main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 13 juli 2021 — 10:06

Populaire vakantielanden scherpen coronaregels weer aan

Verschillende vakantielanden, waaronder Griekenland, Spanje en Frankrijk, scherpen de coronamaatregelen aan. Zo geldt op sommige plekken weer een avondklok en verplicht Frankrijk een ‘gezondheidspas’. De landen doen dit omdat het aantal coronabesmettingen fors oploopt.

Wanneer je in Frankrijk een restaurant, culturele instelling, winkelcentrum of ziekenhuis wil bezoeken heb je vanaf 21 juli een gezondheidspas nodig waarmee je kunt aantonen dat je geen corona hebt. Deze pas heb je ook nodig in de trein en in het vliegtuig. Of Nederlanders die naar Frankrijk willen reizen de QR-code uit de CoronaCheck-app kunnen gebruiken is nog onduidelijk. De ANWB onderzoekt dit.

Naar aanleiding van de aangekondigde maatregelen hebben meer dan 900.000 Fransen maandagavond een prikafspraak gemaakt. President Emmanuel Macron maakte ook bekend dat voor sommige beroepsgroepen een vaccinatieplicht gaat gelden.

Griekenland

Dat is ook het geval in Griekenland. Premier Kyriakos Mitsotakis wil dat alle medewerkers van verpleeghuizen voor ouderen zich laten vaccineren. Wie weigert wordt medio augustus geschorst. Ziekenhuispersoneel, zoals artsen en verpleegkundigen, krijgt tot 1 september de tijd om zich te laten vaccineren.

Verder gaan horecazaken, bioscopen en theaters in Griekenland vanaf vrijdag weer open, maar alleen mensen die volledig gevaccineerd zijn zijn welkom. Buiten op het terras is wel iedereen toegestaan. Het aantal besmettingen in het populaire vakantieland neemt sinds vorige maand weer rap toe.

Spanje

In Spanje krijgen de regio’s Catalonië en Valencia met nieuwe maatregelen te maken. Zo moeten alle openbare activiteiten in Catalonië, waar Barcelona de hoofdstad van is, om 00.30 eindigen. Ook mag je niet met meer dan tien mensen bijeenkomen, privé of openbaar. Eten en drinken op openbare plekken wordt verboden.

In de regio Valencia, ten zuiden van Catalonië, is voor ruim dertig steden weer een avondklok afgekondigd. Deze geldt tussen 01.00 en 06.00. Ook daar mogen maximaal tien mensen samenkomen.

In de noordelijke regio Asturië mogen restaurants en bars geen gasten meer binnen ontvangen.

De regering van Malta liet eerder weten dat het vanaf woensdag alle bezoekers gaat weigeren die niet volledig zijn ingeënt tegen covid-19. De Europese Commissie heeft van de regering van Malta opheldering gevraagd over het weigeren van niet-gevaccineerde bezoekers.

Portugal

Het aantal besmettingen in Portugal is op dit moment vergelijkbaar met dat van Nederland, en om die reden heeft het land het aantal plaatsen uitbreid waar een avondklok geldt uitgebreid. Zo is deze nu ook ingesteld in Faro, de grootste stad van de Algarve, een populair vakantiegebied.

Bovendien moet je wanneer je incheckt in een hotel met het Europese coronacertificaat bewijzen dat je negatief getest, gevaccineerd of onlangs besmet bent. In tientallen gemeenten, waaronder Lissabon en Porto, moet dit ook als je op vrijdagavond of in het weekend een restaurant in wil.

LEES OOK: Auto huren voor vakantie dit jaar soms wel tien keer duurder dan normaal

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer