main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 10 juni 2021 — 11:38

Informateur Hamer ontvangt partijleiders die inhoudelijk ver van elkaar afstaan

Informateur Mariëtte Hamer ontvangt vandaag de leiders van zes partijen die mogelijk een rol kunnen gaan spelen in de kabinetsformatie. Zij doet dat in drie koppels, waarbij steeds twee partijleiders bijeen zitten die inhoudelijk ver van elkaar afstaan. Hamer probeert daarmee een doorbraak te forceren en de formatie vlot te trekker.

Om 11.00 uur zijn Wopke Hoekstra (CDA) en Jesse Klaver (GroenLinks) uitgenodigd bij Hamer. De christendemocraten zijn ondanks hun verkiezingsnederlaag in maart bereid mee te praten over een nieuw kabinet, maar staan niet te springen bij samenwerking over links. Onder meer de klimaat- en stikstofplannen van GroenLinks liggen slecht bij de CDA-achterban.

’s Middags om 14.30 uur is de beurt aan Sigrid Kaag (D66) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie). Die partijen zaten de afgelopen jaren al samen in de coalitie. Maar daarvoor moest D66 wel pas op de plaats maken met medisch-ethische kwesties die bij de ChristenUnie erg gevoelig liggen. Daartoe zijn de sociaal-liberalen na hun verkiezingswinst in maart niet nog een keer bereid.

Vanaf 15.30 uur schuiven Mark Rutte (VVD) en Lilianne Ploumen (PvdA) aan bij de informateur. Ook zij werkten eerder samen in een kabinet. Maar met name op sociaal-economisch terrein liggen de verkiezingsprogramma’s van de twee partijen mijlenver uit elkaar.

PvdA laat GroenLinks niet los

Ook is het voor de VVD, en het CDA, een struikelblok dat de PvdA en GroenLinks alleen samen willen deelnemen aan een kabinet. Volgens PvdA-Kamerlid Habtamu de Hoop is dat standpunt nog altijd onveranderd. “Wij hebben gezegd: wij gaan met GroenLinks in een kabinet, of niet. Wij hoeven niet in een kabinet. Dus als de VVD en het CDA het echt niet willen, dan niet.”

Dat is niet goed voor de vaart van de formatie, maar daar heeft De Hoop geen boodschap aan. “Wij zijn niet de grootste partij. Het is aan VVD en D66 om te kijken wat zij willen. Zij moeten stappen zetten. Wij hebben gezegd dat we bereid zijn om over de inhoud te praten, maar we gaan echt niet het kabinet in zonder GroenLinks.”

“Wij willen een kabinet dat doorinvesteert in de komende periode. We hebben de coronacrisis gehad en economisch staat het er ook niet heel goed voor. Dan wil je doorinvesteren. Het heeft geen zin om in een kneiterrechts kabinet te gaan zitten als enige linkse partij. Dan moeten we beleid gaan uitvoeren waar we helemaal niet achter staan. Dat heeft geen zin met negen zetels.”

Wel hoopt het Kamerlid “dat er snel een kabinet komt”. “Er zijn heel veel dingen die opgelost moeten worden.”

Ook Den Haan op bezoek bij Hamer

Hamer ontvangt om 16.30 uur ook nog het onafhankelijke Kamerlid Liane den Haan. Zij was een van de ondertekenaars van de motie waarin de SER-voorzitter en voormalige PvdA-politica werd voorgedragen als informateur.

LEES OOK: Formatie lijkt vast te zitten: ‘Je hebt nu heel veel partijen nodig om meerderheden te bouwen’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL In de Kantine met Paul de Leeuw

Aan de stamtafel van WNL in de Kantine ontvangen Wieger Hemmer en Fidan Ekiz zaterdag weer gasten met goede verhalen. 

  • Paul de Leeuw speelt King Herod in Jesus Christ Superstar;
  • Darya Safai schreef een boek over haar vlucht uit Iran en haar strijd voor vrouwenrechten;
  • Politiek redacteur bij FD Martine Wolzak en cabaretier Marcel Verreck nemen de week door;
  • En chefkok Hessel Leferink weet hoe je het beste Paasontbijt op tafel zet.

Luister zaterdag vanaf 17.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1 of kom langs in De Doelen in Rotterdam! 

De wereld van cocaïnewasserijen: 'Deze spijkerbroek staat stijf van de coke'

Hoe werkt een cokewasserij? Hoeveel van die drugsfabriekjes zijn er in ons land en welk gevaar loopt de directe omgeving?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadjournalist van het AD Chiel Timmermans en Jorrit van den Berg, deskundige ‘verdovende middelen’ van het Nederlands Forensisch Instituut. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en mag met Jorrit mee naar het NFI om te zien hoe zij onderzoek doen naar het uitwassen van coke.

Luister de podcast hier!

Minister Hugo de Jonge: eerste wijken pas ver na 2030 van het gas af

Het zal tot zeker na 2030 duren voordat een gemeente de eerste wijk aanwijst om van het gas te worden afgesloten, zei demissionair minister Hugo…

Lees meer

Reisadvies voor Frankrijk van groen naar geel om dreigingsniveau

De NS zet geen langere treinen in gedurende de vijf maanden dat Rijkswaterstaat werkt aan de brug in de A7 bij Purmerend. De vervoerder verwacht…

Lees meer

Kabinet en regio steken 2,5 miljard in plan voor microchipsector

Het demissionaire kabinet trekt samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro uit voor de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. Dat meldt economieminister…

Lees meer

D66-Kamerlid Paternotte over incident met Baudet: ‘Kamervoorzitter Bosma heeft verkeerde afslag genomen’

D66-Kamerlid Jan Paternotte vindt dat Kamervoorzitter Martin Bosma “de verkeerde afslag heeft genomen” door FvD-leider Thierry Baudet gisteren niet ter plekke aan te spreken op…

Lees meer

Baudet betuigt spijt voor incident Klaver maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver…

Lees meer

Rutte vraagt Xi druk te zetten op Rusland

China moet druk zetten op Rusland om zo de oorlog in Oekraïne “in de goede richting te duwen”. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte aan…

Lees meer