Stijging in aantal meldingen van eergerelateerd geweld, opvangcentra zitten vol
Er is een stijging te zien in het aantal meldingen van eergerelateerd geweld. De twee landelijke expertise- en behandelcentra Fier en Sterk Huis zitten overvol, en dat komt door de heropening van de samenleving, zo meldt NRC. Jonge slachtoffers waren eerder uit beeld geraakt door de coronacrisis, en komen nu alsnog bij hulpverlening terecht.
Opvangcentrum Fier vangt slachtoffers tussen de 12 en 29 jaar op, in Leeuwarden en Rotterdam. Tijdens de coronacrisis eind vorig jaar waren waren er slechts gemiddeld 4 bedden bezet. Nu zijn dat er 35. De afgelopen jaren waren er gemiddeld tussen 8 en 15 slachtoffers in de opvang. Bij Sterk Huis in Tilburg zijn de afgelopen maanden continu zo’n 17 bedden bezet, terwijl er ruimte is voor 10.
Eergerelateerd geweld
Eergerelateerd geweld is de overkoepelende term voor vormen van intimidatie, dwang, psychisch en fysiek geweld gepleegd vanuit een eermotief. Het geweld moet voorkomen dat een familielid gedrag vertoont dat de familie-eer kan schaden. Vaak worden vrouwen gezien als "drager" van de familie-eer.
Meldingen werden tijdens de coronacrisis minder gedaan omdat deze vrijwel niet door ouders zelf gemaakt wordt, aangezien zij zelf vaak betrokken zijn. Slachtoffers hebben daarom de hulp van mensen om hen heen nodig om signalen op te vangen, zoals scholen of sportclubs. "De aanwas is nu zo groot omdat de politie weer bij mensen thuiskomt en de scholen weer open zijn', zegt Ilona Brekelmans, hoofdbehandelaar van Sterk Huis tegen de krant.
Omdat eergerelateerd geweld specialistische hulp behoeft, zijn er aparte opvangcentra voor. Gemiddeld blijven slachtoffers twee tot drie maanden in de opvang. De rek is er nu qua opvangplekken zo goed als uit, waarschuwen de opvangcentra.
LEES OOK: VVD komt met plan tegen eergerelateerd geweld: ‘Wordt goedgepraat vanwege cultuur’