‘Nederlandse economie herstelt in hoog tempo van coronacrisis’
De Nederlandse economie herstelt in hoog tempo van de coronacrisis. Ook zonder het herstelplan van de overheid zit de economie dit jaar alweer op het niveau van voor corona, zeggen economen van De Nederlandsche Bank.
Daarbij blijft de toename van de werkloosheid na het wegvallen van de steunpakketten van de overheid waarschijnlijk beperkt. Economen zien geen enkele reden om extra te stimuleren met belastingverlagingen of extra overheidsuitgaven.
Volgens DNB-directeur Olaf Sleijpen zijn de economische gevolgen van de coronapandemie in eerdere ramingen steevast overschat, ondanks de forse krimp in 2020. Hij constateert dat de vooruitzichten er nu weer goed uitzien. Waarschijnlijk groeit de economie dit jaar met 3 procent. Volgend jaar zou de groei versnellen tot 3,7 procent en in 2023 weer op een wat normaler tempo van 1,9 procent uitkomen.
Nederlander profiteert van steunpakket Biden
Nederland profiteert onder meer van het flinke steunpakket waarmee de Amerikaanse president Joe Biden is gekomen. Sleijpen denkt verder dat de particuliere consumptie weer zal aantrekken als de pandemie voorbij is.
De econoom merkt ook op dat er in de becijferingen is gewerkt met de veronderstelling dat de contactbeperkende maatregelen tot het einde van het jaar geleidelijk worden versoepeld. Dit is in lijn met aannames uit de prognoses van de Europese Centrale Bank (ECB). Maar als alles sneller gaat, dan zou dat dus een meevaller betekenen en zou Nederland nog krachtiger herstel kunnen laten zien.
DNB denkt dat de werkgelegenheid aanvankelijk licht zal afnemen als de overheidssteun na het derde kwartaal van dit jaar wordt afgebouwd. Maar deze dip is waarschijnlijk van korte duur en in de loop van 2022 zou er weer veel werk bij moeten komen.
'Haal het van de formatietafel af'
Volgens voormalig minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal is het herstel ook goed nieuws voor de formatie. "Ik zou zeggen: haal het van de formatietafel af", zegt hij over het coronaherstelplan in Goedemorgen Nederland op NPO 1. " Ik vind de mededelingen wel heel opvallend. Dat had ik simpelweg niet verwacht."
"Ik dacht dat sommige bedrijfstakken echt heel diep in de problemen zouden komen. Dat blijkt niet het geval te zijn. Of het is nu een overall-verhaal, en dat er wel degelijk verschillen zijn", waarschuwt Rosenthal. "Dat sommige bedrijfstakken alleen maar hebben geprofiteerd en andere toch heel problematisch zitten."
LEES OOK: Nederlandse economie in lichte recessie door coronacrisis