Gemeenten en provincies hebben miljarden nodig van het Rijk voor woningbouw
Zonder hulp van het Rijk zullen 345.000 geplande huizen niet gebouwd worden, zo schrijft het Financieele Dagblad. Er is 13,7 miljard euro nodig voor de woningbouwplannen. Daarbij gaat het dan vooral om de bouw van betaalbare huizen in stedelijke gebieden.
Het is iets waar de politiek het over eens is: er moeten meer huizen bij, maar zonder bijdrage van het Rijk zullen veel provincies en gemeenten de afspraak over de bouw van die honderdduizenden woningen niet kunnen nakomen. De projecten zijn dan onrendabel.
Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek naar de financiering van woningbouwplannen in opdracht van demissionair woonminister Kajsa Ollongren (D66). Als het Rijk de komende jaren niets doet, zal de bouw van 345.000 van de geplande 900.000 woningen in 2030 nooit van de grond komen.
Vraagtekens bij noodzaak van 900.000 nieuwe woningen
Over die geplande 900.000 woningen is überhaupt discussie. Deskundigen zetten vraagtekens bij de noodzaak van zoveel nieuwe huizen. Hebben we die daadwerkelijk nodig, of is de crisis op de woningmarkt vooral veroorzaakt door economische redenen? Zo is de hypotheekrente ontzettend laag, waardoor mensen meer kunnen lenen en beleggers met hun geld naar vastgoed vluchten. Dat wakkert de vraag naar huizen aan. Als daar iets aan zou veranderen willen minder mensen een huis, waardoor we minder hoeven te bouwen.
Volgens PvdA-Kamerlid Habtamu de Hoop moet er wel degelijk veel meer gebouwd worden, maar moet ook de belasting voor beleggers omhoog. "Er moet bijna een miljoen woningen gebouwd worden in de komende tien jaar, maar het is natuurlijk ook zo dat beleggen in huizen natuurlijk ontzettend aantrekkelijk is", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
De Hoop vindt ook dat het Rijk financieel moet bijspringen bij de gemeenten en provincies. "Het Rijk moet veel meer regie nemen om juist meer betaalbare woningen te bouwen, dus het zou heel goed zijn als een volgend kabinet echt de regie neemt en dat er weer een minister van Wonen komt zodat er echt doorgepakt wordt op de woningmarkt."
Millennial Raquel Schilder duikt in de nieuwste aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next in het belastingsysteem van Nederland. Ze merkt dat het in het nadeel werkt van de meeste van haar generatiegenoten.
Zo hebben ouderen gemiddeld het meeste vermogen, en betalen relatief het minste belasting. Alleen de groep millennials die erft of schenkingen ontvangt profiteert daarvan. Dat levert problemen op voor de huizenmarkt maar ook voor de gehele economie.
Kijk vanavond om 22.10 naar Stand van Nederland: Generatie Next, of kijk oude afleveringen hier terug op NPO Start.
LEES OOK: Huizenprijzen blijven records breken: hoogste stijging in 20 jaar