenigde Staten, maar niemand van hen ging ooit de ruimte in.

Eigenlijk was het plekje van Daemen bedoeld voor de hoogste bieder. Een onbekend persoon betaalde zo’n 28 miljoen dollar (ruim 23 miljoen euro) voor de reis, maar bleek niet te kunnen. Hij of zij gaat nu mee op een latere ruimtevlucht. In de plaats van de gulle bieder mocht Daemen mee. Zijn vader, een belegger, had ook een bod op de vlucht uitgebracht.

Blue Origin

Het was de eerste bemande vlucht van het ruimtevaartbedrijf van Blue Origin, het ruimtebedrijf van Bezos. Blue Origin wil toeristische vluchten naar de rand van de dampkring verkopen. Met de eerste vlucht wil Bezos de aandacht op zichzelf en zijn bedrijf vestigen. Daarom zit hij zelf aan boord, samen met zijn broer Mark.

Blue Origin noemt Daemen “de eerste betalende klant”, maar het is niet bekend hoeveel hij of zijn vader heeft betaald. Daemen wil in september in Utrecht natuurkunde gaan studeren.

LEES OOK: Charlotte wil ruimtevaarder worden: ‘Mijn ultieme doel’

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
Vanaf volgende maand mogen alleen gevaccineerden de VS binnenreizen

De reisrestricties om de VS binnen te komen worden vanaf volgende maand weer strenger. Alleen mensen die volledig zijn gevaccineerd tegen corona mogen in het…

Lees meer

Het blijft rommelen in Groningen, NAM betaalt maar deel versterkingsoperatie

De situatie in Groningen blijft irritatie opwekken bij alle betrokken partijen. De NAM blijkt nu maar een deel van de kosten van de versterkingsoperatie op…

Lees meer

Landelijke ophokplicht pluimvee door vogelgriep

Vanaf dinsdagmiddag geldt in heel Nederland een ophokplicht voor alle bedrijven die pluimvee houden. Dat komt door een uitbraak van vogelgriep in Zeewolde. De aangetroffen…

Lees meer

RIVM: aantal positieve tests, opnames en doden stijgt razendsnel

Het coronavirus grijpt sneller en sneller om zich heen. Het aantal positieve tests is afgelopen week met 50 procent gestegen. Het aantal ziekenhuisopnames nam met…

Lees meer

Hoogste aantal nieuwe covidopnames verpleegafdelingen sinds mei

Op de verpleegafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen zijn afgelopen etmaal 122 nieuwe coronapatiënten opgenomen, zo staat in de recentste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding…

Lees meer