CDA wil IS-vrouwen berechten in regio: ‘Ze hebben middelvinger opgestoken naar onze samenleving’
De Tweede Kamer debatteert vandaag over het terughalen van uitreizigers. CDA-Tweede Kamerlid Anne Kuik maakt zich zorgen over de risico's. "Deze uitgereisde IS-vrouwen hebben een middelvinger naar onze samenleving opgestoken. Zij moeten berecht worden voor de daden die zij hebben begaan, in het gebied waar ze naartoe zijn gereisd", zegt Kuik in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
De Nederlandse Syriëganger Ilham B. werd vorige maand terug naar Nederland gehaald. Daardoor is er nu een discussie over de vraag of ook andere IS-vrouwen opgehaald moeten worden. De Telegraaf meldde gisteren dat advocaat André Seebregts probeert om nog eens 8 vrouwen en hun 25 kinderen te laten ophalen. Seebregts denkt vanwege precedentwerking een goede zaak te hebben.
'Vol inzetten op berechting in regio'
Als het aan het CDA ligt, worden de IS-vrouwen in de regio berecht. Kuik: "Daar moeten we vol op inzetten. Daarom moeten we met de Koerden afspraken maken. Nu is het zo dat een vrouw hier naartoe is gehaald om bijzondere omstandigheden. Dat willen we niet voor de rest van de vrouwen."
"Wij willen juist aandacht voor de slachtoffers, de Jezidi's, die vreselijke dingen hebben meegemaakt", zegt Kuik. "Daar moet de aandacht naar uitgaan. Hoge straffen zijn gewoon noodzakelijk. Onze nationale veiligheid moet voorop staan."
Ellian: 'Richt daar een tribunaal op'
Rechtsgeleerde Afshin Ellian geeft het CDA "groot gelijk". Ellian: "Het is raar om die mensen hierheen te brengen." Volgens de rechtsgeleerde is berechting in de regio haalbaar. "Tot nu toe heeft men als uitgangspunt genomen dat berechting in de regio niet kan omdat daar de doodstraf wordt toegepast. Maar de Koerden hebben nooit zoiets gezegd. De Koerden zijn best bereid geweest om te onderhandelen en gesprekken te voeren."
Het is volgens Ellian een goede mogelijkheid om samen met andere Europese landen en het Verenigd Koninkrijk een tribunaal op te richten, in samenspraak met de Koerden. "De Koerden willen, als die mensen veroordeeld zijn, dat ze ergens anders hun straf uitzitten. Dat is volledig begrijpelijk."
Veel IS-vrouwen zitten nu vast in kamp Al-Hol. "Dat is geen detentiekamp", zegt Ellian. "In het Midden-Oosten wordt het een ontheemdenkamp genoemd. Mensen zitten daar en worden voorlopig bewaakt. Als er een tribunaal komt, kunnen kinderen gescheiden worden van ouders. Dan kunnen de kinderen naar Nederland gebracht worden. Dan is dat humanitaire probleem opgelost."
LEES OOK: Coalitie tegen Islamitische Staat bijeen: ‘Het karwei is nog niet klaar’