main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
3 juni 2021 — 16:43

Gemeenten krijgen 1,3 miljard euro extra voor jeugdzorg in 2022

Het demissionaire kabinet trekt voor volgend jaar nog eens 1,3 miljard euro extra uit voor de jeugdzorg. Dat is het resultaat van overleg tussen Den Haag en de gemeenten, die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de jeugdzorg.

Een arbitragecommissie oordeelde vorige week dat gemeenten 1,9 miljard euro extra nodig hebben om de jeugdzorg in 2022 goed uit te kunnen voeren. Het kabinet zegde eerder al 300 miljoen euro toe, dat gaat van die noodzakelijke 1,9 miljard euro af. Daarnaast hebben kabinet en gemeenten afspraken gemaakt over maatregelen om op de kosten te besparen en daarmee wordt naar verwachting 214 miljoen euro bespaard op de uitgaven. Dan blijft er een bijdrage voor volgend jaar over van 1,314 miljard euro.

De arbitragecommissie sprak zich ook uit over de jaren na 2022, tot en met 2028. Ook voor die jaren zijn er miljarden extra nodig, oordeelde ze. Dat oordeel “dient als zwaarwegende inbreng voor de kabinetsformatie”, stellen het ministerie van Volksgezondheid en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) in een gezamenlijke verklaring.

‘Oplossing niet alleen kwestie van geld’

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) is blij met het akkoord, maar stelt ook dat “de oplossing voor de lange termijn niet alleen een kwestie van geld is, er zijn ook maatregelen voor nodig”. Dat vindt ook Jeugdzorg Nederland. Voorzitter Hans Spigt vindt dat er meer aandacht moet komen voor de mensen die het werk uitvoeren. Blokhuis gaat ervan uit dat de gemeenten de besparing van ruim 200 miljoen realiseren. Als het toch niet lukt, is de staatssecretaris niet bereid direct “bij te lappen”. “Dan moeten we kijken waar dat aan ligt.”

Vakbond CNV Zorg & Welzijn noemt het “wrang” dat het tot een arbitragezaak moest komen. De bond vindt het wel mooi dat het geld er komt, maar volgens voorzitter Anneke Westerlaken “moeten we beseffen dat het slechts om een oplossing gaat voor één jaar”. CNV roept het kabinet op de gelden ook echt duidelijk voor de jeugdzorg te “oormerken”. “Voorkomen moet worden dat het geld wegsijpelt naar administratie, overhead, absurde winsten van jeugdzorg-cowboys en bijzaken.” Overheadkosten zijn kosten die een organisatie aan zichzelf besteedt.

VNG-voorzitter Jan van Zanen is blij dat er duidelijkheid is voor volgend jaar. “Maar we zijn er nog niet”, waarschuwt hij. “Voor de jaren daarna moeten afspraken worden gemaakt met het nieuwe kabinet. Wij gaan ervan uit dat het nieuwe kabinet net als het demissionaire kabinet ook conform de uitspraak zal handelen.”

‘Gerechtigheid’

Sinds de gemeenten in 2015 verantwoordelijk werden voor de jeugdzorg kampen ze met tekorten. “Vandaag voelt als gerechtigheid”, reageerde Eelco Eerenberg (wethouder in Utrecht en lid van VNG-subcommissie Jeugd). Jeugdzorg kampt met volgens hem grote werkdruk, veel administratieve rompslomp en lange wachtlijsten. Ongeveer 10 procent van de jongeren zit al in de jeugdzorg. “Dat moeten we keren.”

LEES OOK: ‘Kabinet moet miljarden extra investeren in jeugdzorg’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

In de Sven op 1 Zomereditie was donderdag oud-topambtenaar Ed Kronenburg te gast. Hij bespreekt met Thomas van Groningen de oorlog in Oekraïne, die in de ogen van Kronenburg nog jaren kan duren. Ook gaat hij in op het defensiebeleid van Europa en de invloed van Amerika.

 

 

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL In de Kantine

Koningshuisdeskundige en hoofdredacteur van Vorsten Justine Marcella over het ongeluk van Lady Diana, 25 jaar na dato.

