main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Onderzoeksbureau - 18 juni 2021 — 06:53

‘Overleden mensen liggen langer onopgemerkt dood in huis door corona’

Overleden mensen bleven vorig jaar veel langer onopgemerkt dood in huis liggen. Het aantal woningdoden dat langer dan twee weken dood thuis lag, voordat ze gevonden werden door buren, families, woningbouwcorporaties of politie, steeg in 2020 met ruim 40 procent ten opzichte van 2019. Dit terwijl het aantal lijkvindingen in woningen vrijwel gelijk is gebleven. Dat blijkt uit onderzoek van de NPO Radio 1-podcast Het Onderzoeksbureau, dat cijfers kreeg van vier GGD-regio’s verspreid over het hele land. Volgens forensisch arts Sieb van Kuijk van de GGD-regio IJsselland speelt corona vrijwel zeker een rol in de stijging.

De GGD-regio’s IJsselland, Noord- en Oost-Gelderland, Utrecht en Limburg-Noord analyseerden op verzoek van Het Onderzoeksbureau alle dossiers van lijkvindingen in woningen in hun regio in 2019 en 2020. Het gaat dan om woningdoden waarbij de datum van overlijden onbekend is, waardoor er een onafhankelijk forensisch arts van de GGD aanwezig is bij het onderzoek. In 2020 waren er in de vier regio’s in totaal 196 meldingen van lijkvindingen in woningen, een stijging van minder dan acht procent. Het aantal woningdoden dat langer dan twee weken dood in huis lag, nam wel flink toe, en kwam in 2020 in de regio’s uit op 33 gevallen. Alleen de cijfers uit de regio Limburg-Noord laten een daling zien.

Het gaat vaak om oudere mensen of personen die bekend zijn met fors alcoholgebruik, ziet forensisch arts Ronald Smit van de GGD-regio Utrecht. Volgens hem speelt corona een rol in de stijging van het aantal laat gevonden woningdoden. “Mensen die door corona in financiële problemen komen, trekken zich meer terug. Ook ouderen zijn banger geworden door corona, dus houden zij meer mensen buiten de deur.” Forensisch arts Sieb van Kuijk wijst ook op de invloed van corona: “Mensen zijn vaker sociaal geïsoleerd geraakt, het netwerk wordt kleiner.”

Steeds meer gemeentelijke uitvaarten

Wanneer iemand onopgemerkt overlijdt, is de kans groot dat deze persoon geen nabestaanden heeft, en dat de gemeente in dat geval de uitvaart moet verzorgen. Gemeenten krijgen steeds vaker te maken met deze gemeentelijke uitvaarten, blijkt uit een rondgang van Het Onderzoeksbureau langs 26 gemeenten. In 2020 was er ten opzichte van 2019 een stijging van 12 procent.

Wethouder in Zaanstad Songül Mutluer ziet in haar gemeente het afgelopen jaar een verdubbeling van het aantal gemeentelijke uitvaarten, ten opzichte van 2016. “De combinatie van armoede en eenzaamheid, dat speelt enorm. Het zijn soms het hele pijnlijke momenten.” Als de aantallen blijven stijgen, zullen gemeenten hier volgens haar meer geld voor vrij moeten maken.

Volgens Songül Mutluer is er maar één zekerheid in het leven en dat is dat je komt te sterven. Ze vindt het gek dat een uitvaartpolis niet in het basispakket van de zorgverzekering is opgenomen. “Daar zou ik echt heel erg voor willen pleiten.”

Het Onderzoeksbureau is een podcast van Omroep WNL, waarin journalisten Sandra van den Heuvel en Bram Endedijk elke twee weken duiken in een wereld van misdaad of misstanden. De negende aflevering van Het Onderzoeksbureau over eenzaamheid is te beluisteren via Spotify, Apple of de podcast-app van de NPO.

Abonneer je nu via Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts of andere podcast-apps.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Het Openbaar Ministerie in Den Haag vroeg vandaag de rechtbank om een streep te zetten door maar liefst 53 strafzaken in verband met capaciteitsproblemen. Drugsdealers en inbrekers gaan hierdoor vrijuit en slachtoffers worden de dupe van grote personeelstekorten in de strafrechtketen. Wat moet er gebeuren om ons land veilig te houden? Te gast zijn:

  • Justitiewoordvoerder in de Tweede Kamer Anne Kuik (CDA)
  • Burgemeester van Deventer Ron König
  • Vicevoorzitter van de Nederlandse Politiebond Albert Springer
Maandag tussen 20.30 en 21.30

Op1

Premier Rutte is maandag te gast in een speciale uitzending van Op1, rechtstreeks vanuit het Catshuis, op NPO1.

In een WNL-Catshuis-special van Op1 praat Sven Kockelmann een klein uur met de premier. Over onder meer de zorgen en de onrust in het land. Over de kritiek op het kabinet en de premier zelf. In een tijd waarin het vertrouwen in de politiek laag is, de problemen zich opstapelen en de zorgen over de bestaanszekerheid groot zijn. Vlak na zijn felle toespraak richting Vladimir Poetin bij de Verenigde Naties, zal de Minister-President ook worden bevraagd over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor ons land, op korte en langere termijn.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf, 201.600 dieren gedood

Ruim 200.000 dieren bij een pluimveebedrijf in Nieuw-Weerdinge in Drenthe worden gedood omdat daar de vogelgriep is vastgesteld. Het is waarschijnlijk de ernstig besmettelijke versie…

Lees meer

Eerste asielzoekers komen aan op cruiseschip in Velsen-Noord

De eerste honderd asielzoekers zijn maandagmiddag aangekomen bij het cruiseschip in Velsen-Noord, waar het komende half jaar een noodopvang is ingericht. De groep kwam met…

Lees meer

Verdachte van betrokkenheid aanslag Peter R. de Vries aangehouden

Een 30-jarige man uit Polen is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dit maakte het Openbaar Ministerie…

Lees meer

Aantal opgenomen mensen met corona loopt snel op

Het aantal mensen dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis ligt, stijgt snel. Ziekenhuizen behandelen momenteel 601 positief geteste mensen. Dat zijn er 102 meer…

Lees meer

Voorman Bouwend Nederland Maxime Verhagen: woonagenda Hugo de Jonge in gevaar

Het extra geld dat in het regeerakkoord beschikbaar is gemaakt voor de woningmarkt blijft volgens voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen “allemaal op de plank…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier