Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

‘Meer Nederlanders trappen in malafide webshops, helft krijgt geld niet terug’

Peter Visser

Ruim 12 procent van de Nederlanders heeft een keer of vaker een bestelling geplaatst bij een malafide webshop. In 2020 was dat nog bijna 8 procent. Dat onderzocht onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van creditcardmaatschappij ICS bij een groep van ruim duizend Nederlanders.

Malafide webshops doen zich voor als een onlinewebshop en zijn soms bijna niet van echt te onderscheiden. "Dit soort webshops licht mensen bewust op door de producten niet te leveren of nepproducten te leveren", vertelt Duncan Macdonald, manager bij ICS. "Vaak merkt de consument dit pas achteraf wanneer producten niet aankomen of de webshop onbereikbaar is."

Mannen trappen twee keer zo vaak in nepwebshops dan vrouwen en ook jongeren zijn vaker de klos. Jongeren tussen de 18 en 24 jaar bestellen bijna dubbel zo vaak meerdere keren bij een malafide webshop dan Nederlanders boven de 24 jaar. Om klanten te lokken gebruiken de nepwebshops vaak heel hoge kortingen of merkspullen.

Helft gedupeerden krijgt geld niet terug

Tot een jaar geleden bestelden mensen het vaakst kleding en accessoires bij deze nepwinkels. Tegenwoordig trappen onlineshoppers vaker in de val bij het bestellen van boeken, films, games en speelgoed. "In de zomermaanden krijgen we veel meer meldingen over airco’s en ventilatoren", weet Macdonald.

De helft van de gedupeerden krijgt zijn geld niet terug. Van de gedupeerden die uiteindelijk wél hun geld terugkrijgen, krijgt iets minder dan de helft dit voor elkaar via zijn of haar creditcardmaatschappij. Een jaar geleden kreeg slechts een kwart geld terug via de creditcardmaatschappij na een bestelling bij een malafide webshop.

LEES OOK: Pas op! GGD waarschuwt voor oplichting met sms’jes over coronatest


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau