main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 juni 2021 — 10:34

Horeca kampt met personeelstekorten maar ziet veel jongeren bij de GGD werken: ‘Handen echt nodig’

De horeca mag vanaf zaterdag weer open tot middernacht en tot honderd gasten ontvangen. Op veel plekken is het wel de vraag wie die gasten dan moet gaan bedienen want er zijn veel personeelstekorten. 

Horecaondernemer Reinier van Dantzigt heeft ook moeite om aan personeel te komen, vertelt hij in Goedemorgen Nederland. “Heel veel jongeren die normaal gesproken toch veel van de banen opvullen werken of bij de GGD of zijn nog aan het studeren. Dat zorgt voor heel veel druk. Van onze drie zaken hebben wij besloten er nog eentje dicht te houden, de hele zomer lang, in ieder geval tot ons personeelsbestand weer op orde is.”

Ook maakt hij zich zorgen of hij straks wel ieder uur van de dag open kan zijn. “Wij hebben de handen echt nodig. Het is een mooi vak en je ontmoet veel mensen. En volgens mij heeft iedereen lang genoeg thuisgezeten.”

‘De horeca is echt zwaar getroffen’

Zeker een op de drie zaken in Amsterdam kampt met een personeelstekort, stelt ondernemer Annemarie van Gaal. “Als ze het niet goed kunnen doen, kunnen ze beter dicht zijn want anders komen de klanten toch niet meer terug. De horeca is echt zwaar getroffen, ondanks de gulle maatregelen en de NOW-regelingen.”

Zo geeft de columnist een voorbeeld van een horecaondernemer die voor de coronacrisis nog twee ton spaargeld had voor zijn pensioen. “En nu is dat anderhalve ton schuld. Die schuld is vaak bij de Belastingdienst en die kan op termijn betaald worden maar je moet hem wel betalen.”

‘Hebben wij deze mensen nu nog nodig?’

Van Gaal ziet ook dat veel jongeren nu bij de GGD gaan werken. “Die zou ook sneller moeten gaan afschalen. Ze moeten als een ondernemer gaan kijken: hebben wij deze mensen nu nog nodig? Kunnen wij dat bron- en contactonderzoek nu niet afbouwen? Zij hebben gewoon niets te doen.”

Uiteindelijk zal dit probleem zichzelf moeten oplossen als de vaccinatiecampagne afgerond kan worden, maar Van Gaal vraagt zich af of dit dan wel gebeurt. “Als ik kijk naar de historie van de GGD ben ik daar bang voor. Dat zij denken: oh die deltavariant, misschien houden wij de mensen nog tot het einde van het jaar? Wij moeten veel resoluter zijn met dit soort dingen.”

LEES OOK: Horeca-voorman: liefst voor september streep door 1,5 meterregel

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Is Maddie McCann ontvoerd door Christian B.?

De Duitse Christian B. is hoofdverdachte in de Maddie McCann-zaak. 17 jaar geleden verdween de Britse peuter in Spanje. Maaike Timmerman bespreekt het met AD-correspondent Geert Langendorff en lector Technologies for Criminal Investigations Jaap Knotter.

Luister hier!

Is persvrijheid in Polen wel zo vrij?

Na een wisseling van de macht zou de persvrijheid in Polen niet meer in het gedrang komen, maar de realiteit liegt er niet om. Staat persvrijheid op het spel in Polen?

Tanja Kok is in Polen en gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.56 uur
Geloven ze in Polen nog in onafhankelijke journalistiek? ‘Men vraagt meteen in welk kamp je zit’

Onafhankelijke journalistiek is in Polen allesbehalve vanzelfsprekend. De conservatief-rechtse partij PiS draaide acht jaar lang de hand niet om voor propaganda. Sinds december waait er…

Lees meer

Helaas, terugleveren zonnestroom mag toch geld blijven kosten

Energieleveranciers mogen toch geld blijven vragen van huishoudens die zonnestroom terugleveren aan het stroomnet, bevestigt VVD-Kamerlid Silvio Erkens in een debat. Over een voorstel dat…

Lees meer

Oproep Bruins Slot om geleverde wapens ook in Rusland in te zetten

Oekraïne moet met wapens geleverd door het Westen ook doelen in Rusland onder vuur kunnen nemen. Die oproep zal Nederland in de Europese Unie en…

Lees meer

Oud-informateur Johan Remkes: ‘Premier moet zo spoedig mogelijk bekend zijn’

De premierskandidaat moet zo snel mogelijk bekend zijn. Daarvoor pleit oud-informateur en oud-minister Johan Remkes (VVD) in Sven op 1. Donderdagochtend kwamen de partijleiders van…

Lees meer

Goed nieuws voor bezitters zonnepanelen: ‘boete’ voor terugleveren stroom verdwijnt

Stroom terugleveren mag huishoudens geen geld meer kosten, vindt NSC-Tweede Kamerlid Wytske Postma. Haar wetsvoorstel geniet steun van PVV, VVD en BBB en heeft daarmee…

Lees meer

Erkenning Palestijnse staat voor kabinet niet aan de orde

“Eenzijdige erkenning van een Palestijnse staat brengt een oplossing op dit moment niet dichterbij. Dat vraagt om een zorgvuldige afweging.” Dat laat een woordvoerder van…

Lees meer

Politie vindt 108 opgesloten katten in trailer in Bierum

De politie heeft dinsdagavond 108 katten gevonden die opgesloten zaten in een trailer van 2 bij 4 meter in het Groningse Bierum. Dat bevestigt een…

Lees meer

Ruim 20 procent meer meldingen van oplichting begin dit jaar

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft in het eerste kwartaal van dit jaar ruim 20 procent meer meldingen en vragen ontvangen over fraude en oplichting….

Lees meer

Pim Fortuyn Prijs voor columnist Natascha van Weezel

Schrijver/columnist Natascha van Weezel is de winnaar van de Pim Fortuyn Prijs 2024. Juryvoorzitter Simon Fortuyn heeft dat woensdag bekendgemaakt in het Haagse perscentrum Nieuwspoort….

Lees meer