Econoom en beursanalist Corné van Zeijl over de steeds duurder wordende boodschappen. En wat wordt er straks nog meer allemaal veel duurder?

Agent Edoardo Villavicencio ruilde zijn standplaats Eindhoven in voor de stranden van Mallorca. Hij hielp er de Spaanse politie een oogje in het zeil te houden over de Nederlandse vakantiegangers. Hij vertelt over wat hij er meemaakte. Zo hebben veel badgasten nog vragen over de dood van Carlo Heuvelman een jaar geleden op het Spaanse eiland.

Oud-Tweede Kamerlid Antoinette Laan is wethouder financiën van de gemeente Schiedam. Wat kan zij doen tegen de steeds groter wordende groep middenklassers met financiële problemen?

Marjorie Malbons ziet steeds meer mensen aankloppen bij haar stichting die mensen helpt met geldproblemen. Ook mensen die keihard werken kunnen de eindjes nog maar lastig aan elkaar knopen. Wat zou volgens de budget-expert een goede oplossing zijn?

En, ten slotte, deelt cabaretier Sjaak Bral zijn column over de afgelopen nieuwsweek.

Tussen 17:00 en 19:00
Groen licht voor noodopvang asielzoekers in Amersfoort

In Amersfoort mag een noodopvang voor bijna 300 asielzoekers worden gebouwd. Een vereniging had gevraagd om de vergunning voorlopig tegen te houden en daarmee de…

Lees meer

Nederland haalt 184 mensen uit Afghanistan

Nederland heeft 184 mensen uit Afghanistan gehaald met een speciale chartervlucht. Het vliegtuig vertrok vanuit buurland Pakistan en kwam aan op Eindhoven Airport. Het is…

Lees meer

D66-Kamerlid De Groot maakt zich geen zorgen: binnen coalitie staan stikstofdoelen overeind

Het rommelt in de coalitie: VVD, CDA en ChristenUnie willen tornen aan de stikstofafspraken. Maar daar is D66 het niet mee eens. Elke keer als…

Lees meer

Vriendin van gedode Patrick van Dillenburg doet voor het eerst uitgebreid haar verhaal: ‘Ik voelde mij heel eenzaam’

Wat is er gebeurd met Patrick van Dillenburg? Een vraagstuk die sinds hij begin januari 2002 van de aardbodem verdween op tafel ligt. Totdat de…

Lees meer

Schiphol gaat kosten van door chaos gestrande reizigers vergoeden

Schiphol gaat de kosten vergoeden die mensen hebben gemaakt omdat ze door de chaos op het vliegveld hun vlucht hebben gemist. Dat is de luchthaven…

Lees meer

Gewonden bij ongeluk achtbaan in Legoland Duitsland

Bij een ongeluk met een achtbaan in het pretpark Legoland Duitsland in het Beierse Günzburg zijn zeker negen personen gewond geraakt. Twee treintjes botsten op…

Lees meer

‘Uit blijk van goede wil’ schort Farmers Defence Force harde acties op

Farmers Defence Force schort zijn “harde acties” voorlopig op “uit blijk van goede wil” naar het kabinet. Voorman Mark van den Oever zegt dat de…

Lees meer

Poolse truckchauffeur vast voor mensensmokkel

De Koninklijke Marechaussee heeft woensdagavond bij Hoek van Holland een 32-jarige vrachtwagenchauffeur uit Polen opgepakt op verdenking van mensensmokkel. In zijn trailer werd een gezin…

Lees meer

Brandweer houdt watervoorraad ‘achter de hand’ in geval van bosbranden

Brandweerkorpsen in het hele land hebben op strategische plekken wagens met een watervoorraad staan, omdat de natuur gortdroog is. In de veiligheidsregio Kennemerland hebben die…

Lees meer

Oud-topambtenaar Ed Kronenburg: ‘Oorlog in Oekraïne gaat nog jaren duren’

Oud-topambtenaar Ed Kronenburg verwacht dat de oorlog in Oekraïne nog lang niet voorbij is. “Je zou het hopen dat het zo snel mogelijk wordt beëindigd,…

Lees meer