Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Burgemeesters vinden dat ook kleinere evenementen financiële compensatie moeten krijgen

Redactie

Niet alleen grote festivals worden getroffen door de vrijdag aangekondigde verscherping van de coronamaatregelen. Ook kleinere dorpsfeesten kunnen nu geen doorgang vinden. Deze evenementen moeten ook financiële compensatie kunnen krijgen. Dat willen meerdere burgemeesters vandaag aan de orde stellen tijdens het Veiligheidsberaad, waarin de 25 voorzitters van de Veiligheidsregio's bijeenkomen.

Het garantiefonds van de rijksoverheid is vooral opgericht voor professionele organisaties. Dorpsfeesten worden vaak gehouden met subsidie van de gemeente en zijn gratis toegankelijk. Daarom vallen deze feesten vaak niet onder het fonds.

"Evenementen worden vaak door vrijwilligers georganiseerd die door deze plotselinge maatregelen worden geconfronteerd met te grote financiële consequenties", legt Peter Snijders, burgemeester van Zwolle en voorzitter van de Veiligheidsregio IJsselland uit in het AD. "We begrijpen waarom de rijksoverheid moet ingrijpen, maar we realiseren ons ook dat dit een enorm effect heeft voor velen in onze regio. Wij zullen ons dan ook hard maken om landelijk aandacht te vragen voor compensatie van de financiële consequenties voor de horeca en evenementenorganisatoren."

'Ze zijn in goed vertrouwen opengegaan'

Volgens Mark Boumans, de burgemeester van Doetinchem, heeft de rijksoverheid vals vertrouwen gewerkt door de leus 'dansen met Janssen' in het leven te roepen. "Ik denk dat de rijksoverheid door die zelfbedachte leus de horecaondernemers en organisatoren van evenementen netjes moet compenseren. Zij zijn in goed vertrouwen opengegaan", zegt hij.

Ook de burgemeesters van Arnhem (Ahmed Marcouch) en Tilburg (Theo Weterings) scharen zich achter die oproep. In die laatste stad gaan verschillende evenementen op de beroemde Tilburgse kermis niet door. De kermis zelf gaat wel door omdat die geldt als een zogenoemde doorstroomlocatie. "Je kunt niet in één keer alles afblazen terwijl mensen hun rekeningen al hebben betaald", zegt een woordvoerder van Weterings tegen het AD.

Een aantal evenementen is na de persconferentie van afgelopen vrijdag afgelast, waaronder het Dijkfeest in Espel (Flevoland). De organisatie heeft kosten gemaakt en krijgt geen subsidies. Mensen die al een kaartje hadden gekocht, is daarom gevraagd het aankoopbedrag niet terug te vragen.

LEES OOK: ME beëindigt illegaal feest in Deventer: 261 boetes


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau