main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 25 juni 2021 — 13:45

Amerikanen in de ban van UFO-rapport: ‘Deel is niet te verklaren’

Het Amerikaanse ministerie van Defensie geeft vandaag een rapport vrij over ongeïdentificeerde vliegende objecten. Jawel, beter bekend als UFO’s. Meer dan 120 mysterieuze meldingen, voornamelijk gedaan door Amerikaanse gevechtspiloten, zijn door inlichtingendiensten onderzocht en worden vandaag aan het Congres gepresenteerd, zegt Amerikadeskundige Raymond Mens in Goedemorgen Nederland.

Senatoren eisen duidelijkheid over de onbekende objecten die het luchtruim teisteren. Met regelmaat maken Amerikaanse piloten melding van vreemde fenomenen in het luchtruim die ze niet kunnen verklaren. En die komen allemaal met dezelfde verklaring, zegt Mens. Extreem wendbare objecten die razendsnel vliegen en soms zelfs door zee kunnen.

Taboe

En daarmee vliegen UFO’s opeens dagbladen als The New York Times binnen. Wat niet betekent dat buitenaards leven opeens een mogelijkheid is, ufo’s zijn tenslotte onbekend. “We weten dus niet wat het is. Die senatoren zeggen: we moeten het gewoon uit de taboesfeer halen, het kan namelijk een bedreiging zijn als we niet weten wat er in ons luchtruim is.”

Er is vooral de vrees dat de objecten nieuwe technieken zijn die door China of Rusland zijn ontwikkeld. Mens: “Het rapport moet nog verschijnen, maar wat we ervan horen is: een deel kunnen we verklaren, dat zijn misschien natuurverschijnselen. Voor een deel zijn we het zelf, want wij testen nieuwe, geheime, militaire uitvindingen.”

Complotvoer

Maar dan blijft er nog steeds een aanzienlijk deel over dat lastig valt te verklaren. Mysterieuze objecten die onverklaarbaar zijn en een overheid die er jarenlang niets mee doet. Het zijn de ingrediënten voor complotten. “De vraag is of dit daadwerkelijk jarenlang onder de pet is gehouden. Veel waarschijnlijker is dat de Amerikaanse regering het niet wil zeggen. Het is namelijk nogal wat voor de grootste militaire macht ter wereld om toe te geven dat dingen boven hun luchtruim vliegen waarvan ze niet weten wat het is.”

Toch is het rapport voor sommigen nog niet genoeg, zegt Mens. “Veel complotdenkers denken nu: proberen jullie de aandacht ergens anders van af te leiden? Van complot naar complot, maar eerst maar eens kijken wat er in het rapport staat.”

LEES OOK: Landmacht wordt uitgerust met een ‘digitale demensie’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer