main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Bart De Wever
Op1 - 8 juli 2021 — 23:54

Burgemeester Antwerpen na aanslag op De Vries: Nederland en België moeten meer samenwerken

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever wil Nederlandse toestanden in België voorkomen. Hij legt een verband tussen de moordaanslag op Peter R. de Vries en drugscriminaliteit en vindt dat beide landen intensiever moeten samenwerken om de georganiseerde misdaad aan te pakken.

De Telegraaf meldde vandaag dat Delano G., verdachte van de aanslag op De Vries, een volle neef van Jaouad W. is. Laatstgenoemde is één van de kopstukken uit de bende van topcrimineel Ridouan Taghi. Volgens De Wever zal “wat vandaag in Nederland gebeurt, morgen in België gebeuren”. “Dat is wat wij altijd hebben gezien. Wat we in Nederland zien gebeuren sinds de jaren 70, komt iets later ook bij ons”, zegt de burgervader donderdagavond in Op1.

“Het hoofd van de drugscriminaliteit zit in Amsterdam, de armen en de benen zijn Rotterdam en Antwerpen.” En de criminaliteit rond cocaïne trekt steeds meer naar de Belgische havenstad, zegt De Wever. “En dan spreek je over dit soort jongens, die halvegaren op pad sturen om moorden te plegen”, doelt hij op de aanslag op De Vries. “Zij zijn het onderste van de voedselketen van de georganiseerde misdaad. Mensen die voor luttele centen iemand een kogel door de kop schieten. Je komt over de daders niet veel te weten”, doelt hij op de opdrachtgevers. 

‘Nederland pioniersland’

Volgens De Wever is Nederland een “pioniersland”. “Door het gedoogbeleid rond cannabis hebben jullie cannabismiljardairs gecreëerd. Die zijn gaan investeren in synthetische drugs, mensenhandel en wapenhandel en in de coke. Sinds de jaren ’80 krijgt Noordwest-Europa bevoorrading vanuit de lage landen. Het hoofd zit in Amsterdam, maar ze hebben de haven van Antwerpen ontdekt.”

Tekst gaat verder onder Tweet. 

“De families die jullie de mocro-maffia noemen, zitten natuurlijk ook in Antwerpen”, gaat De Wever verder. “Wij zijn twee volkeren gescheiden, maar met dezelfde taal. Voor criminelen is dat heel erg leuk. Die grens is natuurlijk een prachtige manier om jezelf te verstoppen. Maar ze zijn aan elkaar verbonden. Zij doen hun vuile zaakjes bij ons.”

En naarmate Nederland harder tegen deze criminaliteit optreedt, verschuift het probleem volgens De Wever naar België.

Samenwerken

Volgens De Wever is Europa een luilekkerland voor drugscriminelen. “Ze maken meer winst dan in Amerika, er is hier geen DEA, dus justitie valt ze minder lastig, en als ze naar de gevangenis gaan, is dat veel en veel korter”, somt hij op. “Dus het is hier gewoon leuk voor hen.”

De deur staat voor ze open, maar die moet dicht, beklemtoont de Antwerpse burgemeester. “Op dat vlak moeten wij gewoon één land worden. Joint investigation en joint intelligence. Als ik met collega-burgemeesters spreek uit Rotterdam, Tilburg en Breda, zie je het spinnenweb van de georganiseerde misdaad zich voor je ogen ontvouwen.”

Er wordt nu al samengewerkt tussen Nederland en België in de strijd tegen de georganiseerde misdaad, maar volgens De Wever kan er nog veel meer gebeuren. Hij vindt dat de wetgeving daarop moet worden aangepast.

LEES OOK: ‘Verdachte aanslag De Vries neef van kopstuk Taghi-bende’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: WNL Op Zondag

In WNL Op Zondag volop aandacht voor de monsterzege van BBB tijdens de provinciale verkiezingen. Aankomend BBB-fractievoorzitter van de Eerste Kamer Ilona Lagas over de overwinning van BBB. Ook te gast:

  • Oud-PvdA partijvoorzitter Hans Spekman en CDA-gedeputeerde Madeleine van Toorenburg over de verkiezingsuitslag.
  • Hoofdredacteur Arendo Joustra van Elsevier Weekblad over de politieke gevolgen en de opkomst van protestpartijen door de jaren heen.
  • Presentator Antoinette Hertsenberg van Radar over het fenomeen Krimpflatie, oftewel meer betalen voor minder.

Kijk deze aflevering nu terug via NPO Start!

WNL Haagse Lobby Podcast

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We blikken vooruit op de formaties met verslaggevers uit de provincie, van Omroep Brabant, RTV Noord en RTV Oost.

Aan tafel zitten BBB-partijvoorzitter Erik Stegink – een van de masterminds achter de partij, Ellen Nauta – voorzitter van de P10, de belangenvereniging van de dertig grootste plattelandsgemeenten en zelf burgemeester (CDA) van de allergrootste plattelandsgemeente van het land: Hof van Twente. En Thomas van Groningen, politiek verslaggever van WNL/Op1.

Luister via je favoriete podcast-app.

BBB-voorzitter: ‘2030 moet van tafel en ook onteigening is geen optie’

Nu blijkt dat de BoerBurgerBeweging (BBB) als de grote winnaar uit de bus is gekomen bij de Provinciale Statenverkiezingen, is er de fase van verkennen…

Lees meer

Eerste gesprekken met verkenners in provincies starten deze week

De eerste coalitiegesprekken met de verkenners na de Provinciale Statenverkiezingen starten veelal deze week, maar de exacte data zijn nog niet in alle provincies bekend….

Lees meer

Man verdacht van moord dan wel doodslag op celgenoot

De gedetineerde die vorige week is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn celgenoot in de gevangenis in Krimpen aan den IJssel,…

Lees meer

Amazon schrapt nog eens 9000 banen, na eerdere grote ontslagronde

Amazon schrapt de komende tijd nog eens 9000 banen. Het is de tweede grote ontslagronde bij het webwinkel- en techconcern nadat begin dit jaar al…

Lees meer

PSV legt veldbetreder tegen Sevilla stadionverbod van 40 jaar op

De 20-jarige man die tijdens de wedstrijd tussen PSV en Sevilla FC in de Europa League het veld betrad en de keeper van de Spaanse…

Lees meer

Jetten en Timmermans: meer klimaatactie en ambitie nodig om 1,5 graad opwarming binnen bereik te houden

“Het belang van de 1,5 graad is te groot, er is meer klimaatactie en commitment nodig”. Dat zegt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) via…

Lees meer

VN-chef: rijke landen moeten in 2040 al klimaatneutraal zijn

VN-secretaris-generaal António Guterres roept rijke landen op om sneller klimaatneutraal te zijn, het liefst al in 2040. Dat is nodig om de “klimaattijdbom” te ontmantelen,…

Lees meer

Voormalig landbouwminister Cees Veerman: ‘CDA moet regeerakkoord op stikstof openbreken’

Oud-landbouwminister Cees Veerman (CDA) pleit voor het openbreken van het regeerakkoord op het stikstofbeleid. “Ik vind dat je na verkiezingsuitslag als deze, een echte aardverschuiving,…

Lees meer

WNL Haagse Lobby over de monsterzege van BBB: hoe nu verder?

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We…

Lees meer