KNVB zoekt opvolger voor De Boer: Ten Hag, Van Bronckhorst of toch Van Gaal?
Nu Frank de Boer is opgestapt als bondscoach van het Nederlands Elftal is de KNVB begonnen aan de zoektocht naar een opvolger. Daarmee kan ook het grote speculeren beginnen. Volgens hoofdredacteur van Helden Magazine Barbara Barend moet het iemand worden met gezag. "Een type Ronald Koeman", zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Volgens de KNVB was Koeman, de voorganger van De Boer en inmiddels trainer van FC Barcelona, als bondscoach een "echte chef en baas" die Oranje "weer op het juiste pad heeft gebracht". "Dat is natuurlijk een beetje een trap na aan De Boer", zegt Barend. "Maar wat ze bedoelen is dat er een wat strenger iemand nodig is met gezag."
Opmerkelijk, vindt Barend. "Ze wisten precies waar ze aan begonnen toen ze De Boer aanstelden, dat hij een ander type is dan Koeman. Nu zijn ze daar wel weer naar op zoek." Volgens Barend snijdt de KNVB zichzelf daarmee in de vingers. "Toen Koeman vertrok, waren ze ook naar zo'n type op zoek, maar konden ze hem niet vinden." En ook nu zijn er weinig geschikte kandidaten beschikbaar, zegt Barend. "Het wordt een lastige zoektocht."
Ten Hag, Van Bronckhorst en Ten Cate of Van Gaal?
Volgens Barend zou Erik ten Hag een goede bondscoach zijn. "Maar hij zit vast bij Ajax." Ook Peter Bosz past volgens haar bij de functieomschrijving, maar tekende onlangs een contract bij het Franse Olympique Lyon. Barend heeft nog een suggestie: "Wie vrij is en het heel goed heeft gedaan bij Feyenoord is Giovanni van Bronckhorst. Hij bijvoorbeeld samen met Henk ten Cate, een naam die vaak genoemde wordt maar nooit aangesteld is, zou wellicht een goede combinatie zijn. Ten Cate staat bekend om zijn harde hand."
En natuurlijk valt ook de naam van de inmiddels 69-jarige Louis van Gaal, zegt Barend. Van Gaal was twee keer bondscoach, tussen 2000 en 2002 en 2012 en 2014. In die laatste periode verraste hij vriend en vijand door met het Nederlands Elftal derde te worden op het wereldkampioenschap in Brazilië. "Van Gaal heeft al een paar keer aangeven dat hij zoiets in principe niet meer wil en dat hij aan zijn vrouw Truus heeft beloofd dat hij met pensioen is. Maar dat is wel een naam die blijft rondzingen."
'Er was discussie over het systeem'
De Boer stapte dinsdag op bij Oranje, twee dagen na de uitschakeling door Tsjechië (0-2) in de achtste finales van het EK. Hij was nog in het bezit van een verbintenis die pas eind volgend jaar na het WK in Qatar afliep. Hoewel De Boer na de teleurstellende eindronde er zelf voor koos om de handdoek in de ring te werpen, wilde ook de KNVB niet met hem verder. Volgens Barend was de uitschakeling op het toernooi niet alleen de fout van De Boer. "Het is altijd een combinatie van factoren."
Barend: "Ik zeg altijd: je bent zo goed als je spelers op het veld zijn. Maar die zijn heel goed. Het was het allemaal net niet. In de groepsfase hebben we wel alles gewonnen, maar speelden we ook niet goed. Een jongen als Depay heeft nooit zijn niveau gehaald. En er was ook discussie over het systeem. Spelen we nou 4-3-3 of 5-3-2?"
"Maar nee, het is nooit alleen de coach aan te rekenen", gaat Barend verder. "En De Boer is een hele fijne man die altijd bereikbaar en beschikbaar is. Ik vind het in dat opzicht wel heel pijnlijk als zoiets gebeurt."
Op 1 september vervolgt het Nederlands elftal de WK-kwalificatie met een uitwedstrijd tegen Noorwegen. De KNVB wil dan een nieuwe bondscoach voor de groep hebben staan.
LEES OOK: Frank de Boer stapt op als bondscoach van het Nederlands elftal