Gelekte memo van CDA’er Pieter Omtzigt schetst ontluisterend beeld: ‘Hij voelde zich niet gesteund of gehoord’
In een memo heeft CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt hard uitgehaald naar zijn partij. "Het is iemand die zich overduidelijk het afgelopen jaar niet gehoord of gesteund heeft gevoeld", vertelt parlementair verslaggever Marieke Smits in Op1. "En ergens de hele tijd op bepaalde punten toch loyaal is gebleven aan de partij en zich meerdere keren onder druk heeft gevoeld."
Het document is gedateerd op 6 juni. "Het is een memo van Pieter Omtzigt zelf. Hij heeft hem zelf geschreven, 76 pagina's, en is eigenlijk niet voor onze ogen bedoeld. Het was bedoeld voor Liesbeth Spies en haar commissie die onderzoek gaat doen naar de lijsttrekkersverkiezing van het CDA. Maar dat is in handen gekomen van De Limburger. En wij hebben nu een ontluisterend inkijkje gekregen in hoe hij het afgelopen jaar heeft beleefd binnen het CDA."
'Hij is er voor gaan zitten'
Omtzigt heeft alles uitgebreid gedocumenteerd. "Hij is er voor gaan zitten", vertelt politiek commentator Joost Vullings. "Het is logisch dat als je de lijsttrekkersverkiezing en de lijsttrekkerscampagne gaat evalueren dat Pieter Omtzigt belangrijk is en dat je van hem een inbreng wil hebben. Ik weet niet of Liesbeth Spies gelijk op zo'n pak papier had gerekend, maar het is wel goed dat hij daar voor gaat zitten. En alles wat hij op zijn lever heeft, heeft hij uitgebreid opgeschreven en aan Liesbeth Spies gestuurd en nu ligt het op straat."
Politiek verslaggever Marieke Smits over de gelekte memo van Pieter Omtzigt: “Het geeft een inkijkje in hoe hij het afgelopen jaar heeft ervaren. Het is overduidelijk dat hij zich niet gesteund of gehoord heeft gevoeld, en toch altijd loyaal is gebleven aan zijn partij.” #Op1 pic.twitter.com/iGV45f7nC6
— Café Kockelmann (@CafeKockelmann) June 10, 2021
Het meest ontluisterende vindt Vullings het beeld dat Omtzigt schetst van hoe het CDA er inhoudelijk aan toe is. "Weinig debat, weinig ideeën en bij de plannen die er zijn zit er nauwelijks uitwerking achter. Hij zegt ook: lobbyclubs kunnen vrij gemakkelijk invloed uitoefenen op ons verkiezingsprogramma en we kiezen vaak punten die gewoon door het Centraal Planbureau worden aangedragen. Dat geeft niet het beeld van een partij waar volwassen ideeënvorming is en waar gedebatteerd wordt en waar ze weten waar ze naar toe willen."
'Ongelijk speelveld'
Omtzigt zegt zelf dat het lijsttrekkerschap hem beloofd was en hij spreekt over het "ongelijke speelveld" bij de lijsttrekkersverkiezing, vertelt Smits. "Daar begon het eigenlijk al. Hij voelde dat Hugo de Jonge toch een streepje voor had bij het bestuur, bijvoorbeeld als het gaat over Forum voor Democratie en de samenwerking in Brabant. Daar werd over gezegd: zeg daar nou niets over. Hugo de Jonge doet dat vervolgens wel en krijgt daar geen reprimande voor. Maar hij zegt: ik geef ruim baan aan Hugo de Jonge en hij is op dat moment ook de lijsttrekker die het moet doen."
Maar dan stopt Hugo de Jonge als CDA-lijsttrekker. "En dan verwacht hij, omdat de belofte is gedaan door de voorzitter van toen Rutger Ploum, dat hij het mag doen. En dan komt het hele verhaal met Wopke Hoekstra dat zich best in een korte periode afspeelt."
'Hij is er hier wel een beetje ingeluisd'
Zo was er op camera te zien dat Pieter Omtzigt bij Wopke Hoekstra langsgaat. Daardoor lijkt het alsof Omtzigt de goedkeuring aan Hoekstra geeft om het te gaan doen. "Dat zegt hij ook, dat heeft hij daarvoor ook wel geaccepteerd", vertelt Vullings. "Op die locatie waar ze waren werd het hem duidelijk dat het partijbestuur Wopke Hoekstra wil en daar is hij uiteindelijk ook mee akkoord gegaan. Maar hij is er hier wel een beetje ingeluisd doordat er een camera was waardoor hij publiekelijk zijn steun aan Wopke Hoekstra moest uitspreken en toen was dat gelijk voor het oog van de natie geregeld. Hij had er natuurlijk geen rekening mee gehouden dat hij daar een camera zou treffen."
Pieter Omtzigt stelde ook dat sponsoren invloed gehad kunnen hebben op het partijprogramma van CDA. Joost Vullings: “Dit is iets wat je morgen als partij echt heel goed moet tegenspreken. Dit kan je niet boven de markt laten hangen, want dan ga je gewoon richting het strafrecht." pic.twitter.com/MbKiikjZa9
— Café Kockelmann (@CafeKockelmann) June 10, 2021