Opleiding ic-verpleegkundige niet in trek: jaarlijks 300 mensen te weinig
Jaarlijks melden zich zo'n 300 mensen te weinig aan voor een opleiding tot ic-verpleegkundige. Over het afgelopen jaar waren het er 442, terwijl het er 775 hadden moeten zijn om aan de vraag in de komende jaren te voldoen.
Dat zegt Victor Eiff, directeur van Capaciteitsorgaan voor de zorg. Volgens hem blijven de aantallen al jaren achter.
Bijna 5300 fte's gezocht de komende 7 jaar
Het orgaan rekent als het om aantallen voor opleidingen gaat in perioden van zeven jaar. Met de ontwikkelingen in de bevolking, denk aan de vergrijzing, moeten er in 2028 4487 ic-werkplekken worden bemenst. Wordt ook meegenomen naar alle nieuwe mogelijkheden om mensen beter te behandelen, dan moeten het er eigenlijk zelfs 5282 fte's zijn.
Er zijn nu 3782 fte's voor ic-verpleegkundigen, die door 4977 mensen worden ingevuld. Het afgelopen jaar kwamen er netto, dus de uitstroom meegerekend, 153 mensen bij in 76 nieuwe fte's. Daar waren ook herintreders bij.
Coronacrisis had geen invloed
Het Capaciteitsorgaan deed navraag bij 92 zorginstellingen, waaronder 73 ziekenhuizen. Daaruit bleek volgens de organisatie dat de coronacrisis, die zo'n enorme druk gaf op de ic 's, geen invloed heeft gehad op de aantallen ic-verpleegkundigen. Ook had het geen invloed op de aantallen anesthesiemedewerkers en operatieassistenten in de ziekenhuizen.
De opleiding tot volwaardig verpleegkundige kost 18 maanden. Dit komt bovenop de tijd die de gewone opleiding kost.
LEES OOK: Gommers verwacht in najaar opnieuw drukte in ziekenhuizen en wil meer ic-bedden