main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
22 juni 2021 — 15:20

Weer fors minder coronagevallen afgelopen week, wel meer besmette vakantiegangers uit Portugal

De daling van het aantal coronabesmettingen heeft afgelopen week fors doorgezet. In totaal testten 5714 mensen positief. Dat is 36 procent minder dan een week eerder.

Wel namen meer mensen het coronavirus mee vanuit Portugal, zo blijkt uit de laatste weekcijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Van de mensen die besmet bleken, waren er 471 recent in het buitenland geweest. Dat is ruim 8 procent.

Veel positieve testen na vakantie in Portugal

Portugal staat met stip bovenaan: 192 mensen bij wie het virus afgelopen week werd geconstateerd, waren in de twee weken ervoor in dat land geweest. Dat is ruim 40 procent van alle mensen die recent in het buitenland waren geweest en na terugkomst in Nederland positief testten. Een week eerder testten nog 134 Nederlanders positief na een bezoek aan Portugal.

Spanje stond vorige week nog op de eerste plaats, nu op de tweede. De GGD’en noteerden 107 besmettingen na een bezoek aan het land. Een week eerder waren het er beduidend meer: 191. Na Spanje en Portugal volgen de buurlanden België (26 gevallen) en Duitsland (17 gevallen).

Het RIVM signaleerde vorige week al dat vooral jongeren besmet raken tijdens een vakantie in Spanje of Portugal. Het instituut riep iedereen tussen de 17 en 24 jaar op na thuiskomst vanuit de twee landen een test te doen bij de GGD, ook zonder klachten.

Aantal ziekenhuisopnames daalt ook fors

De weekcijfers van dinsdag maken opnieuw duidelijk dat het aantal ziekenhuisopnames scherp daalt. Volgens de voorlopige cijfers werden afgelopen week 160 mensen met Covid-19 opgenomen, van wie 32 op de intensive care. In de vorige weekrapportage meldde het RIVM nog 232 opnames. De daling bedraagt daarmee 31 procent.

Het reproductiegetal, dat weergeeft hoe snel het virus zich verspreidt, bleef ongeveer op dezelfde hoogte: 0,77. Dat wil zeggen dat 100 mensen die het virus bij zich dragen gemiddeld 77 anderen aansteken. Helemaal actueel is dit cijfer nooit; het RIVM kijkt twee weken terug in de tijd om het vast te stellen.

Het aantal positieve testen in de afgelopen week komt neer op 34 per 100.000 inwoners. Dat waren er vorige week nog 53. Van alle mensen die een test deden bij de GGD, bleek 4,3 procent het virus bij zich te dragen. Dat percentage daalt al sinds mei.

Minder snelle afname bij jongeren

Hoewel het aantal besmettingen rap afneemt, gaat dat bij jongeren minder snel dan bij ouderen, van wie er al veel zijn gevaccineerd. Van de mensen die afgelopen week positief testten, is een op de vijf tussen de 15 en 20 jaar oud. Daarna volgen de leeftijdsgroepen van 10 tot en met 14 jaar en die van 20 tot en met 24 jaar. Zij zijn elk goed voor bijna 11 procent van alle gevallen.

Jongeren worden meestal niet erg ziek van het virus. Minder dan 2 procent van alle mensen die positief testten is ouder dan 70 jaar.

Het RIVM noteerde afgelopen week 17 aan corona gerelateerde sterfgevallen, tegen 21 in de week daarvoor.

LEES OOK: Nederland spreekt op G20-top over onderwijs: ‘Jongeren hebben erg geleden onder de pandemie’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het Misdaadbureau: Hoe los je een moord op? ‘Ik denk dat de pizzabezorger het heeft gedaan!’

In deze speciale aflevering van Het Misdaadbureau kruipen bezoekers van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden in de huid van een forensisch onderzoeker. 

Presentator Maaike Timmerman en onderzoeksjournalisten Noa van Oostrom en Rick Pietersz zitten met hun neus bovenop een crime scene om een fictief moordmysterie op te lossen. Zij krijgen hulp van doorgewinterde experts van het Nederlands Forensisch Instituut: DNA-deskundige Lex Meulenbroek en forensisch patholoog Bart Latten.

Luister nu naar de podcast!

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Transavia schrapt meerdere vluchten om problemen met vliegtuigen

Transavia zag zich donderdag genoodzaakt om meerdere vluchten te schrappen om problemen met zijn vloot. Volgens de maatschappij konden zes vliegtuigen om uiteenlopende redenen niet…

Lees meer

KLM hervat vrijdag vluchten naar Tel Aviv

KLM vliegt vanaf vrijdag weer dagelijks naar de Israëlische stad Tel Aviv. De luchtvaartmaatschappij staakte die vluchten onlangs omdat Iran tientallen drones afvuurde op Israël….

Lees meer

VS spreken veto uit over volwaardig VN-lidmaatschap Palestina

De VS spreken later donderdag in de Veiligheidsraad van de VN hun veto uit over het Palestijnse verzoek als volwaardig lid van de VN te…

Lees meer

Lelystad blokkeert koningsdagfeest om veiligheid bezoekers

Een feest dat op Koningsdag en in de nacht ervoor gehouden zou worden in het centrum van Lelystad mag niet doorgaan. De gemeente geeft geen…

Lees meer

Mark Rutte: Nederland wil soevereiniteit opgeven voor EU-interne markt

Nederland is zonder meer bereid soevereiniteit op te geven aan de Europese Unie als het gaat om de Europese interne markt, heeft demissionair premier Mark…

Lees meer

Parkeren op vliegveld deze zomer weer fors duurder

Reizigers moeten dit jaar opnieuw rekening houden met gestegen parkeerprijzen op luchthavens. Dat meldt de website Vliegveldinfo.nl, die de parkeertarieven heeft vergeleken van zestien vliegvelden…

Lees meer

Werken tot en met je 67e? Steeds meer 60-plussers raken voor de eindstreep arbeidsongeschikt

Met de eindstreep steeds verder uit zicht raken meer 60-plussers arbeidsongeschikt. Eind 2023 hadden maar liefst 61.761 Nederlanders boven de zestig een WIA-uitkering, veertien procent…

Lees meer

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie het donderdag gepresenteerde jaarverslag over…

Lees meer

Rechter staat gaswinning bij Schiermonnikoog voorlopig niet toe

De gaswinning op de Noordzee ten noorden van Schiermonnikoog gaat voorlopig niet door. De rechtbank in Den Haag heeft de vergunning voor de aanleg van…

Lees meer

Hoogleraar Rob de Wijk hekelt morele buitenlandpolitiek: ‘De krijgsmacht is totaal ongeschikt voor huidige dreiging’

Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk hekelt “de morele buitenlandpolitiek” die Nederland sinds het einde van de Koude Oorlog gevoerd heeft. Hierdoor is Europa totaal…

Lees meer