Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Petitie om straatintimidatie strafbaar te stellen naar Kamer: ‘Roep uit samenleving ontzettend groot’

Peter Visser

Straatintimidatie zou strafbaar gesteld moeten worden, vindt Stichting Stop Straatintimidatie. Daarom overhandigt zij vandaag een petitie aan de Tweede Kamer. Ook VVD-Kamerlid Ulysse Ellian vindt het tijd voor actie, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

"In de nieuwe zedenwet staat straatintimidatie nu genoemd. Het is ontzettend belangrijk dat minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) die wet snel naar de Kamer stuurt", zegt Ellian. Volgens hem duurt dat "allemaal lang". "Maar je ziet dat de roep uit de samenleving ontzettend groot is."

De kritiek op mogelijke wetgeving is dat straatintimidatie lastig te bewijzen zou zijn. Volgens Ellian is dat niet waar. "Als je met anonieme handhaving gaat werken, kun je prima een aantal strafbare feiten vaststellen", zegt hij. "En op het moment dat mensen voelen: 'wat ik doe, dat kan daadwerkelijk leiden tot vervolging of een boete', dan hoop ik dat die gedragingen afnemen en dat je daarmee de samenleving op een positieve manier kan veranderen", aldus het Kamerlid.

Op gemeenteniveau is straatintimidatie soms al strafbaar, zoals in Amsterdam en Rotterdam. In de Maasstad moest een 36-jarige Rotterdammer, die vorig jaar zomer op straat acht vrouwen zou hebben lastiggevallen door ze na te roepen, kus- en handgebaren te maken en achter hen aan te lopen, voor de rechter verschijnen. Maar mensen naroepen en -sissen op straat valt onder de vrijheid van meningsuiting, stelde de rechter en ook het gerechtshof in Den Haag in hoger beroep.

47 procent heeft last van straatintimidatie

De Erasmus Universiteit Rotterdam deed in 2016 in opdracht van de gemeente Rotterdam een onderzoek naar seksuele straatintimidatie van vrouwen in Rotterdam en herhaalde het onderzoek in 2020. Het percentage vrouwen dat ermee te maken heeft, 47 procent, is vrijwel hetzelfde gebleven.

Wel concluderen de onderzoekers dat de bewustwording over het onderwerp is toegenomen. Volgens hen heeft de campagne 'pikpraat van de straat' die de gemeente Rotterdam in 2017 startte hieraan bijgedragen, net als de #MeToo-beweging.

'Begint bij opvoeding'

Hoofdredacteur van het AD Rennie Rijpma denkt dat het voorkomen van straatintimidatie vooral een kwestie van opvoeding is. "En we moeten met elkaar in gesprek over hoe gaan we met elkaar om? Wat is prettig voor iedereen? Wellicht is een opmerking soms goedbedoeld, maar heel vaak komt het niet zo over bij degene die de opmerking naar zich toe krijgt."

"Een rechtszaak kan een goed signaal zijn van: zo willen we niet met elkaar omgaan. Maar het zou ergens anders moeten beginnen."

LEES OOK: VVD Rotterdam: daders straatintimidatie moeten gebiedsverbod krijgen voor horeca en ov


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'
1:28

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'
1:37

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'

'Rusland investeert 35 procent in de defensie-industrie'
1:46

'Rusland investeert 35 procent in de defensie-industrie'

'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'
1:28

'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau