main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 18 juni 2021 — 10:01

Hangt er een formatiedoorbraak in de lucht? ‘Wie met wie, zo ver zijn we nog niet’

Hangt er een formatie-doorbraak in de lucht? De hoofdrolspelers gaan vandaag voor het eerst tegelijk om tafel. Dat betekent dat de leiders van VVD, D66, CDA, PvdA, GroenLinks en de ChristenUnie met z’n zessen op bezoek gaan vanmiddag bij informateur Hamer.  Toch zal er nog niet onderhandeld worden over wie er met wie gaat samenwerken, zegt politiek commentator Wouter de Winther in Goedemorgen Nederland.

“Het is een tussenstap”, zegt politiek commentator De Winther. “Er is de afgelopen weken vergaderd over van alles en nog wat. Dat ging bijvoorbeeld over het vormgeven van een crisis- en herstelbeleid.” Daarnaast is er gesproken over een rangschikking van de onderwerpen waar het volgende kabinet prioriteit aan moet geven. “De woningmark en het klimaatbeleid vinden veel partijen belangrijk. Een derde stap is dan wie met wie. Die eerste twee stappen zijn ze behoorlijk mee op weg. Ik verwacht dat we daar volgende week een verslag over zullen krijgen. Maar de keuze wie met wie, zo ver zijn ze nog niet.”

‘Geen zin in links blok’

De Winther ziet het niet gebeuren dat alle zes de partijen met elkaar gaan onderhandelen over een coalitie. “Dat wil niet iedereen. Er zijn partijen die geen zin hebben in het linkse blok van PvdA en GroenLinks. Men wil vooraf die keuze maken voordat ze gaan onderhandelen.”

Hamer zal waarschijnlijk nog even doorgaan als informateur, zegt De Winther. “Je hoort dat zij straks gevraagd gaat worden om verder te gaan. Dat betekent dat men toch niet ontevreden is over de manier waarop ze het doet.” Dat er tot nu toe nog geen doorbraak is, wordt haar niet kwalijk genomen volgens De Winther. “Ze is aan handen en voeten gebonden op het moment dat partijen niet met elkaar willen, of elkaar vasthouden. Dat is de dominante duiding die je hoort.”

CDA in diepe crisis

Wat ook niet erg meehelpt bij de formatie is de diepe crisis waarin het CDA verkeert. Het imago van de ooit zo stabiele bestuurderspartij heeft een flinke deuk opgelopen door het vertrek van de populaire Omtzigt, de mondkapjesrel rond Sywert van Lienden en de financiering van de campagne.

“De afgelopen jaren merkte je al in de top van de CDA dat het niet boterde met elkaar”, zegt De Winther. “Het hing als los zand aan elkaar. Je zag dat mensen niet al te aardige dingen over elkaar zeiden. Eerst rond het leiderschap van Hugo de Jonge, we kregen toen Pieter Omtzigt en zijn overspannenheid, en daar kwam die notitie nog bij. Je ziet toch dat het cement, het bindmiddel, in die club ontbreekt. Wopke Hoekstra moet de komende maanden echt proberen om de neuzen zoveel mogelijk dezelfde kant op te krijgen.”

Het CDA maakte maandag afgelopen week bekend dat er mogelijk nog wel een verzoeningspoging wordt ondernomen met Omtzigt. “Dat is een beetje een dubbele boodschap”, zegt De Winter. “Als je ziet wat een ellende er gebeurd is, en je legt je oor te luisteren over hoe men dat heeft ervaren, dan lijkt het me moeilijk.”

LEES OOK: Vraagtekens bij mogelijk meeregeren GroenLinks: ‘VVD en CDA moeten principieel een streep trekken’

 

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Hoe overleef je als kunstenaar in de harde kunstwereld? ‘Maak gebruik van social media’

Kunst is een booming business, maar hoe breng je als jonge kunstenaar je werk aan de man? De één zweert bij social media, waar de…

Lees meer

Transavia schrapt meerdere vluchten om problemen met vliegtuigen

Transavia zag zich donderdag genoodzaakt om meerdere vluchten te schrappen om problemen met zijn vloot. Volgens de maatschappij konden zes vliegtuigen om uiteenlopende redenen niet…

Lees meer

KLM hervat vrijdag vluchten naar Tel Aviv

KLM vliegt vanaf vrijdag weer dagelijks naar de Israëlische stad Tel Aviv. De luchtvaartmaatschappij staakte die vluchten onlangs omdat Iran tientallen drones afvuurde op Israël….

Lees meer

VS spreken veto uit over volwaardig VN-lidmaatschap Palestina

De VS spreken later donderdag in de Veiligheidsraad van de VN hun veto uit over het Palestijnse verzoek als volwaardig lid van de VN te…

Lees meer

Lelystad blokkeert koningsdagfeest om veiligheid bezoekers

Een feest dat op Koningsdag en in de nacht ervoor gehouden zou worden in het centrum van Lelystad mag niet doorgaan. De gemeente geeft geen…

Lees meer

Mark Rutte: Nederland wil soevereiniteit opgeven voor EU-interne markt

Nederland is zonder meer bereid soevereiniteit op te geven aan de Europese Unie als het gaat om de Europese interne markt, heeft demissionair premier Mark…

Lees meer

Parkeren op vliegveld deze zomer weer fors duurder

Reizigers moeten dit jaar opnieuw rekening houden met gestegen parkeerprijzen op luchthavens. Dat meldt de website Vliegveldinfo.nl, die de parkeertarieven heeft vergeleken van zestien vliegvelden…

Lees meer

Werken tot en met je 67e? Steeds meer 60-plussers raken voor de eindstreep arbeidsongeschikt

Met de eindstreep steeds verder uit zicht raken meer 60-plussers arbeidsongeschikt. Eind 2023 hadden maar liefst 61.761 Nederlanders boven de zestig een WIA-uitkering, veertien procent…

Lees meer