‘Alarmerend rapport over jeugdzorg werd jarenlang stilgehouden’
De conclusies van een alarmerend rapport over de jeugdzorg zijn jaren stilgehouden door de top van het ministerie van Justitie en Veiligheid (J&V). Dat meldt het NRC vandaag. Uit het rapport blijkt dat jeugdzorg jaarlijks bij mogelijk honderden gezinnen vergaande interventies doet op basis van foutieve of onvolledige informatie.
Het rapport heet Incident of patroon? en dateert van 2018. Toenmalig topambtenaar van het ministerie Reinout Woittiez concludeerde in het rapport dat er “meer dan incidenteel” fouten worden gemaakt bij het opstellen van jeugdzorgdossiers, en dat die fouten vervolgens niet hersteld worden.
‘Overheid wil liever niet horen dat zij soms te ver gaat’
Diverse malen heeft de topambtenaar gevraagd welke acties het ministerie ging ondernemen op basis van zijn bevindingen, maar hij bespeurde “weinig enthousiasme” op het departement. “Mijn rapport is onvoldoende opgepakt omdat de overheid voorrang heeft gegeven aan ingrijpen bij bedreigende gezinssituaties en liever niet wil horen dat zij soms te ver gaat, zonder goede onderbouwing, in het ingrijpen in gezinnen”, zegt hij tegen de krant.
Volgens het ministerie van J&V zijn de signalen uit het rapport wel degelijk “serieus” en “ter harte” genomen. “Het is mede door het rapport van Woittiez bekend dat er verbeteringen mogelijk zijn als het gaat om het feitenonderzoek”, zegt een woordvoerder. “Daarom is drie jaar geleden het actieplan Verbetering Feitenonderzoek in uitvoering genomen.”
‘Moeten praten over een hervormingsagenda’
Reshma Roopram, wethouder Jeugd en Welzijn in Barendrecht, herkent de signalen uit het rapport. “Die moeten we serieus nemen”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “We hebben extra middelen gekregen voor de jeugdzorg, want we hebben structurele tekorten.” Vanaf 2022 stelt het kabinet ruim 1,3 miljard euro beschikbaar gemeenten ter compensatie. “Daaraan gekoppeld moeten we ook gaan praten over een hervormingsagenda. Ik denk dat deze signalen daar echt in moeten worden meegenomen.”
Dat er drie jaar lang niets met het rapport van Woittiez gedaan is, klopt volgens de wethouder niet. “Ik ken deze signalen ook. Zo zijn er ook veel oma’s en opa’s die zich niet gehoord voelen. Met name als het gaat om vechtscheidingen en een daardoor dreigende uithuisplaatsing. Je ziet dat daar zorgen over zijn, en dat oma’s en opa’s helemaal geen poot hebben om op te staan om iets voor hun kleinkind te betekenen.” Dat soort dingen zijn al langer bekend, zegt Roopram. “En dat moeten we echt gaan meenemen.”
LEES OOK: SER: jeugdzorg moet op korte termijn beter
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Terugluisteren: de stand van zaken in Den Haag
Opnieuw stond het kabinet aan de rand van de afgrond, nadat NSC-staatssecretaris Nora Achahbar opstapte. Dat deed ze vanwege ‘polariserende omgangsvormen’. Hoe nu verder? Martijn de Greve bespreekt het met:
- Oud-vicepremier Annemarie Jorritsma;
- Oud-topambtenaar Mark Frequin;
- En politiek duider Hans van Soest.
Luister deze uitzending van WNL Haagse Lobby nu terug in je favoriete podcastapp.
Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meerOud-commando Dai Carter bracht vorige week zijn eerste kinderboek uit. Met Missie Mentale Kracht wil hij ervoor zorgen dat jongeren beter leren voelen en zich uitspreken. “Ik…
Lees meerHet Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…
Lees meerDe terugkeer van NSC-leider Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer is “geen gemakkelijke comeback”, denkt JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans. “Ik schat in dat veel fractieleden hebben…
Lees meerDe dagen worden korter en het is steeds langer donker. In veel Franse steden is het nog wat donkerder, doordat de straatlantaarns daar standaard uitgaan….
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans komt met een actieplan om geweld tegen hulpverleners te voorkomen. In zijn voorstel staan zeven maatregelen om het uniform te ‘herwaarderen’. Daarom…
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans hekelt de onophoudelijke conflicten in het kabinet en de coalitie. “Met de afspraken zit het wel goed, er staan goede dingen op…
Lees meerBegin deze week werd vogelgriep geconstateerd op een kippenboerderij in Putten, waarna Femke Wiersma (BBB), minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, woensdag een landelijke…
Lees meerParticuliere beleggers in Nederland bezaten in het derde kwartaal samen 190,4 miljard euro aan beleggingen. Dat is twee procent meer dan in het voorgaande kwartaal…
Lees meerDe politie roept slachtoffers van dating- en beleggingsfraude op om zich écht te melden. Er worden steeds grotere bedragen afgetroggeld en het fenomeen neemt in…
Lees meerDe NS verwacht dat het treinverkeer vrijdagochtend in het noorden en oosten van het land fors gehinderd zal worden als gevolg van een staking. Ook…
Lees meerHonderden dak- en thuisloze mensen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag gebruikgemaakt van de winterkoudeopvang in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De…
Lees meer