main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
3 juni 2021 — 16:43

Gemeenten krijgen 1,3 miljard euro extra voor jeugdzorg in 2022

Het demissionaire kabinet trekt voor volgend jaar nog eens 1,3 miljard euro extra uit voor de jeugdzorg. Dat is het resultaat van overleg tussen Den Haag en de gemeenten, die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de jeugdzorg.

Een arbitragecommissie oordeelde vorige week dat gemeenten 1,9 miljard euro extra nodig hebben om de jeugdzorg in 2022 goed uit te kunnen voeren. Het kabinet zegde eerder al 300 miljoen euro toe, dat gaat van die noodzakelijke 1,9 miljard euro af. Daarnaast hebben kabinet en gemeenten afspraken gemaakt over maatregelen om op de kosten te besparen en daarmee wordt naar verwachting 214 miljoen euro bespaard op de uitgaven. Dan blijft er een bijdrage voor volgend jaar over van 1,314 miljard euro.

De arbitragecommissie sprak zich ook uit over de jaren na 2022, tot en met 2028. Ook voor die jaren zijn er miljarden extra nodig, oordeelde ze. Dat oordeel “dient als zwaarwegende inbreng voor de kabinetsformatie”, stellen het ministerie van Volksgezondheid en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) in een gezamenlijke verklaring.

‘Oplossing niet alleen kwestie van geld’

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) is blij met het akkoord, maar stelt ook dat “de oplossing voor de lange termijn niet alleen een kwestie van geld is, er zijn ook maatregelen voor nodig”. Dat vindt ook Jeugdzorg Nederland. Voorzitter Hans Spigt vindt dat er meer aandacht moet komen voor de mensen die het werk uitvoeren. Blokhuis gaat ervan uit dat de gemeenten de besparing van ruim 200 miljoen realiseren. Als het toch niet lukt, is de staatssecretaris niet bereid direct “bij te lappen”. “Dan moeten we kijken waar dat aan ligt.”

Vakbond CNV Zorg & Welzijn noemt het “wrang” dat het tot een arbitragezaak moest komen. De bond vindt het wel mooi dat het geld er komt, maar volgens voorzitter Anneke Westerlaken “moeten we beseffen dat het slechts om een oplossing gaat voor één jaar”. CNV roept het kabinet op de gelden ook echt duidelijk voor de jeugdzorg te “oormerken”. “Voorkomen moet worden dat het geld wegsijpelt naar administratie, overhead, absurde winsten van jeugdzorg-cowboys en bijzaken.” Overheadkosten zijn kosten die een organisatie aan zichzelf besteedt.

VNG-voorzitter Jan van Zanen is blij dat er duidelijkheid is voor volgend jaar. “Maar we zijn er nog niet”, waarschuwt hij. “Voor de jaren daarna moeten afspraken worden gemaakt met het nieuwe kabinet. Wij gaan ervan uit dat het nieuwe kabinet net als het demissionaire kabinet ook conform de uitspraak zal handelen.”

‘Gerechtigheid’

Sinds de gemeenten in 2015 verantwoordelijk werden voor de jeugdzorg kampen ze met tekorten. “Vandaag voelt als gerechtigheid”, reageerde Eelco Eerenberg (wethouder in Utrecht en lid van VNG-subcommissie Jeugd). Jeugdzorg kampt met volgens hem grote werkdruk, veel administratieve rompslomp en lange wachtlijsten. Ongeveer 10 procent van de jongeren zit al in de jeugdzorg. “Dat moeten we keren.”

LEES OOK: ‘Kabinet moet miljarden extra investeren in jeugdzorg’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
KNMI: Zeespiegel stijgt 1 tot 2 meter voor Nederlandse kust

Het KNMI heeft zijn voorspellingen naar boven bijgesteld wat betreft de zeespiegelstijging. Het instituut gaat ervanuit dat de zeespiegel voor de Nederlandse kust eind deze…

Lees meer

Poolse man niet met opzet voor de tram geduwd volgens advocaat verdachte

Het is nog steeds onduidelijk of de Poolse man vorige week met opzet voor de tram werd geduwd of niet. De advocaat van een van…

Lees meer

RIVM: 5331 positieve coronatests

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5331 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1003 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve…

Lees meer

Kabinet beraadt zich op aanvullende coronamaatregelen, vraagt eerder advies OMT

Het kabinet beraadt zich op aanvullende maatregelen om de oplaaiende uitbraak van het coronavirus een halt toe te roepen. Het Outbreak Management Team (OMT) is…

Lees meer

Robert Alblas gaat WNL verlaten

WNL directeur Robert Alblas gaat per 1 februari de publieke omroep verlaten. Hij was een van de grondleggers van WNL. Hij heeft 12 jaar bij…

Lees meer