main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 21 juni 2021 — 11:59

Demonstranten eisen actie van EU tegen Hongarije: ‘Homoseksualiteit wordt straks verboden’

Demonstranten verzamelen zich vanavond bij het homomonument in Amsterdam om sancties van de EU tegen Hongarije te eisen. In dat land is afgelopen week een omstreden wet goedgekeurd die bepaalt dat in ruimtes waar minderjarigen aanwezig kunnen zijn geen beelden van homo’s, lesbiennes of transgenders getoond mogen worden. “We zien een glijdende schaal. Wij denken dat homoseksualiteit straks verboden wordt en transgenders straks geen plekje meer krijgen in Hongarije”, zegt Siep de Haan, oprichter van de Gay Pride, in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“De lhbti’ers in Hongarije vechten en demonstreren echt keihard”, zegt De Haan. “Ze worden gesteund door veel van hun docenten, en er zijn op social media al heel veel acties. Maar de Europese Commissie moet een harde vuist maken en sancties uitvaardigen.”

‘Dat zijn getallen waar je koud van wordt’

Volgens de nieuwe wet mogen lhbti-koppels in Hongarije niet niet meer in films te zien zijn, net als de regenboogvlag. Verschillende mensenrechtenorganisaties vergeleken de nieuwe met een discriminerende Russische wet uit 2013, die zogenaamde ‘homopropaganda’ verbiedt.

Hongarije land wil dat jongeren met deze wet worden “beschermd” tegen informatie over homoseksualiteit en geslachtsverandering. In de praktijk betekent dit dat jonge mensen deze informatie simpelweg ontzegd wordt, zo zegt De Haan. “Het gaat niet om promotie, het gaat eigenlijk om lesmateriaal dat niet meer gebruikt mag worden”, zegt hij. “Wat doet dat met lhbti-jongeren in Hongarije? Uit onderzoek blijkt al dat 42 procent daar een poging tot zelfmoord heeft overwogen. Dat zijn getallen waar je koud van wordt.”

De Haan refereert naar een onderzoek van Háttér társaság, de grootste lhbti-organisatie in Hongarije. Volgens cijfers van de Budapest Pride zou zelfs 65 procent van de jongeren dit hebben overwogen, schrijft de NOS. 10 procent heeft volgens de cijfers daadwerkelijk een poging daartoe gedaan.

‘Het is tijd om Hongarije te korten op Europese gelden’

Rob Jetten woont de demonstratie vanavond bij. Het D66-Kamerlid vindt dat ook de Nederlandse regering in actie moet komen tegen die van Hongarije. “Bij het homomonument in Amsterdam willen we vanavond natuurlijk vooral de homogemeenschap in Hongarije een steun in de rug geven, maar ook de Nederlandse regering oproepen om in actie te komen. Het is nu echt tijd om Hongarije te korten op Europese gelden. We kunnen niet accepteren dat mensenrechten zo geschonden worden.”

Die poging deed de Europese Commissie al eerder. Sinds januari 2021 kunnen regeringen die de rechtstaat schenden worden gestraft met kortingen op subsidies. “Maar natuurlijk hebben Hongarije en Polen daar hun veto over uitgesproken, en voorlopig is dat weer op de lange baan geschoven”, zegt De Haan. “Dan denk ik: doe wat creatiever en gooi desnoods tijdelijk die twee landen uit de Europese Unie. Dat zal niet gaan, maar schort dan het lidmaatschap op. Je kunt niet steeds maar blijven wachten en onderzoeken, want daarmee geef je als EU ook een verkeerd signaal af. Kennelijk zijn de rechten van minderheden voor Europa toch niet zo belangrijk.”

Parlementair journalist voor Elsevier Weekblad Eric Vrijsen plaatst daar zijn vraagtekens bij. “Er zijn grote zakelijke belangen om Hongarije en Polen in de Europese Unie te houden, en de grote vraag is ook hoe effectief het is”, zegt hij in Goedemorgen Nederland. Hij benadrukt dat de bevolking van Hongarije en Polen nog erg conservatief is. “Ik vind het ook allemaal verschrikkelijk wat daar gebeurt, maar die landen hebben dertig à veertig jaar onder het communistische juk gezeten. Nu zijn ze daarvan verlost, en in die landen wordt gezegd: nu krijgen we het juk van Brussel over ons heen.”

LEES OOK: UEFA stelt onderzoek in naar mogelijk racisme in Boedapest

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Is er een toekomst voor het Nationaal Groeifonds?

Het Nationaal Groeifonds, dat duurzame en technologische innovatie moest stimuleren, wordt voorlopig op pauze gezet. Bedrijven zijn bezorgd. Is dit het definitieve einde? Presentator Martijn de Greve bepreekt het met de volgende gasten:

  • MKB-voorman Jacco Vonhof;
  • Bestuursvoorzitter bij TNO Tjark Tjin-a-Tsoi;
  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

De wereld van cocaïnewasserijen: 'Deze spijkerbroek staat stijf van de coke'

Hoe werkt een cokewasserij? Hoeveel van die drugsfabriekjes zijn er in ons land en welk gevaar loopt de directe omgeving?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadjournalist van het AD Chiel Timmermans en Jorrit van den Berg, deskundige ‘verdovende middelen’ van het Nederlands Forensisch Instituut. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en mag met Jorrit mee naar het NFI om te zien hoe zij onderzoek doen naar het uitwassen van coke.

Luister de podcast hier!

Baudet betuigt spijt voor incident Klaver maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver…

Lees meer

Rutte vraagt Xi druk te zetten op Rusland

China moet druk zetten op Rusland om zo de oorlog in Oekraïne “in de goede richting te duwen”. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte aan…

Lees meer

RIVM en TNO vragen om beleid tegen groeiende werkstress

Gezondheidsinstituut RIVM en organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek TNO adviseren het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aanvullend beleid te bedenken tegen de toenemende druk op…

Lees meer

Bewoners aan provincie: voorkom een McDonald’s naast de Veluwe

Bewoners van Rheden in Gelderland willen dat de provincie helpt de komst van een McDonald’s aan de rand van het dorp, pal naast het Nationaal…

Lees meer

Adema verwacht geen versoepeling mestregels uit Brussel

Demissionair landbouwminister Piet Adema verwacht niet dat Brussel de aankomende verlaging van mestplafonds in Nederland nog enigszins gaat versoepelen. Het is daarom aan de Nederlandse…

Lees meer

OM gaat niet in cassatie tegen vrijspraak doodslag Carlo Heuvelman

Het Openbaar Ministerie gaat niet in cassatie tegen de uitspraak van het hof in de Mallorcazaak. Het hof in Leeuwarden sprak 14 maart hoofdverdachte Sanil….

Lees meer

Voorzitter NPD: betrek uitvoeringsorganisaties bij formatie voor uitvoerbaar regeerakkoord

Nathalie van Berkel, voorzitter van het Netwerk van Publieke Dienstverleners (NPD), wil dat de formerende partijen uitvoeringsorganisaties betrekken bij de formatie. “Het zou zaken enorm veel makkelijker maken”,…

Lees meer