Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Algemeen Dagblad krijgt onder nieuwe hoofdredacteur meer aandacht voor vrouwen

Peter Visser

Het Algemeen Dagblad krijgt meer aandacht voor vrouwen. Althans, dat wil de nieuwe hoofdredacteur van de krant Rennie Rijpma. Zij neemt op 1 juli het stokje over van Hans Nijenhuis, die eind april zijn vertrek aankondigde. Rijpma is de eerste vrouwelijke hoofdredacteur van de krant.

Dat ze een vrouw is "maakt wel iets uit" voor het AD, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Het is natuurlijk zo dat er in de 75 jaar al veel vrouwen bij de krant waren, alleen zat er nooit een vrouw in pole position. Daar zit ik nu wel. Daarmee kan ik wat accenten leggen die hiervoor misschien net anders waren."

Mannen domineren het nieuws

Rijpma wil in de krant en op de redactie meer aandacht voor vrouwen. "Vrouwen zijn altijd heel goed in bescheidenheid. Dat kan ik over het algemeen zelf ook vrij goed. Alleen is nu denk ik wel een moment om een stap naar voren te doen." Want het nieuws wordt nog te veel gedomineerd door mannen, stelt Rijpma. Volgens haar wordt dat gevoel gedeeld in de samenleving. "Dat er veel mannen in het nieuws zijn, heeft ook alles te maken met de posities waarin mannen zitten. Die bepalen vaak het nieuws."

Zo zagen we tijdens de coronacrisis vaak dezelfde mannelijke gezichten, zoals die van Mark Rutte, Hugo de Jonge en Jaap van Dissel, zegt ze. "Als je een meer divers beeld wilt laten zien, moet je meer moeite doen om te kijken wie je naast deze hoofdrolspelers aan het woord kunt laten."

Maar we maakten tijdens de coronacrisis ook kennis met viroloog Marion Koopmans en ook staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) had een prominente rol. Rijpma: "Ik denk dat zij zeker hun plek hebben ingenomen in deze nieuwsperiode, maar in de grote persconferenties waar we met miljoenen mensen naar gekeken hebben, zagen we toch steeds twee mannen. Dan is het logisch dat zij een prominente plek in het nieuws krijgen."

"Dus zou je wat creativiteit aan de dag moeten leggen, als je dat nieuws gaat duiden. Even extra kijken: kunnen we hier iemand anders aan het woord laten?"

'Een goed voorbeeld doet volgen'

Dat moet niet krampachtig gebeuren, zegt ze stellig. "Het moet zeker zinnig zijn, maar ik denk dat heel veel vrouwen iets zinnigs te vertellen hebben. Wat ik belangrijk vind is dat als je de krant leest of de website opent, je iets herkent van het nieuws. Als een man een vrouwenblad leest, denk ik dat hij het gevoel heeft dat het niet voor hem is gemaakt. Wij maken de krant voor iedereen, mannelijke en vrouwelijke lezers. Als vrouw wil je ook het gevoel hebben: dit gaat over mij."

Rijpma hoopt dat ze zo kan bijdragen aan een cultuur waarin vrouwen vaker hun stem laten horen. "Ik denk dat wij te weinig moeite doen om vrouwen die op de tweede plek of die iets meer op de achtergrond werken, naar voren te halen. Ik verwacht dat als we dat meer gaan doen, er ook meer vrouwen naar voren stappen, omdat het dan makkelijker wordt. Een goed voorbeeld doet volgen."

'Goede journalistiek heeft niks met man of vrouw te maken'

Mediadeskundige Mark Koster heeft zijn twijfels bij de visie van Rijpma. "De nieuwe hoofdredacteur wil graag meer vrouwen op de site en in de krant. De grote vraag is of de journalistiek er beter van wordt", zegt hij in Goedemorgen Nederland. "Goede journalistiek heeft volgens mij niet zoveel met man of vrouw te maken. Die neiging heb ik nooit zo begrepen."

Volgens Koster is het AD een krant "een beetje tussen De Telegraaf, De Volkskrant en de NRC in". Volgens hem ligt er voor Rijpma de kans om de krant te laten groeien, als er meer wordt gedaan aan onderzoeksjournalistiek. "Enerzijds wordt het AD serieus genomen, maar ze worden niet serieus genomen door de serieuze journalistiek. Dat is een beetje een probleem. Maar de krant is altijd goed in showbizz en vooral heel goed in sport. Als je onderzoeksverhalen daarmee combineert, heb je een interessante krant. Daarmee kunnen ze zich onderscheiden."

Sport en showbizz houden plek

Trouwe lezers hoeven zich in ieder geval geen zorgen te maken dat de sport en showbizz hun prominente plek verliezen. "Die waarden hebben wij al 75 jaar en ga ik niet opeens overboord gooien", zegt Rijpma. "Die zullen zeker blijven. We hebben net gezien hoe fantastisch en spannend sport is, en hoeveel emotie het oproept", doelt ze op spannende EK-voetbalwedstrijden maandag. "Daar wil ik graag ruimte voor maken."

Oplagecijfers van papieren kranten dalen al jaren. Maar Rijpma gelooft in een mooie toekomst voor het AD, ook op papier. "Ik denk niet dat je het tij heel makkelijk keert, maar ik denk ook dat er op een geven moment een stabilisatie is. Dat zien we nu ook wel. Ik geloof dat de krant op papier nog heel lang gaat bestaan", besluit ze.

LEES OOK: Vrouw ontvangt steeds 20 jaar oude kranten, wijkagent lost mysterie op


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau