main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Prakash SINGH / AFP
Stand van Nederland - 17 juni 2021 — 14:30

Na benzineprijs ook dieselprijs historisch hoog, record uit 2012 uit de boeken

De prijzen voor diesel en benzine liggen historisch hoog. Voor een liter E10 (Euro95) geldt donderdag een adviesprijs van 1,913 euro, meldt consumentenorganisatie UnitedConsumers. Het één dag oude record is daarmee alweer verbroken. Voor een liter diesel moet 1,559 euro worden betaald, waarmee het vorige record uit oktober 2012 uit de boeken ging.

UnitedConsumers houdt de brandstofprijzen sinds begin deze eeuw dagelijks bij op basis van de adviesprijzen van de vijf grootste oliemaatschappijen. Pomphouders kunnen wel afwijken van de adviesprijzen. Automobilisten zijn doorgaans het duurst uit bij tankstations langs de snelweg.

Vraag naar olie toont herstel

Dat de brandstofprijzen oplopen is geen verrassing. De wereldwijde vraag naar olie toont herstel en deze vraag is waarschijnlijk volgend jaar weer terug op het niveau van voor de crisis. Daarbij wordt er minder olie uit de grond gepompt dan voorheen, vooral omdat olieconcerns sneden in hun exploratie-uitgaven.

Volgens prijsvergelijker brandstof-zoeker.nl is het bij goedkope pompen in Nederland nog mogelijk om E10 voor minder dan 1,70 euro per liter te tanken. De Nederlandse benzineprijs bestaat voor een groot deel uit accijns. Dat is een vaste heffing die door de overheid is vastgesteld.

LEES OOK: Benzineprijs stijgt door tot ruim boven €1,90 per liter

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer

PVV, VVD, NSC en BBB presenteren plannen: we schrijven geschiedenis, de zon gaat weer schijnen

De rechtse partijen “schrijven geschiedenis” met hun akkoord over een nieuw kabinet, zegt PVV-leider Geert Wilders in een toelichting op de plannen. “De zon gaat…

Lees meer