Rijkswaterstaat waarschuwt voor zeer hoge stand Maas
Rijkswaterstaat heeft een waarschuwing afgekondigd (code rood) voor de hoge waterstand in de Maas. Naar verwachting zal de rivier bij het dorp Sint Pieter (in de gemeente Maastricht) donderdagavond 3000 kubieke meter water per seconde afvoeren. Het waterniveau komt daarmee hoger dan het niveau van de overstromingen in 1993 en 1995, schrijft 1Limburg.
Dat is naar verwachting de hoogste stand die de regenrivier zal bereiken. Na donderdag neemt de regen in het hele stroomgebied flink af.
Dijken zijn verbeterd
In 1995 veroorzaakte die vergelijkbare waterstand grote wateroverlast in heel Limburg. De situatie is nu anders, omdat de rivier sinds de jaren negentig van de vorige eeuw veel meer ruimte heeft gekregen en dijken zijn verbeterd. "Maar ook nu kunnen dorpskernen problemen krijgen door het hoogwater in de Maas", vertelt een woordvoerster van Rijkswaterstaat aan 1L. "De afvoer gaat wel veel sneller dan we dachten. De uiterwaarden, die daar ook voor bedoeld zijn, kunnen onder water komen te staan. En er kunnen problemen bij de beken ontstaan."
Een afvoer van 3000 kubieke meter water per seconde bij Sint Pieter komt volgens Rijkswaterstaat maar eens in de vijftig jaar voor, en vrijwel nooit in de zomer. "In de meetreeks is er één moment geweest waarop de daggemiddelde afvoer bij Sint Pieter in Maastricht hoger was dan 1.000 kuub per seconde en wel tijdens het hoogwater van juli 1980", zegt de woordvoerder.
Maatregelen
De hoogwatergolf bereikt in de loop van vrijdag Roermond, komt zaterdag aan op de grens van Gelderland en Limburg en arriveert zondag bij Den Bosch. Rijkswaterstaat, waterschappen en gemeenten nemen tal van maatregelen om wateroverlast zo veel mogelijk te voorkomen. Er worden wegen afgesloten en schotten geplaatst. Campings langs de rivier moeten worden ontruimd en vee moet uit de wei.
LEES OOK: Brabantse brandweer helpt in Limburg met wateroverlast, voedseltekort dreigt in Valkenburg