Verdachten neerschieten Peter R. de Vries vrijdag voorgeleid
De twee mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij het neerschieten van misdaadverslaggever Peter R. de Vries worden vrijdag voorgeleid. De rechter-commissaris bepaalt dan of de hechtenis langer gaat duren.
Een arrestant mag door de politie maximaal drie dagen worden vastgehouden. Daarna moet hij worden voorgeleid. De officier van justitie kan dan om verlenging van de bewaring vragen. De rechter-commissaris kan de hechtenis met maximaal twee weken verlengen. Na die veertien dagen kan bij zware verdenkingen een voorgeleiding volgen voor de raadkamer van de rechtbank. Die toetst en kan het voorarrest vervolgens met maximaal negentig dagen verlengen.
Daarna moet een openbare zitting in de rechtbank volgen. Bij zware verdenkingen, zoals moord of doodslag, gaat het dan meestal om een voorbereidende (pro-forma)zitting. Als het onderzoek is afgerond, volgt de inhoudelijke behandeling. Als een verdachte in voorarrest zit, moet iedere drie maanden een zitting in de rechtbank worden gehouden, om ten minste te kijken of het voorarrest nog legitiem is.
Piketadvocaat
Iedere verdachte heeft recht op een advocaat. Dat kan een toegewezen piketadvocaat zijn. Maar het kan ook zijn dat een verdachte al een advocaat heeft, bijvoorbeeld uit een andere zaak. Advocaten mogen hun diensten ook aanbieden bij verdachten.
Piketadvocaten krijgen een zaak toebedeeld via de zogeheten piketcentrale van de Raad voor Rechtsbijstand. Zij hebben de keuze een zaak aan te nemen of te weigeren. In het geval van de verdachten van de aanslag op De Vries is het volgens diverse raadslieden niet ondenkbaar dat een piketadvocaat zichzelf of zijn praktijk niet met zo’n zeer beladen zaak wil belasten, ook omdat dit veiligheidsrisico’s met zich kan meebrengen. Als er via de piketregeling geen advocaat kan worden gevonden, is het aan de president van de rechtbank (in dit geval Amsterdam) om een advocaat aan te wijzen.
In sommige gevallen – zeker bij de verdenking van zware misdrijven – kan besloten worden de verdachte na de arrestatie vast te houden in beperking. Dat wil zeggen dat hij met niemand contact mag hebben, behalve met de advocaat. Hoelang dit mag of kan duren, is niet wettelijk vastgelegd. Een reden om dit op te leggen kan zijn om het onderzoek niet te frustreren.
Vanaf het moment dat de beperkingen eraf zijn, mogen Openbaar Ministerie en de advocaat van de verdachte informatie over de zaak met de buitenwereld delen.
LEES OOK: RTL-directeur: Peter R. de Vries vecht nog steeds voor zijn leven
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Terugkijken: aflevering 2 van Op de Barricade
Defensie wil een munitiedepot bouwen bij Toldijk. Hierdoor moeten veel bewoners van het Achterhoekse plaatsje verhuizen. Hun gemeente hield zich lang op de vlakte; Fidan Ekiz staat in deze aflevering van Op de Barricade wel meteen achter de Toldijkers.
Klik hier en kijk deze aflevering van Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Koplopers
Van al het vrachtverkeer over de hele wereld gaat ongeveer 90 procent over het water. Maar grote schepen zijn ook grootverbruikers van brandstof. In de Hollandse polder kreeg iemand een idee dat aanvankelijk bijna té voor de hand liggend leek: wat als we voor grote zeeschepen het zeil opnieuw zouden uitvinden?
Klik hier en kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Koplopers nu terug via NPO Start.
Een belangrijk moment voor menig Top 2000-fan is bijna daar: vanaf vrijdag kunnen liefhebbers weer stemmen op hun favoriete nummers. Evelien de Bruijn, in 2016…
Lees meerCyprus is in gesprek met de Verenigde Staten en de Europese Unie over het moderniseren van de krijgsmacht zodat het land op termijn lid kan…
Lees meerDe pro-Palestijnse demonstratie die voor zaterdag is aangekondigd in Amsterdam, mag niet beginnen op de Dam. De organisatoren moeten zoeken naar een alternatieve locatie voor…
Lees meerWopke Hoekstra, Eurocommissaris Klimaat en Schone Groei, is voorstander van het opleggen van importtarieven aan China, als het land niet stopt met het verstrekken van…
Lees meerDe Telegraaf pakt donderdag uit met een groot verhaal over het meekijken van werkgevers over de vloer bij werknemers. De privacy van werkenden zou steeds…
Lees meerHet Lagerhuis van het Australische parlement heeft met overweldigende meerderheid gestemd voor een verbod voor kinderen en tieners jonger dan 16 jaar om sociale media…
Lees meerJournalist Sam Hagens begint 1 januari als presentator bij Goedemorgen Nederland van Omroep WNL. Daarmee is het presentatieteam van hét ochtendprogramma van de NPO met…
Lees meerVVD-Tweede Kamerlid Thierry Aartsen slaakt een noodkreet voor de werkende middenklasse. Werken moet meer gaan lonen, zegt hij voorafgaand aan het begrotingsdebat Sociale Zaken en…
Lees meerNederland wordt steeds dikker, meldde het CBS maandag. Voormalig vechtsporter Remy Bonjasky pleit er donderdag voor dat sport gratis toegankelijk moet zijn voor kinderen. “Het…
Lees meerUit CBS-cijfers blijkt dat een kwart van de mannelijke en tien procent van de vrouwelijke asielmigranten na een jaar in Nederland werk heeft gevonden. Dat…
Lees meerFleur Agema is nu vijf maanden in dienst als minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Agema noemt het ‘een enorme kans’ dat ze nu aan…
Lees meerMeer dan de helft van de medicijngebruikers in ons land heeft het afgelopen jaar te maken gehad met een medicijntekort. Apothekers bellen zich suf voor…
Lees meerKLM heeft woensdag nog meer vluchten van en naar Schiphol geschrapt om storm Conall, meldt een woordvoerster. Eerder op de dag zei de luchtvaartmaatschappij 72…
Lees meerNederland nam tot dusver een voortrekkersrol als het gaat om steun aan Oekraïne, maar de oppositie ziet die rol langzaam maar zeker uit het zicht…
Lees meerDe koffieprijzen blijven in rap tempo stijgen en bereikten woensdag in New York het hoogste niveau in meer dan veertig jaar. Wereldwijde zorgen over de…
Lees meer